Σε υψηλό 15ετίας ο πληθωρισμός στην Τουρκία – Στο 24,52% τον Σεπτέμβριο

Σε υψηλό 15ετίας ο πληθωρισμός στην Τουρκία – Στο 24,52% τον Σεπτέμβριο

Τον υψηλότερο πληθωρισμό κατά τη διακυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν κατέγραψε η τουρκική οικονομία τον Σεπτέμβριο. Ο πληθωρισμός ανήλθε στο 24,52%, σημειώνοντας άλμα 6,3% μέσα σε μόλις ένα μήνα, από τον περασμένο Αύγουστο.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο της 15ετίας,ενώ το βλέμμα όλων πλέον στρέφεται στην Κεντρική Τράπεζα και στο αν θα προχωρήσει σε μία ακόμα αύξηση των επιτοκίων.

Ανησυχία προκαλεί και το γεγονός ότι η αύξηση του 6,3% ήταν σημαντικά υψηλότερος των προβλέψεων που είχαν κάνει αναλυτές – 3,6% είχαν προβλέψει αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters – και αποτυπώνει τον βαθύ αντίκτυπο από την κρίση της τουρκικής λίρας στην οικονομία και τους καταναλωτές.

Η λίρα υποχώρησε περίπου 1% μετά την ανακοίνωση των στοιχείων, με την ισοτιμία της να διαμορφώνεται στις 6,0500 λίρες ανά δολάριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η άνοδος του πληθωρισμού οφείλεται στις τεράστιες αυξήσεις του κόστους μεταφορών, 37% σε ετήσια βάση, καθώς και στις τιμές των τροφίμων που αυξήθηκαν κατά 28%. Διάφορα αγαθά και υπηρεσίες αυξήθηκαν επίσης κατά 31%.

Ένδειξη ότι ο πληθωρισμός ενδέχεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο τους επόμενους μήνες, αποτελεί σύμφωνα με τους αναλυτές και το γεγονός, ότι οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν 46,2% σε ετήσια βάση.