Στη φορολογική δήλωση οι δωρεές σε κόμματα και υποψήφιους βουλευτές

Στη φορολογική δήλωση οι δωρεές σε κόμματα και υποψήφιους βουλευτές

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Τις δωρεές σε κόμματα και σε υποψήφιους βουλευτές θα πρέπει να δηλώσουν στις φορολογικές τους δηλώσεις οι φορολογούμενοι καθώς εισάγεται νέος ειδικός κωδικός. Μάλιστα οι δωρεές αυτές θα εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα.

Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν ξεκινήσει να επεξεργάζονται τα έντυπα της φορολογικής δήλωσης ωστόσο θα πρέπει να περιμένουν και τις τελικές αλλαγές στον νέο ασφαλιστικό νόμο. Και αυτό καθώς  θα πρέπει να διαχωριστούν τα εισοδήματα ανά πηγή μέχρι να λειτουργήσει το on line σύστημα πληρωμής των εισφορών.

Ηδη πάντως έχουν αποφασισθεί οι πρώτες αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο βασικό έντυπο Ε1 που σχετίζεται με τις δωρεές στα κόμματα ή σε υποψήφιους βουλευτές οι οποίες θα εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα. Σύμφωνα με πληροφορίες οι αλλαγές αφορούν:

  1. Εισάγεται νέος κωδικός 021-022, τον οποίο θα συμπληρώσουν όσοι ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ. Επίσης οι αγρότες θα πρέπει να δηλώσουν και τους κωδικούς 037 – 038:
  2. Νέος κωδικός 011-012: Αφορά βουλευτές και ευρωβουλευτές που διαθέτουν ποσά της αποζημίωσης ή των συντάξεων στα κόμματα ή σε συνασπισμούς κομμάτων.
  3. Κωδικός 111-112: Στον κωδικό οι φορολογούμενοι θα συμπληρώσουν το ακαθάριστο εισόδημα από υπεκμίσθωση ακινήτων.
  4. Εισάγεται νέος κωδικός 115-116, ο οποίος Θα συμπληρωθεί από τους φορολογούμενους που το 2016 απέκτησαν εισόδημα από υπεκμίσθωση γαιών – γης.
  5. Εισάγεται νέος κωδικός 055 – 056, στον οποίο θα δηλωθούν οι δωρεές και οι χρηματοδοτήσεις κομμάτων. Η ιδιωτική χρηματοδότηση των κομμάτων και μέχρι του ποσού των 20.000 ευρώ εκπίπτει εξ ολοκλήρου από το εισόδημα του φορολογούμενου. Επίσης στον κωδικό 057 -058, οι φορολογούμενοι θα συμπληρώσουν τα ποσά εφόσον έχουν χρηματοδοτήσει υποψήφιο ή/και αιρετό αντιπρόσωπο της Βουλής των Ελλήνων και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στην περίπτωση αυτή, η ιδιωτική χρηματοδότηση μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ εκπίπτει εξ ολοκλήρου από το εισόδημα του φορολογούμενου.