Στις 29 Δεκεμβρίου φτάνει το πρώτο φορτίο αερίου από τις ΗΠΑ

Στις 29 Δεκεμβρίου φτάνει το πρώτο φορτίο αερίου από τις ΗΠΑ

Εντός του μηνός καταφθάνει στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ το πρώτο φορτίο υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), που θα εκφορτωθεί στην καινούργια δεξαμενή του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα, η έναρξη λειτουργίας της οποίας έγινε πρόσφατα. Πρόκειται για φορτίο της αμερικανικής CHENIERE, έπειτα από συμφωνία με τη ΔΕΠΑ, που ανέρχεται σε 150.000 κυβικά μέτρα (ή 1.000.000 ΜWh) και η παράδοσή του θα γίνει στις 29 Δεκεμβρίου.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε το υπουργείο Ενέργειας, κάνοντας λόγο για ένα από τα πρώτα βήματα της στενότερης συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται έντονη κινητικότητα στο χώρο του φυσικού αερίου, με τον ανταγωνισμό στην εγχώρια αγορά να οξύνεται συνεχώς. Πριν από λίγες ημέρες, «έπεσε» και το τελευταίο οχυρό της ΔΕΠΑ στο μονοπώλιο της προμήθειας αερίου, καθώς η Μυτιληναίος εισήγαγε για πρώτη φυσικό αέριο από τη Τουρκία.

Πρόκειται για το τρίτο σημείο εισόδου του ελληνικού συστήματος φυσικού αερίου, στους Κήπους, όπου μέχρι σήμερα παραδίδει αέριο η τουρκική Βotas μέσω του ελληνοτουρκικού αγωγού στη ΔΕΠΑ.

Η Μυτιληναίος είναι η εταιρεία που είχε πρωταγωνιστήσει στο άνοιγμα και των άλλων δύο σημείων εισόδου, τόσο της Ρεβυθούσας το 2009 όσο και του Σιδηροκάστρου το 2017.

Τον Δεκέμβριο του 2009 αλλά και τους πρώτους μήνες του 2010 είχε καταφέρει να κάνει την πρώτη εισαγωγή ιδιωτικού LNG στην ελληνική αγορά, ενώ το 2017 είχε ασκήσει πιέσεις ώστε να ανοίξει η πρόσβαση τρίτων προμηθευτών στο Σιδηρόκαστρο, από όπου πλέον γίνονται εισαγωγές αερίου και δημοπρασίες εκχώρησης δυναμικότητας για τρίτους προμηθευτές.