Στήριξη οικονομίας με 130 δισ. - Το μεγαλύτερο αναπτυξιακό πακέτο
Γερμανία

Στήριξη οικονομίας με 130 δισ. - Το μεγαλύτερο αναπτυξιακό πακέτο

Μετά από διαπραγματεύσεις 21 ωρών μέσα σε δύο ημέρες τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού στο Βερολίνο συμφώνησαν την Τετάρτη σε ένα πακέτο μέτρων ανάκαμψης της οικονομίας ύψους 130 δισ. ευρώ για τα έτη 2020-2021, το οποίο χαρακτηρίζεται ως το μεγαλύτερο αναπτυξιακό πακέτο που έχει διατεθεί ποτέ στη Γερμανία.

Ανακοινώνοντας τη συμφωνία, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ μίλησε για τον «θεμέλιο λίθο» της εξόδου από την οικονομική κρίση του κορονοϊού: «Έχουμε πετύχει τόσα ώστε να μπορούμε να πούμε στον κόσμο ότι προσπαθούμε να βγούμε μαζί από αυτή την ακραία κατάσταση».

Οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι, η καγκελάριος Μέρκελ (CDU), ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς (SPD) και ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας και αρχηγό της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Μάρκους Σέντερ συμφωνήσαν κατά το τρέχον και το επόμενο έτος να διατεθούν 130 δισεκατομμύρια ευρώ προκειμένου να δοθεί ώθηση στην οικονομία, η οποία επλήγη σοβαρά από τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού. Στις συνομιλίες συμμετείχαν και οι πρόεδροι των αντίστοιχων ΚΟ. 

Στα μέτρα περιλαμβάνονται ένα έκτακτο εφάπαξ επίδομα 300 ευρώ ανά παιδί για όλες τις οικογένειες στην Γερμανία, η μείωση του ΦΠΑ από τις αρχές Ιουλίου μέχρι το τέλος του έτους, από 19% σε 16%, το πλαφόν των ασφαλιστικών εισφορών στο 40% και η κάλυψη της διαφοράς για τα ταμεία από το κράτος. Παράλληλα, αναμένεται να μειωθεί η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και να ενισχυθούν δήμοι και κοινότητες, κυρίως με αντιστάθμιση της απώλειας φορολογικών εσόδων.

Βασικό σημείο της αντιπαράθεσης των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού είχε αναδειχθεί τις τελευταίες ημέρες το «Πακέτο για το Μέλλον», ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα καλύψει καινοτόμες πολιτικές στους τομείς της προστασίας του κλίματος. Εν τέλει, η πρόταση των Σοσιαλδημοκρατών για την εξαίρεση των βενζινοκίνητων και των πετρελαιοκίνητων οχημάτων από την επιδότηση αγοράς αυτοκινήτου έγινε αποδεκτή από τους άλλους δύο κυβερνητικούς εταίρους.

John MacDougall/Pool via AP