Η Γερμανία συνεχίζει να φλερτάρει με την ύφεση

Η Γερμανία συνεχίζει να φλερτάρει με την ύφεση

Επιδείνωση για τέταρτο διαδοχικό μήνα εμφάνισε η επενδυτική εμπιστοσύνη στη Γερμανία, έπειτα από μια σειρά αρνητικών στοιχείων που έχουν ενισχύσει τις ανησυχίες για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. 

Συγκεκριμένα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος ZEW υποχώρησε στις -44,1 μονάδες από τις -24,5 μονάδες τον Ιούλιο, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2011, με τους οικονομολόγους να έχουν διαμορφώσει εκτιμήσεις για πτώση στις -28,5.

Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών μειώθηκε στις -13,5 μονάδες, από τις -1,1 τον προηγούμενο μήνα, με τους οικονομολόγους να έχουν κάνει εκτιμήσεις για 7 μονάδες. 

«Η πιο πρόσφατη κλιμάκωση της εμπορικής διαμάχης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και η αυξημένη πιθανότητα για ένα do-deal Brexit ενισχύουν τις πιέσεις σε ένα ήδη αδύναμο outlook», ανέφερε ο επικεφαλής του ZEW, Achim Wambach. «Αυτό θα επιβαρύνει την ανάπτυξη των εξαγωγών και της βιομηχανικής παραγωγής». 

Μετά την ανακοίνωση του ZEW, ο γερμανικός DAX διεύρυνε τις απώλειές του, ενώ οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων συνέχισαν να υποχωρούν.