Πρόωρη αποπληρωμή ΔΝΤ, αποκρατικοποιήσεις και πολυνομοσχέδιο στο ΚΥΣΟΙΠ

Πρόωρη αποπληρωμή ΔΝΤ, αποκρατικοποιήσεις και πολυνομοσχέδιο στο ΚΥΣΟΙΠ

Υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη συνεδριάζει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), στο υπουργείο Οικονομικών, στην ατζέντα του οποίου θα βρεθούν η πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, οι αποκρατικοποιήσεις καθώς και το πολυνομοσχέδιο για επενδύσεις και ανάπτυξη.

Ανάμεσα στις διατάξεις του νομοσχεδίου-σκούπα, που βγαίνει σήμερα ή το αργότερο εντός των προσεχών ημερών σε διαβούλευση, ξεχωρίζουν η απλοποίηση των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, η δημιουργία ψηφιακού χάρτη, αλλά και πληθώρα εργασιακών ρυθμίσεων με αναπτυξιακό πρόσημο. Επίσης, η μείωση του φόρου από το 28% στο 24% για τις επιχειρήσεις, η μείωση των εισφορών, οι υπεραποσβέσεις στις νέες επενδύσεις παγίων και η απλοποίηση του φορολογικού κώδικα.

Το αίτημα της Ελλάδας για την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ αναμένεται να κατατεθεί στο Eurogroup που συνεδριάζει την Παρασκευή. Με την αποπληρωμή μέρους του δανείου του ΔΝΤ το ελληνικό δημόσιο κερδίζει περίπου 75 εκατ. το χρόνο, δεδομένου ότι τα εν λόγω δάνεια, περίπου 3 δισ ευρώ, έχουν μέσο επιτόκιο 5,13%, την ώρα μάλιστα που το τρέχον κόστος δανεισμού του ελληνικού δημοσίου για 10 χρόνια, όσο και το μέσο κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους δεν υπερβαίνουν το 1,6%.

Την ίδια στιγμή, όπως υποστηρίζουν και πηγές της αγοράς, με την κίνηση αυτή βελτιώνονται οι δείκτες βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, ενώ επιτυγχάνεται και σχετική αντιστάθμιση των κινδύνων της αγοράς που οφείλονται στα ειδικά χαρακτηριστικά των δανείων του ΔΝΤ, διασφαλίζοντας έτσι την αναγκαία προβλεψιμότητα για τις μελλοντικές δαπάνες.

Παράλληλα, από το ΚΥΣΟΙΠ αναμένονται ανακοινώσεις για τις αποκρατικοποιήσεις, καθώς πρόκειται για ένα από τα θέματα για τα οποία η Ελλάδα δέχεται κριτική από τους δανειστές για καθυστερήσεις και η κυβέρνηση θέλει να στείλει μήνυμα επίσπευσης των διαδικασιών και σε αυτό το μέτωπο.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην πώληση μετοχών του «Ελευθέριος Βενιζέλος» αλλά και στην ολοκλήρωση των διαδικασιών για το Ελληνικό, προκειμένου να εισπράξει και το δημόσιο την προκαταβολή των 300 εκατ. ευρώ, ιδανικά μέχρι το τέλος του έτους.

Εξάλλου, οι εκκρεμότητες στο σκέλος των αποκρατικοποιήσεων είναι πολλές. Αφορούν το Ελληνικό (στο οποίο ήδη υπάρχει μεγάλη πρόοδος με την υπογραφή των υπουργικών αποφάσεων, ενώ προωθείται άμεσα και ο διαγωνισμός για το καζίνο) και την πώληση των μετοχών του «Ελευθέριος Βενιζέλος» (ήδη έχει ολοκληρωθεί από τις αρχές του χρόνου η επέκταση της σύμβασης παραχώρησης). Από τη Θεσσαλονίκη, ο πρωθυπουργός είχε πει ότι είναι θέμα ημερών να ξεκινήσει η διαδικασία για την πώληση του 30%. Επίσης, υπάρχουν οι μεγάλες εκκρεμότητες με τη ΔΕΠΑ και τα Ελληνικά Πετρέλαια.