ΓΔ: 898,63 -6,68 (-0,74 %)

Τζίρος: 98,36 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1995η
Κυριακή, 18 Απριλίου 2021

ΓΔ: 898,63 -6,68 (-0,74 %)

Τζίρος: 98,36 εκατ. €   RT

Σε ρυθμούς heavy metal οι επιδόσεις των «μικρών» της μεταλλουργίας

Σε ρυθμούς heavy metal οι επιδόσεις των «μικρών» της μεταλλουργίας

Παρά την ένταση της πανδημικού κύματος, που εκδηλώνεται ακόμα σε πολλά μέρη του κόσμου αλλά και στη χώρα μας, ο ικανοποιητικός ρυθμός των εμβολιασμών, κυρίως στις χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου, αυξάνει τη ζήτηση επενδύσεων για την επόμενη ημέρα.

Ήδη από την περσινή χρονιά μετά το καλοκαίρι ή άνοδος των τιμών των commodities και των βιομηχανικών μετάλλων οδήγησε τους αναλυτές των διεθνών οίκων να συστήσουν long θέσεις καθώς, κυρίως στην Κίνα διαφάνηκε, ισχυρή άμεση ανάκαμψη της ζήτησης και θετική μεταβολή στις δημόσιες επενδύσεις. Πράγματι, στην Κίνα δεν φάνηκε η αναζωπύρωση του δεύτερου και τρίτου κύματος να έπληξαν τα βασικά μέταλλα.

Αλλά και στην Ευρώπη και συνακόλουθα και στη χώρα μας μετά το αρχικό σοκ του περασμένου Μαρτίου και την προσωρινή αναστολή των επενδυτικών τους προγραμμάτων, oι επιχειρήσεις επανήλθαν στην υλοποίησή τους, με αποτέλεσμα οι εταιρείες του μεταλλουργικού κλάδου να διευρύνουν τα μικτά περιθώρια κέρδους κυρίως λόγω της μεγάλης αύξησης της τιμής του χάλυβα στις διεθνείς αγορές.

Είναι χαρακτηριστική και η άνοδος της τιμής της μετοχής της ArcerolMittal  της μεγαλύτερης  πολυεθνικής εταιρείας παραγωγής χάλυβα στον κόσμο. Η τιμή της μετοχής από τον Μάρτιο του 2020 έχει μια απόδοση της τάξης του 280%.

Στο Ελληνικό Χρηματιστήριο οι μικρότερες σε κεφαλαιοποίηση εταιρείες του κλάδου στη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου αναμένεται να εμφανίσουν καλύτερες επιδόσεις κάτι που θα αποτυπωθεί στις ετήσιες λογιστικές τους καταστάσεις, καθώς παρά την κάμψη των πωλήσεων του α΄ εξαμήνου του 2020, αφενός η συνεχιζόμενη άνοδος της τιμής του χάλυβα θα διευρύνει τα περιθώρια κέρδους τους, αφετέρου αναμένεται αύξηση της επενδυτικής δραστηριότητας.

Στο πλαίσιο αυτό εξετάζουμε τα θεμελιώδη μεγέθη αλλά και την τεχνική εικόνα των μικρών μεταλλουργικών εταιρειών που είναι εισηγμένες στο ΧΑ. 

ΕΛΑΣΤΡΟΝ

 Ο Όμιλος κατέχει ισχυρή θέση στην αγορά των χαλυβουργικών προϊόντων και μεταλλικών υλικών δόμησης. Στο πρώτο εξάμηνο του 2020 ο κύκλος εργασιών του ομίλου σημείωσε πτώση κατά 19% επηρεαζόμενος κυρίως από τις πωλήσεις εξωτερικού οι οποίες σημείωσαν κάμψη κατά 33%. Κατά το  3ο τρίμηνο, παρουσίασε βελτίωση το επίπεδο δραστηριότητας με σημαντική αύξηση της ζήτησης, οδηγούμενη κυρίως από τους τομείς της ενέργειας, των υποδομών, το ναυπηγοεπισκευαστικό, των κατασκευών, καθώς και των νέων αγορών του εξωτερικού. Ταυτοχρόνως, η άνοδος των τιμών των  πρώτων υλών από το τέλος του 2ου τριμήνου συνετέλεσε στη σημαντική βελτίωση των περιθωρίων λειτουργικής κερδοφορίας.

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ

Ο τίτλος προετοιμάζει την ανοδική διαφυγή από την κατερχόμενη ΧΖ από τον Οκτώβριο του 2019, που εάν επιτευχθεί πρώτος στόχος θα είναι τα 1,40 ευρώ, με επόμενο τα υψηλά των 1,6850 ευρώ. Άρνηση της μετοχής να διαφύγει ανοδικά της κατερχόμενης θα επαναφέρει τις πιέσεις των πωλητών με στόχο τη στήριξη των 1,15 ευρώ.

ΓΕΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

Στο εννεάμηνο του 2020 η Γενική Εμπορίου εμφάνισε  κάμψη πωλήσεων 8,7%, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας είχε προκληθεί κατά το πρώτο μισό της χρονιάς, όταν και είχαν τεθεί σε εφαρμογή τα σκληρά περιοριστικά μέτρα του πρώτου lock down.  Τα προ φόρων κέρδη υποχώρησαν κατά 22% (από το 1,369 εκατ. στο 1,065 εκατ. ευρώ), πτώση που οφείλεται  στην πορεία του πρώτου εξαμήνου (προ φόρων κέρδη τρίτου τριμήνου 600 έναντι 620 χιλ. ευρώ). Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το τέταρτο τρίμηνο κάλυψε τις απώλειες εσόδων του α΄ εξαμήνου και στην αρχή της φετινής χρονιάς η ζήτηση ήταν ικανοποιητική, με τους διοικούντες να ελπίζουν στην εξέλιξη των ήδη δρομολογημένων επενδύσεων παρά τα προβλήματα της πανδημίας.

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ 

Η μετοχή από τα χαμηλά του περσινού Μαρτίου κινείται σταθερά πλαγιοανοδικά και επιβεβαιωμένη ανοδική διάσπαση των 0,86 ευρώ , θα την επαναφέρει στα υψηλά του περσινού Φεβρουαρίου στο επίπεδο των 1,00-1,10 ευρώ. Τα 0,78 ευρώ, λειτουργούν ως στήριξη στο ενδεχόμενο αδυναμίας υπέρβασης των 0,86 ευρώ, με την πλαγιοανοδική γραμμή τάσης GB να λειτουργεί ως σημαντική στήριξη.

ΣΙΔΜΑ

Η εταιρεία, που απορρόφησε την λειτουργική δραστηριότητα της ανταγωνίστριας Μπήτρος  μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου με εισφορά σε είδος συμφώνησε με τις πιστώτριες τράπεζες για την αναχρηματοδότηση των υποχρεώσεών της, με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής.  Το εννεάμηνο του 2020 έκλεισε με πτώση κύκλου εργασιών κατά 7,1%, με βελτιωμένο EBITDA (+3,5 έναντι +3,4 εκατ. ευρώ), και με ζημίες προ φόρων 1,9 εκατ. ευρώ.  Ο κύκλος εργασιών της επηρεάζεται από τις επενδύσεις  που λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια (διαθέτει θυγατρικές εταιρείες σε Βουλγαρία και Ρουμανία) και αναμένει διεύρυνση του μεικτού  περιθωρίου κερδοφορίας , ακόμα και αν η τιμή του μετάλλου παραμείνει  στα τρέχοντα επίπεδα.

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ

Η μετοχή  διέσπασε ανοδικά την περιοριστική ανερχόμενη ΚL και τα 0,72 ευρώ , με την επόμενη αντίσταση να καραδοκεί στα 0,7980 ευρώ.  Ο τίτλος βρίσκεται σε υψηλά 7,5 ετών και επόμενος μεσοπρόθεσμος στόχος είναι τα 1,10 ευρώ, του Μαρτίου του 2012. Τα 0,60 ευρώ, αποτελούν σημαντική στήριξη σε ενδεχόμενο διόρθωσης της μετοχής.

ΑΦΟΙ ΚΟΡΔΕΛΛΟΥ

  Πτώση πωλήσεων κατά 11,7% είχε η εταιρεία στο εννεάμηνο του 2020 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας. Η διοίκηση αναμένει  την αντιστροφή της κατάστασης εάν και εφόσον δρομολογηθούν έγκαιρα τα έργα υποδομών που είναι αναγκαία για την επανεκκίνηση της Ελληνικής Οικονομίας. 

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ

Ένα μεγάλο σχηματισμό κούπα με χερούλι, έχει δημιουργήσει η μετοχή και προετοιμάζει την ανοδική του λύση.  Επιτυχία της κίνησης  θα έχει ως ελάχιστο στόχο τα τοπικά υψηλά των 0,3180 ευρώ, με επόμενη σημαντική αντίσταση τα 0,36 ευρώ. Αδυναμία ανοδικής λύσης του σχηματισμού , θα επιφέρει πιέσεις στον τίτλο με στήριξη  τα 0,22 ευρώ.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.