Στηρίζει τη συγχώνευση στον όμιλο Μυτιληναίου ο Prem Watsa

Στηρίζει τη συγχώνευση στον όμιλο Μυτιληναίου ο Prem Watsa

Photo by Wikipedia

Του Γιώργου Φιντικάκη

Μήνυμα στήριξης της συγχώνευσης των βασικών εταιρικών μονάδων της Μυτιληναίος, στέλνει ο Prem Watsa, μεγαλομέτοχος και διευθύνων σύμβουλος της Fairfax, και τρίτος μεγαλύτερος μέτοχος του ελληνικού ομίλου.

Μιλώντας στο Bloomberg ο P. Watsa, που μέσω της Fairfax κατέχει ποσοστό 5,9% των μετοχών της Μυτιληναίος, επισημαίνει ότι ότι η κίνηση δημιουργεί ισχυρές συνέργειες και προσφέρει υψηλότερη αξία σε όλους τους μετόχους των εταιρειών του ελληνικού ομίλου. "Η Fairfax παραμένει πολύ σίγουρη για τις προοπτικές της Μυτιληναίος, την ικανότητα του μάνατζμεντ να επιτύχει τους στόχους της και να δημιουργήσει μακροπρόθεσμες σταθερές αξίες", αναφέρει χαρακτηριστικά ο Watsa.

Στον απόηχο των χθεσινών ανακοινώσεων, οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο όμιλος μετασχηματίζεται από μια συμβατική εταιρεία συμμετοχών σε μια καθετοποιημένη βιομηχανία με δραστηριότητες στην παραγωγή, και την εμπορία ρεύματος, στην κατασκευή μεγάλων ενεργειακών έργων, όπως και στην παραγωγή αλουμινίου. Εκτιμούν ότι η κίνηση της συγχώνευσης προετοιμάζει τις συνθήκες για χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους της εταιρείας όταν "ανοίξουν" οι αγορές ομολόγων, κάτι που είχε προαναγγείλει άλλωστε ο ίδιος ο Ευ. Μυτιληναίος τον Οκτώβριο από το βήμα της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών.

Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με ανάλυση του επενδυτικού οίκου Axia, ο μετασχηματισμός του ομίλου μεταφράζεται για το 2017 σε λειτουργικά κέρδη 307 εκατ. ευρώ (έναντι 287 εκατ. ευρώ προ συγχώνευσης), καθαρά κέρδη 190 εκατ. ευρώ (έναντι 122 εκατ. ευρώ), και περιορισμό της φορολογικής επιβάρυνσης (34,9 εκατ. ευρώ έναντι 54,9 εκατ. ευρώ).

Σαν ενιαία επιχειρηματική οντότητα, η νέα εταιρεία θα επωφεληθεί από τη μείωση όχι μόνο του χρηματοοικονομικού κόστους, αλλά και των δαπανών προμήθειας, σε συνδυασμό με τη βελτίωση της αξιοποίησης του ανθρωπίνου δυναμικού, τη γενικότερη απλοποίηση διαδικασιών και την ενδυνάμωση της θέσης της στο εξωτερικό. Σε κάθε περίπτωση της δίνεται η δυνατότητα να βγει με άλλο βάρος στις αγορές για να αναχρηματοδοτήσει τις υποχρεώσεις της (527 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την Axia).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Μυτιληναίος, ο μετασχηματισμός θα έχει ολοκληρωθεί το αργότερο ως τις 30/8/2017 και η κίνηση θα φέρει συνέργειες, ύψους 20,6 εκατ. ευρώ το χρόνο.