7ος χρόνος, ημέρα 2185η
Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2021

Στη δανέζικη NetCompany η Intrasoft International έναντι 235 εκατ. ευρώ – Νέα στρατηγική για την Intracom

Στη δανέζικη NetCompany η Intrasoft International έναντι 235 εκατ. ευρώ – Νέα στρατηγική για την Intracom

Στη δανέζικη εταιρεία τεχνολογίας NetCompany πουλά το 100% της Intrasoft International, η Intracom Holdings κατόπιν της πολυαναμενόμενης συμφωνίας του ομίλου Κόκκαλη με τους Δανούς. Το τίμημα για την πώληση της διεθνούς εμβέλειας ελληνικής εταιρείας πληροφορικής διαμορφώνεται στα 235 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένων δανείων και μετοχών, και αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τη δύναμη πυρός της Intracom η οποία μετεξελίσσεται σε επενδυτική εταιρεία ρίχνοντας βάρος σε κατασκευαστικά και ενεργειακά projects καθώς και στον ναυτιλιακό και χρηματοοικονομικό κλάδο.

Ενδεικτική είναι η δήλωση του προέδρου του ομίλου Σωκράτη Κόκκαλη ότι με την ολοκλήρωση της πώλησης της Intrasoft International η Intracom Holdings αποκτά ρευστότητα και μόχλευση άνω των 300 εκατ. ευρώ, μέγεθος που θα ενισχυθεί περαιτέρω από τη χρηματοδότηση μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων και θα της επιτρέψει να επενδύσει σε αναπτυσσόμενους κλάδους της οικονομίας όπως το περιβάλλον, την ενέργεια, τη ναυτιλία, τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, και σύνθετα Real Estate development. Η νέα στρατηγική της Intracom περιλαμβάνει πλέον την σταδιακή μετεξέλιξή της σε επενδυτική εταιρεία υπό την ομπρέλα της οποίας θα ενταχθούν διάφορες συμμετοχές από ξεχωριστούς κλάδους.

Το deal πώλησης της Intrasoft International είναι το μεγαλύτερο που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα στον εγχώριο κλάδο πληροφορικής ενώ το συνολικό τίμημα που προσφέρουν οι Δανοί αποτιμά την εταιρεία περίπου 14-16 φορές τα λειτουργικά της κέρδη και αποτελεί άλλη μια επιβεβαίωση ότι η προσέγγιση των διεθνών επενδυτών απέναντι στα ελληνικά assets έχει αλλάξει αισθητά σε σχέση με μόλις λίγους μήνες πριν.

Η συμφωνία θα μπορούσε να αποτελέσει θρυαλλίδα εξελίξεων στον εγχώριο κλάδο τεχνολογίας και πληροφορικής αφενός γιατί οι ελληνικές εταιρείες διαθέτουν μεγάλη ρευστότητα στα ταμεία τους και θα συνεχίσουν τον κύκλο συγκέντρωσης και ενδυνάμωσης, αφετέρου διότι ένα deal μεγάλου βεληνεκούς μεταξύ εγχώριας εταιρείας με ξένο παίκτη αποτελεί μαγνήτη και για άλλους ενδιαφερόμενους που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν τις πολύ μεγάλες δουλειές οι οποίες ανοίγουν στην Ελλάδα.

Τα στοιχεία της συμφωνίας

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η καταβολή του τιμήματος που ανέρχεται σε € 184,8 εκατ., περιλαμβάνει συνδυασμό μετρητών και μετοχών της ως άνω αγοράστριας. Ειδικότερα, για το σύνολο των μετοχών της Intrasoft International, προβλέπεται, καταβολή μετρητών ύψους € 166,8 εκατ. και μεταβίβαση μετοχών της αγοράστριας εταιρείας αξίας € 18 εκατ.

Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του τελευταίου τριμήνου του 2021, εφόσον έχουν πληρωθεί οι προβλεπόμενοι όροι και αιρέσεις και έχουν χορηγηθεί οι απαραίτητες εγκρίσεις.

Ο κ. Σωκράτης Κόκκαλης, Ιδρυτής και Πρόεδρος της Intracom Holdings, αναφερόμενος στη συναλλαγή, δήλωσε: «Καθοριστικοί παράγοντες της επιτυχίας της Intracom υπήρξαν ανέκαθεν η ταχύτατη προσαρμογή της στο οικονομικό περιβάλλον και η ευελιξία στη μετάβαση σε νέα επιχειρηματικά μοντέλα. Αυτή η συναλλαγή είναι επωφελής για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη: η NetCompany και η Intrasoft International ξεκινούν μια πολλά υποσχόμενη συνεργασία έχοντας κοινό όραμα, και η Intracom με τη σειρά της, έχει την ευκαιρία να αναπτύξει την επενδυτική στρατηγική της σε τομείς αιχμής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, δημιουργώντας αξία για τους μετόχους της.»

Νωρίτερα, το Liberal μέσω του Black Box μετέδιδε:

Η Intrasoft αλλάζει χέρια με προορισμό τους Δανούς της NetCompany με τις επίσημες ανακοινώσεις να γίνονται εκτός απροόπτου σήμερα. Το deal είναι πολύ μεγάλο και αξίζει δύο πράγματα επισημανθούν. Το πρώτο έχει να κάνει με την αποτίμηση της εταιρείας: Σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες το ύψος του τιμήματος θα κινηθεί κοντά στα 240 εκατ. ευρώ για το 100% της εταιρείας το οποίο περιλαμβάνει περίπου 190 εκατ. ευρώ σε μετρητά συν τραπεζικό δανεισμό λίγο κάτω από τα 50 εκατ. ευρώ. To deal έχει κλείσει με βάση τα μεγέθη του 6μήνου.

Με βάση τα αποτελέσματα του 2020 ο τομέας των λύσεων πληροφορικής της Intracom συνεισφέρει 17 εκατ. ευρώ σε λειτουργικά κέρδη, η συναλλαγή δηλαδή κλείνει με πολλαπλασιαστή επιχειρηματικής αξίας από 14 έως 16 φορές (ανάλογα με το πως υπολογίζονται οι αποσβέσεις), που κρίνεται εξαιρετικά υψηλός αλλά όχι πρωτοφανής για τον κλάδο της πληροφορικής.

Στρατηγική μετεξέλιξης σε επενδυτική εταιρεία

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση η Intracom Holdings είναι ιδρυτής και κύριος μέτοχος ενός Ομίλου εταιρειών με ισχυρή παρουσία στην ελληνική και διεθνή αγορά, διατηρώντας μέχρι σήμερα 16 θυγατρικές στο εξωτερικό και αναπτύσσοντας διεθνή δραστηριότητα σε 70 χώρες. Η εταιρεία διαθέτει αποδεδειγμένα μακροχρόνια εμπειρία και επιτυχημένο ιστορικό στην ίδρυση, διαχείριση και πώληση θυγατρικών της, δημιουργώντας σημαντικές υπεραξίες. H πώληση της Intrasoft International, μετά από 25 χρόνια κερδοφορίας και ανάπτυξης, αποτελεί μια στρατηγική απόφαση που ανοίγει τον δρόμο για την περαιτέρω ενδυνάμωση της δραστηριότητας της Intracom Holdings, με ταυτόχρονη ενίσχυση των μακροπρόθεσμων προοπτικών της, και της αξίας που μπορεί να προσφέρει στους μετόχους της.

Με την ολοκλήρωση της πώλησης τηςIntrasoft International ο συνδυασμός ρευστότητας και δυνατότητας μόχλευσης που αποκτά η Intracom Holdings, τής προσδίδει επενδυτική ισχύ που ξεπερνά τα € 300 εκατ., ποσό το οποίο θα επιδιωχθεί να ενισχυθεί περαιτέρω μέσα από τα ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων, στα οποία η ntracom Holdings έχει σχεδιάσει να συμμετάσχει.

Χαράσσοντας στο εξής μια πιο διευρυμένη εξωστρεφή και διαφοροποιημένη επενδυτική προσέγγιση, η Intracom Holdings διερευνά προσεκτικά τη συμμετοχή της σε τομείς που αναπτύσσονται δυναμικά στην Ελλάδα και στοχεύει στην καινοτομία και τεχνολογίες αιχμής σε αναπτυσσόμενους τομείς της οικονομίας, όπως το περιβάλλον, την ενέργεια, τη ναυτιλία, τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, και σύνθετα Real Estate developments.

Επιπλέον, η εταιρεία εκμεταλλευόμενη την εμπειρία και τεχνογνωσία που διαθέτει, θα διερευνήσει κάθε υποσχόμενη επένδυση στην τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής της σε καινοτόμα start up, τεχνολογικά σχήματα και συμπράξεις, τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό. Σταδιακά, η φυσιογνωμία της INTRACOM HOLDINGS θα μετεξελιχθεί σε επενδυτική εταιρεία, η οποία αξιοποιώντας την τεχνογνωσία και εμπειρία της στη διαχείριση εταιρειών και στη δημιουργία υπεραξίας θα επικεντρώνεται στην βελτιστοποίηση των συνεργειών μεταξύ των εταιρειών του Ομίλου και θα διασφαλίζει αύξηση των αποδόσεων των επενδύσεών της. Κατ’ αποτέλεσμα, θα μπορεί υπό αυτήν την προσέγγιση να επιτυγχάνει σε μονιμότερη βάση μεγαλύτερη αξία για τους μετόχους της ίδιας και για τους μετόχους των θυγατρικών της.

Τα μεγέθη των δύο εταιρειών

NetCompany

H NetCompany (NETC) είναι μια εταιρεία πληροφορικής νέας γενιάς, η οποία παρέχει στρατηγικές λύσεις σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, επιταχύνοντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό μέσω βασικών συστημάτων και υπηρεσιών υποδομής. Η Netcompany πιστεύει σε ευέλικτες, ανθεκτικές στο μέλλον λύσεις, βασισμένες στις συνιστώσες της πλατφόρμας που εξελίσσει η εταρεία και που εξασφαλίζουν πλήρη ευελιξία και ευκαιρίες για συνεχή καινοτομία. Η NETCOMPANY ιδρύθηκε το 2000 και έχει την έδρα της στην Κοπεγχάγη. Σήμερα, είναι μια διεθνής εταιρεία με περισσότερους από 3500 υπαλλήλους που εκτείνονται σε 6 χώρες. Τα ενοποιημένα οικονομικά μεγέθη της εταιρίας για το 2020 είναι: Πωλήσεις DKK 2.839 εκατ. (c.€ 381 εκατ.) και EBITA DKK 744 εκατ. (c.€ 100 εκατ). Η Netcompany είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Κοπεγχάγης με κεφαλαιοποίηση €4,9 δις. Περισσότερες πληροφορίες: https://www.netcompany.com/int

Intrasoft International

Ιδρύθηκε το 1996 και είναι μια κορυφαία ευρωπαϊκή εταιρεία στον τομέα των υπηρεσιών Τεχνολογίας των Πληροφοριών και Επικοινωνιών, παρέχοντας ολοκληρωμένες λύσεις, προϊόντα και υπηρεσίες πληροφορικής υψηλής ποιότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Υπουργεία και Δημόσιους Οργανισμούς σε εθνικό επίπεδο, Χρηματοοικονομικά Ιδρύματα, Τηλεπικοινωνιακούς Οργανισμούς, μεγάλες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Απασχολεί περισσότερα από 2.200 στελέχη υψηλής εξειδίκευσης με άριστες τεχνικές γνώσεις και δεξιότητες, τα οποία εκπροσωπούν 50 διαφορετικές εθνικότητες και κατέχουν περισσότερες από 30 γλώσσες. Με έδρα το Λουξεμβούργο, έχει φυσική παρουσία μέσω γραφείων, υποκαταστημάτων και θυγατρικών σε 13 χώρες (Βέλγιο, Βουλγαρία, Κύπρος, Δανία, Ελλάδα, Ιορδανία, Κένυα, Λουξεμβούργο, Ρουμανία, Νότια Αφρική, Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Αμερική), ενώ οι διεθνείς της δραστηριότητες εκτείνονται σε πάνω από 70 χώρες παγκοσμίως. Τα ενοποιημένα μεγέθη του Ομίλου INTRASOFT INTERNATIONAL για το 2020 ήταν: Πωλήσεις € 197 εκατ., EBITDA: € 18 εκατ., EBIT: € 10,6 εκατ, Ανεκτέλεστο Συμβάσεων: € 702 εκατ

Διαβάστε ακόμα: Intrasoft: Ιστορική στιγμή η είσοδος στον Όμιλο Netcompany