Στην τελική ευθεία η πώληση Νηρέα και Σελόντα

Στην τελική ευθεία η πώληση Νηρέα και Σελόντα

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Στην τελική ευθεία μπαίνει πλέον η πώληση των δύο μεγαλύτερων ιχθυοκαλλιεργειών της χώρας, των Νηρέα και Σελόντα, με τις πληροφορίες να θέλουν δύο επενδυτικά σχήματα να έχουν καταθέσει τις καλύτερες και πιο πειστικές προσφορές, έχοντας πλέον σαφές προβάδισμα.

Ο λόγος για τις Amerra Capital Management και Diorasis International όπου φαίνεται πως έχουν καταθέσει τις καλύτερες και πιο ολοκληρωμένες προτάσεις, οπότε τις επόμενες ημέρες οι τράπεζες μαζί με τους χρηματοικονομικούς συμβούλους θα «σκανάρουν» τις προσφορές.

Πηγές από την ομάδα που διαχειρίζεται το project προκρίνουν αυτούς τους δύο επενδυτικούς ομίλους, που έτσι κι αλλιώς έχουν παρουσία στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών στη χώρα μας.

Πλέον η διαδικασία – που έτσι κι αλλιώς έχει καθυστερήσει τα μέγιστα - μπαίνει στο τελικό στάδιο με τα δύο ενδιαφερόμενα επενδυτικά σχήματα να καλούνται να τελειοποιήσουν ή να βελτιώσουν τις προτάσεις – προσφορές τους.

Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει ο τελικός γύρος των διαπραγματεύσεων μέσω βελτιωμένων προτάσεων, εξειδίκευσης ορισμένων πτυχών, αλλά και ενός μίνι... πλειστηριασμού μεταξύ των δύο αυτών επενδυτικών ομίλων.

Οι σύμβουλοι δύνανται να ζητήσουν βελτιώσεις σε όλο το φάσμα των προτάσεων και ανάλογες εξειδικεύσεις στους όρους των προσφορών, όπως τις υποχρεώσεις που θα «φορτωθούν» οι νέοι επενδυτές, τα δάνεια κ.λπ.

Θυμίζουμε ότι τόσο Amerra Capital και Diorasis International έχουν ήδη επενδύσει στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών στη χώρα μας, εξαγοράζοντας τις Ανδρομέδα και Bitsakos Aquaculture αντίστοιχα. Γενικώς, θεωρούνται σχήματα που εκτός από το χρηματοοικονομικό κομμάτι έχουν την τεχνογνωσία και την εμπειρία να «τρέξουν» τους δύο ομίλους, που έτσι κι αλλιώς αποτελούν ισχυρά brand στον κλάδο, διεθνώς.

Τις διαδικασίες έχουν αναλάβει για λογαριασμό των τραπεζών οι εταιρείες Lazard Freres SAS, PricewaterhouseCoopers και Alvarez & Marsal που ενεργούν ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι των τραπεζών και η δικηγορική εταιρεία Κουταλίδης ως νομικός σύμβουλος.

Τα ποσοστά των τραπεζών

Οι Πειραιώς, Eurobank, Εθνική και Alpha Bank κατέχουν το 74,98% στη Νηρέας και το 79,61% στη Σελόντα. Στη Νηρέας η Τράπεζα Πειραιώς ελέγχει το 32,51%, η Alpha 20,65%, η Eurobank 15,64% και η Εθνική 6,18%. Η κεφαλαιοποίηση της Νηρέας στο χρηματιστήριο διαμορφώνεται στα 85 εκατ. ευρώ.

Στη Σελόντα, η Τράπεζα Πειραιώς ελέγχει το 32,92%, η Alpha Bank το 21,97%, η Eurobank 13,28% και η Εθνική 11,44%. Η αποτίμηση της Σελόντα είναι στα 57,7 εκατ. ευρώ.

Ιχθυοκαλλιέργειες: Το success story της 30ετίας και οι κομβικές προκλήσεις

Ο κλάδος των ιχθυοκαλλιεργειών αποτελεί ένα success story τις τρεις τελευταίες δεκαετίες για τη χώρα μας, καθώς οι εταιρείες – εκμεταλλευόμενες τα σπάνια συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας – έφτασαν να είναι leader παγκοσμίως σε κάποιους τομείς.

Ο κλάδος έφτασε να «κυβερνά» διεθνώς την αγορά και να οριοθετεί τις εξελίξεις, ενώ για τη χώρα ήταν ένα ισχυρό εξαγωγικό ατού, ακόμη και στα χρόνια της κρίσης και της χρεοκοπίας. Αξίζει να τονιστεί ότι η καλλιέργεια τσιπούρας και λαβρακίου είχε τέτοια ανάπτυξη την 30ετία, αγγίζοντας το 2012 το 0,38% του ΑΕΠ!

Ακόμη και στα χρόνια της κρίσης οι ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες είχαν το μεγαλύτερο εξαγωγικό προσανατολισμό στο χώρο των τροφίμων με τις εξαγωγές να φτάνουν προ λίγων ετών τα 400 εκατ. ευρώ! Ένα τεράστιο ποσό, που από μόνο του μαρτυρά τη δυναμική του κλάδου και το πόσο δυνατά παίζει στο διεθνές στερέωμα.

Από εκεί και πέρα, τα προβλήματα και η κατάσταση στον κλάδο είναι γνωστή. Λόγω του πρότερου υπερδανεισμού στον οποίο αδυνατούσαν να ανταποκριθούν, οι δύο μεγαλύτερες εταιρείες πέρασαν προ δυόμισι ετών στα χέρια των τραπεζών.

Όμως, δεν υπάρχουν πολλοί τομείς και κλάδοι – είτε τροφίμων είτε άλλων – που η χώρα μας να φτάσει να έχει είτε την πρώτη είτε τη δεύτερη θέση σ'' ό,τι αφορά τον ανταγωνισμό στη Μεσόγειο. Θυμίζουμε ότι στον κλάδο της μεσογειακής ιχθυοκαλλιέργειας, η Ελλάδα είναι leader, μαζί με την Τουρκία.

Η μεγάλη τεχνογνωσία των Ελλήνων στο χώρο

Όπως σημειώνει στο Liberal άνθρωπος με βαθιά γνώση του κλάδου και επί χρόνια επικεφαλής ομίλου, «οι Έλληνες ιχθυοκαλλιεργητές έχουν συσσωρευμένη τεχνογνωσία και υψηλή εξειδίκευση και δεν είναι τυχαίο ότι πολλά επιφανή στελέχη του κλάδου, έχουν ήδη πιάσει κορυφαία πόστα σε διεθνείς εταιρείας σε Τουρκία, Ντουμπάι, Αίγυπτο και πολλές άλλες χώρες».

Θυμίζουμε ότι στις ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες επιτεύχθηκε η ανάπτυξη τσιπούρας έτοιμης για πώληση 350 γραμμαρίων σε μόλις εννέα μήνες, ενώ προ 10-15 ετών απαιτούνταν 18 μήνες για το ίδιο ψάρι.

Η Ελλάδα έχει μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα σ'' αυτό τον κλάδο. Το κυρίαρχο είναι το κλίμα, η μορφολογία των νερών, τα 16.000 χιλιόμετρα ακτογραμμής, τα εκατοντάδες νησιά, ενώ εξίσου σημαντική είναι η μεγάλη τεχνογνωσία λόγω της ανάπτυξης που υπήρξε τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.

Τι αποτελέσματα είχαν το 2016 Νηρέας και Σελόντα

Στο τέλος του 2016 οι Νηρέας και Σελόντα είχαν καθαρό δανεισμό που προσέγγιζε περίπου τα 340 εκατ. ευρώ, με συνολικά Ebitda, προ αποτίμησης βιολογικών αποθεμάτων, 42 εκατ. ευρώ.

Οι πωλήσεις της Νηρέας το 2016 ανήλθαν σε 197,8 εκατ. ευρώ έναντι 185,4 εκατ. ευρώ το 2015 (+6,7%), ενώ οι εξαγωγές - που αντιστοιχούν στο 78,9% των πωλήσεων - ανήλθαν σε 156,1 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 4,3%.

Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και χρηματοδοτικών αποσβέσεων (προ της αποτίμησης των βιολογικών στοιχείων σε εύλογη αξία) διαμορφώθηκαν σε 27,3 εκατ. ευρώ από 22,3 εκατ. ευρώ το 2015, καταγράφοντας αύξηση 22,4%. Τα καθαρά κέρδη του ομίλου έφτασαν στα 10,9 εκατ. ευρώ, ενώ ο καθαρός τραπεζικός δανεισμός φτάνει στα 171,6 εκατ. ευρώ.

Ο κύκλος εργασιών της Σελόντα το 2016 έφτασε στα 168 εκατ. ευρώ από 149 εκατ. το 2015, έχοντας αύξηση 13%. Τα Ebitda κατέγραψαν αύξηση 67% καθώς διαμορφώθηκαν στα 19,38 εκατ. ευρώ, έναντι 11,6 εκατ. ευρώ της προηγούμενης περιόδου.

Στο Ebitda της προηγούμενης περιόδου, περιλαμβάνεται και το λειτουργικό όφελος της θυγατρικής εταιρείας Περσεύς ΑΒΕΕ, ποσού 5,9 εκατ. ευρώ, η οποία ενσωματώνεται με τη μέθοδο της καθαρής θέσης.

Φωτογραφία αρχείου