Στο τέλος της οδεύει η κερδοφορία-ρεκόρ της Toyota

Στο τέλος της οδεύει η κερδοφορία-ρεκόρ της Toyota

Ρεκόρ για τρίτη συνεχόμενη χρονιά σημείωσε η κερδοφορία της Toyota για το οικονομικό έτος που έληξε τον Μάρτιο, λόγω του αδύναμου γεν και της σταθερής ζήτησης από τη μεγαλύτερη αγορά της, αυτή των ΗΠΑ, όπως σημειώνει το MarketWatch.

Συγκεκριμένα, τα ετήσια καθαρά κέρδη της Toyota αυξήθηκαν κατά 6,4% σε 2,31 τρισ. γεν (21,3 δισ. δολάρια) έναντι 2,17 τρισ. γεν έναν χρόνο πριν.

Ωστόσο, η αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε ότι το σερί κερδοφορίας φτάνει στο τέλος του. Το τρέχον οικονομικό έτος η εταιρεία εκτιμά μείωση των κερδών κατά 35,1% στα 1,5 τρισ. γεν, καθώς το νόμισμα σημειώνει άνοδο, καθιστώντας λιγότερο κερδοφόρες τις εξαγωγές της Toyota.

«Ως τώρα ωφεληθήκαμε από τα νομίσματα και τα κέρδη μας διευρύνθηκαν πέρα από τις πραγματικές μας δυνατότητες. Εντούτοις, από την αρχή του τρέχοντος έτος το κύμα έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό», σημείωσε ο πρόεδρος της εταιρείας, Akio Toyoda.

Για τη χρήση του τέταρτου τριμήνου, τα καθαρά κέρδη της Toyota υποχώρησαν 4,4% στα 426,6 δισ. γεν, κατώτερα των προβλέψεων των αναλυτών για 466,5 δισ., ενώ τα έσοδα σημείωσαν πτώση στα 6,97 τρισ. γεν.

Σημειώνεται πως από τα τέλη του 2012 όπου άρχισε να υποχωρεί το γεν, τα κέρδη της Toyota καθώς και των περισσότερων κατασκευαστών αυτοκινήτου στην Ιαπωνία εκτοξεύθηκαν.