Σκληροί όροι από Κομισιόν σε Lufthansa για να εγκρίνει τη διάσωσή της
Bloomberg

Σκληροί όροι από Κομισιόν σε Lufthansa για να εγκρίνει τη διάσωσή της

Η Κομισιόν φέρεται να βάζει σκληρούς όρους στην αεροπορική εταιρεία Lufthansa για να προχωρήσει σε έγκριση του πακέτου διάσωσης από το γερμανικό κράτος όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.

Συγκεκριμένα, η Κομισιόν ζητά από την αεροπορική εταιρεία Lufthansa να παραδώσει τις προγραμματισμένες χρονοθυρίδες απογείωσης και προσγείωσης (slots) που διαθέτει στα αεροδρόμια του Μονάχου και της Φρανκφούρτης. Το σκεπτικό της Κομισιόν βάσει των όσων μεταδίδει το Bloomberg είναι ότι η βοήθεια που λαμβάνει ίσως της δώσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι άλλων αεροπορικών.

Τα slots θεωρούνται από τα πλέον ισχυρά περιουσιακά στοιχεία των αεροπορικών εταιριών, καθώς υπενοικιάζονται και παράγουν εισόδημα, ενώ η αξία τους είναι αντίστοιχη με την κίνηση των αεροδρομίων και ως εκ τούτου συνεισφέρει και στον ισολογισμό. Σε πολλές περιπτώσεις, μια αεροπορική εταιρεία χρειάζεται slots τόσο για το αεροδρόμιο αναχώρησης όσο και για το αεροδρόμιο προορισμού, και το σχετικό κόστος μπορεί να είναι μεγάλο. 

Για την ώρα, κανείς δεν γνωρίζει την αντίδραση της αεροπορικής, η οποία προ μηνός μέσω του διευθύνοντος συμβούλου Κάρστεν Σπορ έλεγε: «Πρέπει να αναστείλουμε προσωρινά τους ισχύοντες κανόνες για τα slots, έτσι ώστε οι αεροπορικές εταιρείες να μην είναι αναγκασμένες να πετάνε αεροσκάφη που είναι άδεια μόνο και μόνο για να διατηρήσουν τα δικαιώματα απογείωσης και προσγείωσής τους σε συγκεκριμένα αεροδρόμια».

Την ίδια ώρα η αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Ryanair δηλώνει ότι «θα κάνει ό,τι μπορεί για να σταματήσει το γερμανικό πακέτο στήριξης προς τη Lufthansa» σύμφωνα με τον πρόεδρο της Μάικλ Ο' Λίρι.

Η κρατική βοήθεια θα επιτρέψει στην Lufthansa να «πουλάει σε τιμές κάτω του κόστους», καθιστώντας δυσκολότερο τον ανταγωνισμό για τη Ryanair, τη θυγατρική της Laudamotion και την ανταγωνίστρια αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους EasyJet, είπε ο Ο' Λίρι, σύμφωνα με το Reuters. 

«Η Ryanair θα αντιδράσει ενάντια σε αυτό το πιο πρόσφατο παράδειγμα παράνομης κρατικής βοήθειας στη Lufthansa που θα στρεβλώσει τον ανταγωνισμό» πρόσθεσε.

Διαβάστε ακόμα: 

Ryanair: Θα αντιδράσουμε στο πακέτο στήριξης της Lufthansa