Στο βαθύ «κόκκινο» τα αποτελέσματα των μεγάλων τραπεζών της Ευρώπης

Στο βαθύ «κόκκινο» τα αποτελέσματα των μεγάλων τραπεζών της Ευρώπης

H οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, και ο σχηματισμός μεγάλων προβλέψεων, σάρωσαν την κερδοφορία των μεγαλύτερων τραπεζών της Ευρώπης σε Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία. Commerzbank, Credit Agricole και UniCredit, κατέγραψαν πολύ μεγάλες ζημιές ή κατάρρευση των αποτελεσμάτων τους στο τέταρτο τρίμηνο του 2020, και κάποιες από αυτές σπεύδουν να εφαρμόσουν εκτεταμένα προγράμματα αναδιάρθρωσης με περικοπές χιλιάδων θέσεων εργασίας, κλείσιμο καταστημάτων και μείωση κόστους.



Commerzbank 
Με ζημιά 2,7 δις ευρώ έκλεισε το τέταρτο τρίμηνο του 2020 η γερμανική τράπεζα Commerzbank, χτυπημένη από τις επιπτώσεις της πανδημίας, με το σχέδιο αναδιάρθρωσης της να περιλαμβάνει μείωση 10.000 θέσεων εργασίας και κλείσιμο εκατοντάδων υποκαταστημάτων ώστε να επανέλθει σε λειτουργική κερδοφορία τη φετινή χρονιά.

Η Commerzbank που δεν κατάφερε να αναρρώσει πλήρως μετά τη διάσωση της από το κράτος στη χρηματοοικονομική κρίση πριν μια δεκαετία, ελπίζει ότι η αναδιάρθρωση θα την θέσει σε νέα πορεία μετά από συνεχείς αλλαγές στρατηγικής.

Οι ζημίες της δεύτερης μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας στο τελευταίο τρίμηνο της περυσινής χρήσης διευρύνθηκαν σημαντικά από τα 97 εκατ. που έχασε την ίδια περίοδο το 2019.

Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν μία εβδομάδα μετά την οριστικοποίηση του σχεδίου ριζικής αναδιάρθρωσης που αποφάσισε ο νέος επικεφαλής Manfred Knof που ανέλαβε τα ηνία του ομίλου πριν ένα μήνα.

Η μείωση του προσωπικού στη Γερμανία ισοδυναμεί με μία στις τρεις θέσεις εργασίας, ωστόσο η τράπεζα σχεδιάζει 2.500 προσλήψεις στο εξωτερικό, κυρίως στην ανατολική Ευρώπη και στη θυγατρική τράπεζα mBank στην Πολωνία.

Στη φετινή χρήση εκτιμά ότι οι προβλέψεις για επισφάλειες θα είναι χαμηλότερες από τα 1,75 δισ. ευρώ του 2020, μεταξύ 800 εκατ. και 1,2 δισ. ευρώ, αλλά πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία της πανδημίας.

Ο Knof πιστεύει ότι η συρρίκνωση προσωπικού και δικτύου υποκαταστημάτων είναι ένα αναγκαίο πικρό χάπι που πρέπει να καταπιεί ο όμιλος και η στρατηγική του έχει βρει στήριξη από τους μεγαλομετόχους της τράπεζας, το γερμανικό Δημόσιο και το αμερικανικό fund Cerberus, που θεωρούν ότι τα δραστικά μέτρα είναι απαραίτητα για την επιστροφή της Commerzbank σε τροχιά διατηρήσιμης κερδοφορίας.

Η Commerzbank τα τελευταία δύο χρόνια βρέθηκε σε συζητήσεις με την Deutsche Bank για πιθανή συγχώνευση.

Credit Agricole

Στη Γαλλία μεγάλη πτώση 92,6% στα κέρδη τέταρτου τριμήνου ανακοίνωσε η Credit Agricole, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, μετά από έκτακτη ζημία 851 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνει και απομείωση του goodwill της ιταλικής θυγατρικής της.

Αρκετές ευρωπαϊκές τράπεζες όπως και η ισπανική Santander είχαν έκτακτες ζημίες πέρυσι λόγω της απομείωσης της αξίας των εξαγορών του παρελθόντος, χτύπημα σε μια χρονιά κατά την οποία δεν τους επετράπη να διανείμουν μέρισμα.

Εξαιρουμένων των έκτακτων ζημιών, τα καθαρά κέρδη της Credit Agricole μειώθηκαν κατά 26% στα 975 εκατ. ευρώ λόγω υψηλότερων προβλέψεων για επισφάλειες που προκάλεσε η πανδημία COVID-19.

Η πανδημία έχει αναγκάσει τις τράπεζες παγκοσμίως να αυξάνουν τις προβλέψεις για επισφαλή δάνεια, ωστόσο οι ανταγωνίστριες τράπεζες της Credit Agricole στη Γαλλία, η ΒNP Paribas και η Societe Generale, εκτιμούν ότι οι προβλέψεις θα μειωθούν φέτος με τις οικονομίες να ανακάμπτουν σταδιακά από την υγειονομική κρίση.

Για την περσινή χρήση η Credit Agricole σχεδιάζει διανομή μερίσματος 0,80 ευρώ ανά μετοχή, τηρώντας τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής τράπεζας προς τα πιστωτικά ιδρύματα να διαφυλάσσουν κεφάλαια εν μέσω πανδημίας.

UniCredit

Στην Ιταλία η τράπεζα UniCredit ανακοίνωσε ζημίες πάνω από τις εκτιμήσεις της αγοράς αγορά το τελευταίο τρίμηνο του 2020 μετά από απομείωση της αξίας του βραχίονα επενδυτικής τραπεζικής. Η κεφαλαιακή της επάρκεια ενισχύθηκε, προετοιμάζοντας το έδαφος για τη διανομή μερίσματος 1,1 δισ. ευρώ στους μετόχους, κάτι για το οποίο είχε δεσμευτεί.

Η τράπεζα έχασε 1,18 δισ. ευρώ, πολύ περισσότερα από τα 680 εκατ. ευρώ ζημίες που περίμενε η αγορά, με τις προβλέψεις για επισφάλειες το 2020 να ανέρχονται στα 5 δισ. ευρώ.

Η UniCredit κατάφερε να εξυγιάνει τον ισολογισμό της και να ενισχύσει τα κεφάλαια της μετά από αναδιάρθρωση το 2016 με επικεφαλής τον Jean Pierre Mustier o οποίος θα αποχωρήσει από τον όμιλο μετά από διαφωνίες με το διοικητικό συμβούλιο για θέματα στρατηγικής.

Ο διάδοχος του Andrea Orcel, πρώην επικεφαλής του investment banking της UBS, θα αναλάβει τα ηνία μετά την γενική συνέλευση των μετόχων στα μέσα Απριλίου.