Πτώση 63% στα κέρδη της Exxon Mobil

Πτώση 63% στα κέρδη της Exxon Mobil

Πτώση 63% στα κέρδη του πρώτου τριμήνου εμφάνισε η μεγαλύτερη αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία, Exxon Mobil Corp, καταγράφοντας τα μικρότερα τριμηνιαία κέρδη από το 1999, επικαλούμενη την πτώση των τιμών του πετρελαίου και τα αδύναμα περιθώρια διύλισης.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 1,81 δισ. δολάρια ή 43 σεντς ανά μετοχή, από τα 4,94 δισ. δολάρια ή 1,17 δολάρια ανά μετοχή την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Αναλυτές σε δημοσκόπηση της Thomson Reuters ανέμεναν κέρδη της τάξης των 31 σεντς ανά μετοχή. 

Παράλληλα, τα έσοδα μειώθηκαν κατά 28% στα 48,71 δισ. δολάρια, με τους αναλυτές να αναμένουν έσοδα 48,14 δισ. δολάρια. 

Στο τελευταίο τρίμηνο, τα κέρδη από την διύλιση και εμπορία «βυθίστηκαν» κατά 46% στα 906 εκατ. δολάρια. Η Exxon ανέφερε πως τα ασθενέστερα περιθώρια μείωσαν τα κέρδη κατά 860 εκατ. δολάρια.

Η εταιρεία ανακοίνωσε, παράλληλα, την περικοπή κεφαλαιουχικών δαπανών κατά 33% από το προηγούμενο έτος στα 5,13 δισ. δολάρια.

Οι πετρελαϊκές εταιρείες σε όλο τον κόσμο έχουν πληγεί από την συντριβή των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου. 

Την προηγούμενη εβδομάδα, πτώση 80% στα κέρδη του πρώτου τριμήνου εμφάνισε η BP Plc, καθώς οι τιμές του αργού πετρελαίου συνέχισαν να συρρικνώνονται ενώ ο ήπιος χειμώνας επιβάρυνε τα περιθώρια διύλισης.