Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008 ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος

Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008 ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος

Ξεπερνώντας για πρώτη φορά από το 2014 τον μέσο ευρωπαικό όρο και φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2018 ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος για τον Ιούλιο, έρχεται να προστεθεί στις προσδοκίες που υπάρχουν για την ελληνική οικονομία, όπως αυτές άρχισαν να διαμορφώνονται πριν και μετά τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου. Ο δείκτης που ανακοινώνεται σε μηνιαία βάση από την Eurostat επιβεβαιώνει την αλλαγή του κλίματος για την Ελλάδα.

Η υψηλότερη τιμή που εμφανίζει τα τελευταία 11 χρόνια δεν περνά απαρατήρητη. Αποτυπώνει τις τάσεις και της αγοράς που πλέον δείχνει ότι η Ελλάδα μπορεί να ανακτήσει την απαραίτητη εμπιστοσύνη και να αλλάξει σελίδα. Οι μεταρρυθμίσεις που έχουν εξαγγελθεί και οι ταχύτατες παρεμβάσεις της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη στον τομέα των επενδύσεων και της οικονομίας στέλνουν θετικά μηνύματα.

Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Βουλή θα αναφερθεί στα στοιχεία για το Οικονομικό κλίμα, καθώς όπως καταγράφεται έχει φτάσει στο υψηλότερο σημείο του, την περίοδο των τελευταίων 11 ετών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν:

Άνοδο σημείωσε ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 2019, ξεπερνώντας για πρώτη φορά από το 2014 τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Στον δείκτη του οικονομικού κλίματος που δημοσιεύεται κάθε μήνα με βάση επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η επίδοση της Ελλάδας πήγε από το 101 τον Ιούνιο στο 105,3 τον Ιούλιο.

Την ίδια στιγμή στην Ευρωζώνη, ο δείκτης οικονομικού κλίματος επιβραδύνθηκε από 103,3 στο 102,7 τον Ιούλιο. Σε μεγάλο βαθμό, ο δείκτης οικονομικού κλίματος εκφράζει την προδιάθεση που έχουν οι παράγοντες της αγοράς και οι καταναλωτές να κάνουν κάτι θετικό ή αρνητικό και θεωρείται ένας πρόδρομος δείκτης για την εξέλιξη του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ).

Η επιδείνωση του κλίματος της Eυρωζώνης οφείλεται στη χαμηλότερη εμπιστοσύνη στη βιομηχανία, τις υπηρεσίες, το λιανικό εμπόριο και τις κατασκευές, ενώ αντίθετα η εμπιστοσύνη βελτιώθηκε ελαφρά στους καταναλωτές.

Μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης, ο δείκτης οικονομικού κλίματος αυξήθηκε στην Ολλανδία (+1,7), στην Ιταλία (+1,4) και στην Ισπανία (+0,6), ενώ μειώθηκε σημαντικά στη Γερμανία (-2,4) και παρέμεινε αμετάβλητος στη Γαλλία (+0,0).