8ος χρόνος, ημέρα 2392η
Παρασκευή, 20 Μαΐου 2022

Στο Μαξίμου σήμερα ο επικεφαλής της JP Morgan - Τι θα συζητήσει με τον Κυρ. Μητσοτάκη

Στο Μαξίμου σήμερα ο επικεφαλής της JP Morgan - Τι θα συζητήσει με τον Κυρ. Μητσοτάκη

Σήμερα στη μία το μεσημέρι θα συναντηθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον CEO και Πρόεδρο της JP Morgan Jamie Dimon στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι δύο άνδρες σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται να συζητήσουν για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, την ενίσχυση της παρουσίας της JP Morgan στην Ελλάδα και βεβαίως για την ψήφο εμπιστοσύνης που έδωσε ο αμερικανικός τραπεζικός κολοσσός στη χώρα μας με την εξαγορά της Viva Wallet.

Ο ισχυρός άνδρας της JP Morgan θα έχει συναντήσεις, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες και με επιχειρηματίες εκτός από τον πρωθυπουργό, ενώ η ανάκαμψη που έχει επιτύχει η ελληνική οικονομία και κυρίως οι προοπτικές της οδηγούν την εταιρεία στην απόφαση να ενισχύσει την παρουσία της στη χώρα μας.

Η στάση της JP Morgan έναντι της χώρας μας έχει αλλάξει. Πρόσφατη έκθεσή της αναφέρει πως αναμένει εκρηκτική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας 5,2% για φέτος . Ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος προβλέπει πως ο πληθωρισμός θα «κάτσει» στο 1% φέτος και συστήνει στους θεσμικούς επενδυτές να διατηρήσουν τις θέσεις τους στα ελληνικά ομόλογα. Ο επενδυτικός οίκος εκτιμά πως οι θεσμικοί θα επιστρέψουν στα ελληνικά ομόλογα, όταν αποκατασταθούν οι διακυμάνσεις στις αγορές. Σημαντική χαρακτηρίζεται η στήριξη της ελληνικής οικονομίας από την ΕΚΤ μέσω του PEPP.

Η JP Morgan είναι «long» σε ό,τι αφορά στα ελληνικά ομόλογα και εκτιμά πως θα υπάρξει στήριξη των ελληνικών ομολόγων όχι μόνο από ξένους, αλλά και εγχώριους θεσμικούς.

Το deal με τη Viva Wallet

Yπενθυμίζεται πως η JP Morgan ανακοίνωσε την εξαγορά του 49% της Viva Wallet ανακοίνωσε. Η συναλλαγή τελεί υπό την έγκριση των αρμόδιων αρχών και οι οικονομικοί όροι της συναλλαγής δεν γίνονται γνωστoί από τον αμερικανικό επενδυτικό οίκο. Σύμβουλος της Viva Wallet στη συμφωνία είναι η Jefferies, ενώ πληροφορίες του Liberal Markets αναφέρουν πως δόθηκε stock option 50 εκατ. δολαρίων στους μετόχους της ελληνικής εταιρείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες η συμφωνία υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ, ενώ μετά την εξαγορά αναμένεται η Viva Wallet να επεκταθεί περαιτέρω στην ευρωπαϊκή αγορά. Υπενθυμίζεται πως η ελληνική εταιρεία είχε ετοιμάσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 150 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η αύξηση δεν πραγματοποιήθηκε.

Δημοσίευμα του Bloomberg αποκάλυψε το ενδιαφέρον της αμερικανικής επενδυτικής για την ελληνική εταιρεία τον περασμένο Νοέμβριο. Οι διαπραγματεύσεις κράτησαν για μήνες, με την Viva Wallet να έχει αναθέσει στην Jefferies τη διεξαγωγή τους. Υπενθυμίζεται ότι η Viva Wallet, μετά την εξαγορά της Praxia, επεκτείνεται και στις τραπεζικές εργασίες μέσω της Viva Bank, με παρουσία σε 26 χώρες. Η Viva Wallet τον Δεκέμβριο ανακοίνωσε την απόκτηση του 33,5% της «N7 mobile», μίας εξειδικευμένης εταιρείας software development.

Η N7 mobile δραστηριοποιείται στην πολωνική αγορά για πάνω από μία δεκαετία, έχοντας αναπτύξει εκατοντάδες προγράμματα software σε native, server, backend και υβριδικές τεχνολογίες για πελάτες στην Πολωνία και την υπόλοιπη Ευρώπη, όπως οι Microsoft, Orange, T-Mobile, Dolby.

Αυτή η επένδυση έφερε τη Viva Wallet ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο της να αναπτύξει την εξειδικευμένη της ομάδα software development με τη δημιουργία Technology Hubs στην Ευρώπη.

H ελληνική εταιρεία έχει παρουσία σε 21 χώρες, ενώ διαθέτει γραφεία σε 23. Μέσω της Vivabank και της τραπεζικής άδειας, που απέκτησε το Σεπτέμβριο του 2019, η Viva είναι σε θέση να παρέχει ένα σύνολο από υπηρεσίες, που δεν παραπέμπουν στο παραδοσιακό τραπεζικό μοντέλο αποδοχής καταθέσεων μέσω των οποίων περνάει η δημιουργία χρηματοδοτικών προϊόντων. Η εταιρεία έχει εξασφαλίσει χρηματοδοτήσεις 66,7 εκατ. ευρώ από τις Tencent, την EBRD και την Breyer Capital.

Σε ό,τι αφορά στα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας πέρυσι τα έσοδα αυξήθηκαν περίπου 30% στα 44 εκατ.ευρώ, ενώ αναμένεται εκτίναξή τους στα 120 εκατ. ευρώ το 2022.