Προς συμφωνία το EWG

Προς συμφωνία το EWG

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, "ευρεία συμφωνία" επί της εφαρμογής των προαπαιτούμενων επιτεύχθηκε στο πλαίσιο του σημερινού EuroWorking Group σύμφωνα με πηγές της ευρωζώνης.

Οι ίδιες πηγές βεβαίωναν ότι ως αύριο το απόγευμα θα έχουν διευκρινιστεί και κάποιες λεπτομέρειες που απέμειναν.

Η "έκθεση συμμόρφωσης" των θεσμών, η οποία σύμφωνα με τις αρμόδιες πηγές ήταν θετική, ολοκληρώθηκε νωρίς το απόγευμα και παρουσιάστηκε στους εκπροσώπους των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Στη συνέχεια, αναμένεται να εγκριθεί και τυπικά η εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. και της μεταφοράς των αναγκαίων, για την ανακεφαλοποίηση των τραπεζών, κεφαλαίων στο ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

 

Ωστόσο, νωρίτερα, μία μεταρρύθμιση που εκκρεμούσε και τρεις ακόμα που χρειάζονταν περαιτέρω εξειδίκευση -από την 1η λίστα προαπαιτούμενων- φάνηκε να μπαίνουν εμπόδιο στην  εκταμίευση της υποδόσης των 2 + 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, όπως μετέδιδε το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο ευρωπαίους αξιωματούχους.

Όπως μετέδιδε το skai.gr, παρά τη θετική στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά την υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου, ανώτερος ευρωπαίος αξιωματούχος εκτίμησε ότι δεν πρόκειται να δοθεί «πράσινο φως» για εκταμίευση των χρημάτων σήμερα Παρασκευή, ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας.

Άφησε μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρειαστεί νέα τηλεδιάσκεψη του Euro-working Group την Κυριακή, μία μέρα πριν το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας.

Ο αξιωματούχος δήλωσε πάντως σχετικά αισιόδοξος για θετική κατάληξη, εκτιμώντας πως η συμφωνία πάνω-κάτω έχει κλείσει, όπως διευκρίνισε: «Κάποια από τα ορόσημα δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί σήμερα, επομένως χρειάζονται μία-δύο ακόμα μέρες».