Στοιχεία Απριλίου - Τουρισμός: Κόπωση στα έσοδα

Στοιχεία Απριλίου - Τουρισμός: Κόπωση στα έσοδα

Του Θανάση Παπαδή

Άλμα παρουσίασε το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, και διαμορφώθηκε στα 1,3 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 838 εκατ., σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2017.

Στα αρνητικά συμπεράσματα περιλαμβάνεται και το γεγονός ότι ενώ οι εξαγωγές συνέχισαν τη δυναμική τους, εντούτοις παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση στις εισαγωγές, ενώ τα έσοδα από τον τουρισμό τον πρώτο ουσιαστικά μήνα της σεζόν δείχνουν κόπωση και η αύξησή τους περιορίστηκε μόλις στο 1%.

Η αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών κατά 503 εκατ. ευρώ οφείλεται κυρίως στην αύξηση των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων. Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών χωρίς καύσιμα σημείωσε μικρή αύξηση (73 εκατ. ευρώ), καθώς οι σχετικές εισαγωγές αυξήθηκαν, ως απόλυτο μέγεθος, περισσότερο από τις εξαγωγές. Πάντως, οι εξαγωγές αγαθών σημείωσαν άνοδο 11,3% (5,9% σε σταθερές τιμές).

Καμπανάκι από τον τουρισμό

Όλοι αναμένουν ότι το 2018, ο ελληνικός τουρισμός θα σημειώσει νέο ρεκόρ, ωστόσο τα πρώτα στοιχεία, από τον Απρίλιο, τον μήνα που παραδοσιακά ανοίγει η θερινή περίοδος, η αύξηση των εσόδων ήταν οριακή, ενώ αντίθετα σχεδόν 10% ήταν η αύξηση των αφίξεων, κάτι που σημαίνει ότι η χώρα αδυνατεί να προσελκύσει τουρίστες υψηλού εισοδήματος.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει η ΤτΕ, η μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται στον περιορισμό των καθαρών εισπράξεων, κυρίως από τις ταξιδιωτικές υπηρεσίες, καθώς οι σχετικές εισπράξεις δεν μεταβλήθηκαν σημαντικά, παρά την άνοδο κατά 9,6% των αφίξεων, ενώ η αύξηση των πληρωμών ήταν πολύ μεγαλύτερη. Στα θετικά στοιχεία η συνέχιση στην ανοδική τάση στις εισπράξεις από την ναυτιλία.

Άνοδος και στο τετράμηνο

Την περίοδο Ιανουαρίου - Απριλίου 2018, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών εμφάνισε έλλειμμα 4,2 δισ. ευρώ, κατά 891 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο από εκείνο της ίδιας περιόδου του 2017. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην επιδείνωση όλων των επιμέρους ισοζυγίων.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών αυξήθηκε κυρίως λόγω της αύξησης των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων. Σε μικρότερο βαθμό επιδείνωση παρουσίασε και το ισοζύγιο αγαθών χωρίς καύσιμα.

Η μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται κυρίως στην επιδείνωση του ισοζυγίου λοιπών υπηρεσιών.

Το πλεόνασμα του ταξιδιωτικού ισοζυγίου περιορίστηκε, παρά την άνοδο των αφίξεων μη κατοίκων ταξιδιωτών και των αντίστοιχων εισπράξεων κατά 11,5% και 7,4% αντίστοιχα, λόγω της ανόδου των σχετικών πληρωμών. Το ισοζύγιο μεταφορών επίσης παρουσίασε μικρή επιδείνωση.

Τέλος, στα πλεονάσματα των ισοζυγίων πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων σημειώθηκε μείωση.

Τον Απρίλιο του 2018, το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων (το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό) κατέγραψε έλλειμμα 1,4 δισ. ευρώ, κατά 838 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο από το αντίστοιχο του Απριλίου του 2017. Την περίοδο Ιανουαρίου - Απριλίου 2018, το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων παρουσίασε έλλειμμα 4,0 δισ. ευρώ, μεγαλύτερο κατά 939 εκατ. ευρώ από το αντίστοιχο της ίδιας περιόδου του 2017.

* To άρθρο δημοσιεύθηκε στον Φιλελεύθερο την Πέμπτη 21/6