Δραματική η κατάσταση στη ΔΕΗ - Θα χρειαστεί 800-900 εκατ. ευρώ

Δραματική η κατάσταση στη ΔΕΗ - Θα χρειαστεί 800-900 εκατ. ευρώ

Του Γιώργου Φιντικάκη

Το ταμειακό πρόβλημα της ΔΕΗ είναι δραματικό, επιδεινώνεται συνεχώς και είναι χειρότερο από αυτό που αναμέναμε, ανέφερε σήμερα ο νέος μάνατζερ της επιχείρησης Γιώργος Στάσσης, προσθέτοντας ότι τα 750 εκατ. ευρώ που είχε εκτιμηθεί ότι χρειάζονται προκειμένου να εξυγιανθεί ο ισολογισμός της, φαίνεται ότι θα είναι 800 με 900 εκατομμύρια.

Συνομιλώντας με δημοσιογράφους μετά την έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ η οποία ενέκρινε την τοποθέτηση του, ο κ. Στάσσης περιέγραψε μια δραματική εικόνα των οικονομικών της επιχείρησης, είπε ότι αυτά επιδεινώνονται συνεχώς καθώς και ότι θα χρειαστούν επιπλέον εκατομμύρια ευρώ πέραν του ποσού που είχε αρχικά υπολογισθεί.

«Η κατάσταση είναι δραματική, τα πράγματα εξελίσσονται χειρότερα, άρα εκ τω πραγμάτων το πρόβλημα διογκώνεται», ανέφερε ο κ. Στάσσης, προσθέτοντας ότι πρέπει οπωσδήποτε η επιχείρηση να περάσει αυτό τον κάβο, και ότι έως τις 15 Σεπτεμβρίου πρέπει να έχουν οριστικοποιηθεί όλα εκείνα τα εργαλεία, τα οποία θα επιτρέψουν στον ορκωτό εκτιμητή της ΔΕΗ, την Ernst & Young», να στείλει ένα θετικό μήνα, κατά την έκθεση που θα εκδώσει στις 24 Σεπτεμβρίου.

«Διαφορετικά οι συνέπειες θα είναι τεράστιες, οι τράπεζες θα γράψουν τα δάνεια της ΔΕΗ στα μη εξυπηρετούμενα, άρα πρέπει να βρούμε δράσεις οι οποίες θα μαζεύουν ικανά έσοδα μέσα στο επόμενο 12μηνο-18μηνο, δηλαδή το διάστημα αυτό για το οποίο κάνει πρόβλεψη ένας ορκωτός ελεγκτής», επισήμανε ο νέος μάνατζερ της επιχείρισης.

Έστειλε μάλιστα το μήνυμα ότι το επιδιωκόμενο «γύρισμα» της επιχείρησης μπορεί να πάρει καιρό, επικαλούμενος το παράδειγμα της θητείας του στην Enel Ρουμανίας – «εταιρεία με παρόμοια προβλήματα», όπως είπε- όπου τα πρώτα θετικά αποτελέσματα άρχισαν να έρχονται μετά τον 3ο-4ο χρόνο.

Δίχως να συγκεκριμενοποιήσει τα μέτρα που θα περιλαμβάνονται στο σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ, εντούτοις ο κ. Στάσσης στάθηκε στην αύξηση των τιμολογίων.

Επισήμανε ότι πρέπει να αλλάξει η εμπορική πολιτική της ΔΕΗ, απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα αν πρόκειται να καταργηθεί η έκπτωση 10% για τους συνεπείς πελάτες, και επανέλαβε ότι οποιαδήποτε αύξηση γίνει, θα την εξουδετερώσει η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ, και του ΦΠΑ.

«Δεν θέλω να δεσμευθώ αν θα είναι μονοψήφια ή διψήφια η αύξηση των τιμολογίων και η μείωση των ΕΤMEAR”, ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ παραδέχτηκε ότι η επιβολή ρήτρας CO2 στα τιμολόγια, βρίσκεται στο τραπέζι.

Από εκεί και πέρα, παρέθεσε μια σειρά προτεραιοτήτων, σύμφωνα με την οποία τα πιο βασικά είναι ότι:

- Το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ θα επιδιωχθεί σε συμφωνία με τους θεσμούς να μην πέσει στο 50% όπως είχε συμφωνηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση αλλά ο στόχος να αυξηθεί στο 60 με 65%.
 
- Θα καταρτισθεί νέο επιχειρησιακό σχέδιο με έμφαση στην ανάπτυξη των ΑΠΕ και στις νέες τεχνολογίες.

-Ξεκινά διάλογος για την απολιγνιτοποίηση με γνώμονα την προστασία των τοπικών κοινωνιών και την οικονομική ανάπτυξη των περιοχών που σήμερα εξαρτώνται από τον λιγνίτη.

- Ξεκινά κυνήγι των στρατηγικών κακοπληρωτών και παράλληλα θα ληφθεί μέριμνα για τις ασθενείς κοινωνικά ομάδες.

- Προχωρά με βάση τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης η μερική ιδιωτικοποίηση του δικτύου διανομής.