ΣΕΤΕ: Μαύρα τα «σύννεφα» στον τουρισμό, ζητεί την κάλυψη των εργοδοτικών εισφορών

ΣΕΤΕ: Μαύρα τα «σύννεφα» στον τουρισμό, ζητεί την κάλυψη των εργοδοτικών εισφορών

Την κάλυψη από το Ελληνικό Δημόσιο του 100% των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών για τις ξενοδοχειακές-τουριστικές επιχειρήσεις ως το τέλος του 2020, αρχής γενομένης από 1ης Οκτωβρίου 2020, ζητεί ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). Μάλιστα, ζητεί το «παράθυρο» αυτό της κάλυψης των εργοδοτικών εισφορών να μπορεί να επεκταθεί μέχρι τέλος Μαρτίου 2021.

Σύμφωνα με επιστολή του προέδρου του Συνδέσμου Γιάννη Ρέτσου προς την ελληνική κυβέρνηση, η κατάσταση εξελίσσεται αρνητικά εξαιτίας των νέων περιοριστικών μέτρων στην Αττική, ενώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο της περαιτέρω επιδείνωσης. Σημειώνει δε ότι στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα Αθήνα και Θεσσαλονίκη, οι απώλειες των εσόδων των ξενοδοχείων για το 8μηνο είναι άνω του 75%, και ότι αυτό ισχύει για πολλούς άλλους κλάδους του τουρισμού.

Η επιστολή απευθύνεται προς τον υπουργούς Οικονομίας Χρ. Σταϊκούρα, Εργασίας Γιάννη Βρούτση και κοινοποιείται και στο γραφείο του Πρωθυπουργού.

Ακολουθεί η επιστολή:

Επανερχόμαστε στην από 20.08.2020 επιστολή μας, στην οποία, μεταξύ άλλων, στο αίτημα για 100% επιδότηση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, είχαμε αναφερθεί στο γεγονός ότι οι τουριστικές επιχειρήσεις δεν είναι μόνο εποχικές, αλλά και συνεχούς λειτουργίας και επίσης ότι η εποχικότητα στη λειτουργία τους, δεν επικεντρώνεται απαραίτητα μόνο στο γ’ τρίμηνο του έτους.

Έκτοτε, έχει περάσει ένας μήνας, όπου έχουν μεσολαβήσει πολύ θετικές ανακοινώσεις από την Κυβέρνηση, όπως η χρονική επέκταση των αναστολών και του προγράμματος «Συν-Εργασία». Από την άλλη, τα δεδομένα της πανδημίας συνεχώς επιδεινώνονται διεθνώς, καθιστώντας τα επόμενα δύο τρίμηνα εξαιρετικά δύσκολα για τον τουρισμό και την οικονομία γενικότερα. Τα νέα περιοριστικά μέτρα στην Αττική, ήδη από σήμερα, αποτελούν απόδειξη για τις δυσκολίες που οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να συναντούν και θα συναντήσουν ακόμα περισσότερο τους επόμενους μήνες. Ενδεικτικά, σας αναφέρουμε, ότι στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα Αθήνα και Θεσσαλονίκη, οι απώλειες των εσόδων των ξενοδοχείων για το 8μηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία ερευνών της εταιρείας GBRConsulting για λογαριασμό των τοπικών ενώσεων ξενοδόχων, είναι άνω του -75%, κάτι που ανταποκρίνεται και στις απώλειες για το ίδιο διάστημα των υπόλοιπων κλάδων του τουρισμού.

Με τα παραπάνω δεδομένα και προκειμένου να στηριχθούν οι επιχειρήσεις, αλλά και να προστατευθούν, όσο αυτό είναι δυνατό, οι θέσεις εργασίας, προτείνεται να καλυφθούν από την Πολιτεία στο σύνολό τους, για το χρονικό διάστημα από 01.10.2020 έως 31.12.2020, με δυνατότητα επέκτασης έως 31.03.2021 εφόσον αυτό συμβεί και για το πρόγραμμα «Συν-Εργασία», οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές των επιχειρήσεων – εργοδοτών του τουριστικού τομέα, συνεχούς ή εποχικής λειτουργίας, συμπεριλαμβανομένων και των επιχειρήσεων-εργοδοτών που ανήκουν στους κλάδους των τουριστικών πρακτορείων, των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών και χερσαίων μεταφορών επιβατών. Κρίνουμε πως το μέτρο θα λειτουργήσει ως μεγάλη ανάσα για τις επιχειρήσεις, αλλά και ως κίνητρο στήριξης εργασίας και όχι ανεργίας.

Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση.