Ρεκόρ 80 μηνών για τον PMI της μεταποίησης στην ευρωζώνη τον Οκτώβριο

Ρεκόρ 80 μηνών για τον PMI της μεταποίησης στην ευρωζώνη τον Οκτώβριο

Στο υψηλότερο επίπεδό του από τον Φεβρουάριο του 2011 βρέθηκε τον Οκτώβριο ο δείκτης PMI για τη μεταποίηση στην ευρωζώνη, σε μία ακόμη ένδειξη της ισχυρής ανάκαμψης των περισσότερων οικονομιών. 

Σύμφωνα με την Markit, ο δείκτης διαμορφώθηκε τον περασμένο μήνα στο 58,5, έναντι 58,1 τον Σεπτέμβριο. Στη Γερμανία ο δείκτης διαμορφώθηκε στο 60,6, σε Ολλανδία και Ιταλία βρέθηκε στο υψηλότερο των τελευταίων 80 μηνών, ενώ στην Ισπανία κατέρριψε ρεκόρ 29μήνου. 

Από την άλλη, αρνητικές εξαιρέσεις αποτέλεσαν η Ιρλανδία και η Ελλάδα, όπου ο PMI της μεταποίησης βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 7 και 3 μηνών αντιστοίχως. 

Σημειώνεται ότι το τρίτο τρίμηνο ο ρυθμός ανάπτυξης διαμορφώθηκε στο 0,6%, υψηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις, ενώ η ανεργία βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 9 ετών, εξαιτίας κυρίως των μαζικών προσλήψεων από τις βιομηχανίες, προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγή και να καλυφθούν οι μεγάλες παραγγελίες, τόσο εντός όσο και, κυρίως, εκτός ευρωζώνης. 

«Οι παραγγελίες από το εξωτερικό συνεχίζουν να αυξάνονται με ενθαρρυντικό ρυθμό, κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι είναι μικρή η επίδραση από την ενίσχυση του ευρώ κατά τη διάρκεια του έτους, ενώ παράλληλα η εσωτερική ζήτηση συνεχίζει να βελτιώνεται σε όλη την ευρωζώνη», σχολίασε ο Chris Williamson της Markit.