Πτώση στο 1,5% για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη το Μάρτιο

Πτώση στο 1,5% για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη το Μάρτιο

Τερματίστηκε το Μάρτιο η αύξηση που κατέγραφε ο ετήσιος ρυθμός του πληθωρισμού για σχεδόν ένα ολόκληρο χρόνο στην ευρωζώνη, κάτι που πιθανώς θα ενισχύσει την αποφασιστικότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να διατηρήσει τα υπάρχοντα μέτρα τόνωσης της οικονομίας, παρά τις αντιδράσεις ειδικά από τη Γερμανία. 

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Eurostat, οι τιμές στην ευρωζώνη αυξήθηκαν με ρυθμό 1,5%, αρκετά κάτω από το ρυθμό 2% του Φεβρουαρίου, αλλά και τις εκτιμήσεις που ανέμεναν αύξηση κατά περίπου 1,8%, σύμφωνα με οικονομολόγους που είχαν ερωτηθεί από τη Wall Street Journal την προηγούμενη εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται ότι ο πληθωρισμός είχε σημειώσει άνοδο κατά τους τελευταίους μήνες, υπερβαίνοντας το Φεβρουαρίου το στόχο της ΕΚΤ, για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια. Πρόκειται για κάτι που πυροδότησε αντιδράσεις από τη Γερμανία για τον τερματισμό των μέτρων τόνωσης που εφαρμόζει η ΕΚΤ από τα μέσα του 2014, ώστε να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο διολίσθησης στον αποπληθωρισμό.

Ωστόσο, οι περισσότεροι αξιωματούχοι της ΕΚΤ δεν είχαν πειστεί ότι η άνοδος πληθωρισμού θα μπορούσε να διατηρηθεί και επέμεναν τις τελευταίες ημέρες ότι η οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης απαιτεί ακόμα την υποστήριξη των μέτρων τόνωσης.

«Πρέπει εξετάσουμε την πρόσφατη αύξηση του πληθωρισμού, η οποία οδηγείται από παροδικούς παράγοντες που κατά πάσα πιθανότητα θα εξασθενίσουν σύντομα», είχε σημειώσει ο Peter Praet, επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ.

Επιπλέον, η Eurostat ενημέρωσε ότι ο δομικός πληθωρισμός (που δεν περιλαμβάνει ενέργεια και τρόφιμα) της ευρωζώνης υποχώρησε το Μάρτιο στο 0,7% από το 0,9% του Φεβρουαρίου, στο χαμηλότερο σημείο του από τον Απρίλιο του 2016.