Σταθεροποιείται το επιχειρηματικό κλίμα στην Ευρωζώνη, αποδυναμώνονται όμως οι προσδοκίες

Σταθεροποιείται το επιχειρηματικό κλίμα στην Ευρωζώνη, αποδυναμώνονται όμως οι προσδοκίες

Μπορεί το επιχειρηματικό κλίμα στην Ευρωζώνη να παρουσιάζει τάση σταθεροποίησης, ωστόσο οι προσδοκίες για το τί μέλλει γενέσθαι αποδυναμώνονται. Σύμφωνα με το γερμανικό ινστιτούτο αναλύσεων Sentix, οι τρέχουσες συνθήκες στην αγορά είναι ευνοϊκές, ωστόσο, οι μελλοντικές προσδοκίες έχουν «ψαλιδιστεί» εν μέσω των αυξανόμενων ανησυχιών που εκφράζονται για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας καθώς και του αντίκτυπου που αναμένεται να έχει το σκάνδαλο με τα παραποιημένα συστήματα ελέγχου ρύπων των αυτοκινητοβιομηχανιών.

Ο δείκτης του ινστιτούτου Sentix για το επιχειρηματικό κλίμα στην Ευρωζώνη παρουσιάζεται τον Αύγουστο ελαφρώς μειωμένος στις 27,7 μονάδες από 28,3 μονάδες που ήταν τον Ιούλιο, συμβαδίζοντας με τη μέση πρόβλεψη των αναλυτών του Reuters.

Ωστόσο, ο δείκτης που μετρά τις προσδοκίες εντός της ζώνης του ευρώ υποχώρησε στις 16 μονάδες από 19,8 που ήταν τον Ιούλιο, με το γερμανικό ινστιτούτο να μιλά για ανησυχητική εξέλιξη.

Όπως τονίζει, οι προσδοκίες αποδυναμώνονται σε παγκόσμια κλίμακα, με τις ΗΠΑ να σύρουν το χορό της πτώσης, δεδομένου ότι εκεί ο σχετικός δείκτης υποχωρεί για πέμπτο συνεχή μήνα. «Και το γερμανικό μοντέλο υποχωρεί σημαντικά, με το σκάνδαλο που "περιβάλει" τις αυτοκινητοβιομηχανίες να "σκοτώνει" το οικονομικό κλίμα».

Το γερμανικό ινστιτούτο υποστηρίζει πως ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος υποχώρησε τον Αύγουστο στις 14,1 μονάδες στις ΗΠΑ από 14,8 που ήταν τον Ιούλιο.

Στη Γερμανία, δε, ο σχετικός δείκτης υποχωρεί για τρίτο συνεχή μήνα, στις 33,2 μονάδες από 37,5 του Ιουλίου με τον δείκτη τον προσδοκιών να "καταρρακώνεται" στις 5,75 μονάδες από 12,5 μονάδες του Ιουλίου.