Στο 50% οι απώλειες της μετοχής της Moderna από το ιστορικό υψηλό του Αυγούστου

Στο 50% οι απώλειες της μετοχής της Moderna από το ιστορικό υψηλό του Αυγούστου

Το μεγαλύτερο σερί απωλειών της σε περισσότερα από δύο χρόνια συνεχίζει να καταγράφει η μετοχή της Moderna, η οποία έχει χάσει πλέον περίπου 50% της αξίας της από το ιστορικό υψηλό τον Αύγουστο, ενώ η καθοδική πορεία που ακολουθεί έκτοτε έχει «εξαϋλώσει» περίπου 98 εκατ. δολάρια από την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας.

Μόνο τις τελευταίες έξι ημέρες η απώλειες του τίτλου της Moderna έχουν ξεπεράσει το 20%, ενώ χτες έκλεισε με νέες απώλειες 2,2%, μια τάση που συνεχίζεται και σήμερα στις προσυνεδριακές συναλλαγές στις οποίες κινείται με -2,4%.

Παρόλο που η μετάλλαξη Όμικρον εξαπλώνεται ραγδαία σε ολόκληρο τον πλανήτη, η μετοχή της Moderna δείχνει να δέχεται μεγάλη πίεση από τις ανταγωνιστικές της Pfizer και Merck, οι οποίες έλαβαν πρόσφατα και οι δύο την έγκριση των υγειονομικών αρχών των ΗΠΑ (FDA) για τις νέες θεραπείες τους κατά του κορονοϊού με χάπια.

Επιπλέον ανησυχίες για την πορεία της εταιρείας προκαλεί εν εξελίξει νομική διαμάχη που έχει η φαρμακευτική με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ (NIH), το οποίο είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής του εμβολίου της αλλά κατηγορεί την Moderna για θέματα πατέντας υποστηρίζοντας ότι τρεις δικοί του επιστήμονες συμμετείχαν στο σχεδιασμό του σκευάσματος MRNA της εταιρείας. 

Σημειώνεται ακόμα ότι αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας τον Νοέμβριο είχε χάσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών για τις πωλήσεις και τα κέρδη της στο τρίτο τρίμηνο, ενώ είχε προειδοποιήσει ότι πιθανώς δεν θα καταφέρει ανταποκριθεί στον στόχο της για τις ετήσιες παραδόσεις εμβολίων, εξέλιξη που είχε επιφέρει ένα σημαντικό πλήγμα στον τίτλο της τότε.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο τίτλος της αμερικανικής φαρμακευτικής που παρασκευάζει ένα από τα πλέον αποτελεσματική εμβόλια κατά του ιού συνεχίζει να διατηρεί ισχυρά κέρδη για το 2021, καθώς για το σύνολο του έτους παραμένει στο θηριώδες +130% περίπου, ενώ τα δύο τελευταία χρόνια από τις μετοχές που διαπραγματεύονται στον S&P 500 υπολείπεται σε απόδοση μόνο της Tesla.