Σημαντική βελτίωση των μεγεθών των ΕΛΠΕ στο πρώτο πεντάμηνο

Σημαντική βελτίωση των μεγεθών των ΕΛΠΕ στο πρώτο πεντάμηνο

Σημαντική βελτίωση των επιδόσεων των ΕΛΠΕ κατά το πρώτο πεντάμηνο του 2017 σε σχέση με το 2016 που ήταν χρονιά - ρεκόρ για την εταιρεία ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ομίλου Ευστάθιος Τσοτσορός, μιλώντας σήμερα στη γενική συνέλευση των μετόχων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, τα συγκρίσιμα κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν στα 386 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 40,3%, τα καθαρά κέρδη παρουσίασαν άνοδο 126%, στα 156 εκατ. ευρώ, η παραγωγή αυξήθηκε εκ νέου κατά 10% και οι όγκοι πωλήσεων κατά 14% στους συνολικά 4 εκατ. Μετρικούς Τόνους, οι εξαγωγές ακολούθησαν ανάλογη πορεία με άνοδο σχεδόν 13%, ενώ σε ιστορικό υψηλό κινήθηκε το μερίδιο στην εγχώρια εμπορία που ξεπέρασε το 32%.

Αναφερόμενος στην ανασύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου που ανακοινώθηκε χθες, ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ ανέφερε ότι ο αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος Ανδρέας Σιάμισιης θα αναλάβει εκτός από την γενική διεύθυνση Οικονομικών, τον Στρατηγικό Σχεδιασμό, τις Προμήθειες και την Πληροφορική. Ο κ. Τσοτσορός συνεχάρη τον νέο αναπληρωτή δ.σ. και τόνισε ότι "θα έχουμε καλύτερη πορεία που θα εξυπηρετεί τον κοινό στόχο ο οποίος είναι η βέλτιστη πορεία του ομίλου τα επόμενα χρόνια".

Παρουσίασε εξάλλου τους βασικούς άξονες του πενταετούς προγράμματος ανάπτυξης 2017 - 2021 που περιλαμβάνουν τη διατήρηση υψηλής κερδοφορίας, την μείωση του δανεισμού κατά 1 δισ. ευρώ και του χρηματοοικονομικού κόστους κατά 50% και την σταδιακή αύξηση των μερισμάτων.

Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της επιχείρησης Γρηγόρης Στεργιούλης, στάθηκε αναλυτικά τις προκλήσεις του ευρωπαϊκού κλάδου διύλισης, στα υψηλά λειτουργικά κέρδη του 2016, στη συνεχιζόμενη ανοδική πορεία του 2017, στη στρατηγική και τις προτεραιότητες του Ομίλου, αφήνοντας ανοιχτό μάλιστα το ενδεχόμενο νέου ρεκόρ παραγωγής το 2017.

Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο κ. Στεργιούλης, «όλα αυτά υλοποιούνται σε συνθήκες εργασιακής ηρεμίας, με συγκρατημένο το λειτουργικό κόστος, ιδιαίτερα θετική πορεία της μετοχής και με διεθνείς συμφωνίες με παγκόσμιους ενεργειακούς κολοσσούς για έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛ.ΠΕ αναφέρθηκε εκτενώς στα αποτελέσματα του 2016, που ήταν μια χρονιά με κορυφαίες ιστορικά επιδόσεις για τον Όμιλο στην παραγωγή, τις πωλήσεις, τις εξαγωγές και τα κέρδη. Μάλιστα, αυτές οι επιδόσεις σημειώθηκαν, όπως είπε,  σε ένα περιβάλλον δυσμενέστερο από το 2015, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα περιθώρια διύλισης, με όλες τις επιχειρηματικές μονάδες να συνεισφέρουν στη θετική πορεία του Ομίλου.

Ο κ. Στεργιούλης έθεσε ως απόλυτη προτεραιότητα για τη Διοίκηση της ΕΛΠΕ την πλήρη εφαρμογή του Συστήματος Ολιστικής Ασφάλειας στην εργασία, μέσα από βελτιώσεις στη συνολική λειτουργία της παραγωγής, αλλά και την κάλυψη των κενών στην απασχόληση με νέες προσλήψεις.