Στήνουν διπλή παγίδα με παροχές για την επόμενη κυβέρνηση

Στήνουν διπλή παγίδα με παροχές για την επόμενη κυβέρνηση

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Άκρως επικίνδυνη για το σήμερα και το αύριο της ελληνικής οικονομίας είναι η στρατηγική των προεκλογικών παροχών και της εξάντλησης του δημοσιονομικού χώρου από τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς με βάση τις σημερινές συνθήκες δεν αποκλείεται μετά τις εθνικές εκλογές οι πιστωτές να απαιτήσουν την εφαρμογή νέων μέτρων λιτότητας έτσι ώστε να διασφαλιστεί η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Μπορεί ο πρωθυπουργός να υπόσχεται νέα μέτρα ελάφρυνσης στο τέλος του έτους, όμως η κυβερνητική τακτική μοιάζει με διπλή παγίδα από την οποία η επόμενη κυβέρνηση, όποια και αν είναι αυτή, πολύ δύσκολα θα μπορεί να ξεφύγει για να εφαρμόσει τις απαραίτητες πολιτικές που θα φέρουν επενδύσεις και θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη.

Η χθεσινή έκθεση της Goldman Sachs... έσπειρε για τα καλά το σπόρο της αβεβαιότητας στην ελληνική αγορά (χρηματιστήριο και ομόλογα δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις) λίγες μόνο ημέρες πριν τις εκλογές και σε συνδυασμό με την παρέμβαση-προειδοποίηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, φαίνεται ότι τα δημόσια οικονομικά της χώρας συνεχίζουν να καλύπτονται από ένα πέπλο αβεβαιότητας.

Ο κ. Στουρνάρας είπε με λίγα λόγια ότι δεν υπάρχουν λεφτά για νέες παροχές καθώς έχει εξαντληθεί ο δημοσιονομικός χώρος για φέτος. Αυτό σημαίνει ότι αν η κυβέρνηση συνεχίσει μέχρι τον Οκτώβριο την ίδια τακτική – ο πρωθυπουργός συνεχίζει να τάζει - είναι πολύ πιθανό να μην επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ. Σε μία τέτοια περίπτωση οι πιστωτές θα ζητήσουν την εφαρμογή νέων μέτρων λιτότητας για να επανέλθει το ελληνικό δημόσιο σε τροχιά βιωσιμότητας.

Για να μην φτάσουμε σε αυτό το σημείο, η Κομισιόν αναμένεται να... βγάλει κίτρινη κάρτα στην ελληνική κυβέρνηση στις αρχές Ιουνίου, όπως μας ενημέρωσε με χθεσινή της ανάλυση η Goldman Sachs. Πληροφορίες του liberal.gr από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι οι πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση μετά τις εκλογές θα είναι ασφυκτικές καθώς την ίδια ώρα παραμένει ενεργή η «βόμβα» της Ιταλίας και σε καμία περίπτωση δεν θέλει η Κομισιόν δύο παράλληλα μέτωπα δημοσιονομικής απειθαρχίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του επικεφαλής εκπροσώπου Τύπου της Κομισιόν, κ. Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος τόνισε πως τα όποια μέτρα λάβει στο εξής η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να έχουν τη σύμφωνη γνώμη των πιστωτών. Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, έκανε λόγο για κοστολογημένες παροχές, υποστηρίζοντας ότι δεν τίθεται θέμα εξάντλησης του δημοσιονομικού χώρου.

Παρ'' όλα αυτά, ακόμη και αν έχει δίκιο ο ΥΠΟΙΚ αλλά συνεχιστούν οι παροχές με αποτέλεσμα να μην υπάρξει υπερπλεόνασμα φέτος, η επόμενη κυβέρνηση θα έχει δεμένα χέρια ως προς την παροχή ελαφρύνσεων. Σε μία εποχή, λοιπόν, που στην πλειονότητά τους οι αναλυτές προειδοποιούν ότι μόνο με μείωση των φόρων μπορεί να επιτύχει η ελληνική οικονομία υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, μέσω των οποίων θα επιστρέψει ταχύτερα στα προ κρίσης επίπεδα, η κυβέρνηση εστιάζει στο κομματικό της συμφέρον, σε μια προσπάθεια να αφήσει «άδειο» το ταμείο της επόμενης κυβέρνησης για την εφαρμογή αναγκαίων μέτρων.

Στο μεταξύ, ανησυχίες εκφράζονται και για τη στάση των επενδυτών απέναντι στην προεκλογική παροχολογία. Το ελληνικό 10ετές έχει επανέλθει σε ανοδική τροχιά σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη με αποτέλεσμα το spread να διευρύνεται. Μπορεί οι αποδόσεις να μην θυμίζουν τα απαγορευτικά επίπεδα του παρελθόντος, όμως υποδεικνύουν ότι οι επενδυτές δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στην ελληνική κυβέρνηση και ότι δεν θέλει και πολύ οι ελληνικοί τίτλοι να γίνουν και πάλι φτερά στον άνεμο αν οι επιδεινωθούν οι συνθήκες στις διεθνείς αγορές.

Σύμφωνα με την Goldman, η Κομισιόν θα επισημάνει τους κινδύνους δημοσιονομικού εκτροχιασμού, όχι μόνο εξαιτίας των δικαστικών αποφάσεων που ακυρώνουν μέτρα περικοπών που έχουν ήδη εφαρμοστεί, αλλά και λόγω των προσλήψεων στη δημόσιο, της αύξησης των μισθών και των κρατικών δαπανών που εφαρμόζει η σημερινή κυβέρνηση.

Όμως σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, δεν υπάρχει άλλος δημοσιονομικός χώρος που σημαίνει ότι κινδυνεύει ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%. Και αν δεν επιτευχθεί ο στόχος, τότε οι πιστωτές θα ζητήσουν νέα μέτρα λιτότητας, γυρίζοντας την ελληνική οικονομία πολλά βήματα προς τα πίσω.