Πρώτο ένσημο: Πώς θα εφαρμοστεί - Ποιους αφορά

Πρώτο ένσημο: Πώς θα εφαρμοστεί - Ποιους αφορά

Από 1η Ιανουαρίου 2022 θα αρχίσει να εφαρμόζεται το νέο πρόγραμμα επιδότησης της απασχόλησης των νέων σύμφωνα με πηγές του Liberal. Το επιτελείο του Υπουργείου Εργασίας θα επιληφθεί την οργάνωση και εφαρμογή της εξάμηνης επιδότησης με 1.200 ευρώ για την πρόσληψη νέων εργαζομένων, οι οποίοι θα εργαστούν για πρώτη φορά. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές η εφαρμογή του μέτρου θα παρακολουθείται μέσω του συστήματος «Εργάνη», ακολουθώντας το μοντέλο επιδότησης των εισφορών

Το καινοτόμο αυτό μέτρο που στόχο έχει να καταπολεμήσει την ανεργία των νέων και να διευκολύνει τις επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε προσλήψεις προσωπικού, που δεν έχει εργασιακή εμπειρία, εξαγγέλθηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο πρωθυπουργός «για το 2022 και προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανεργία των νέων στα πλαίσια αντιμετώπισης των συνεπειών του κορονοϊού, όλοι οι νέοι από 18 έως 29 ετών που δεν έχουν προηγούμενη εργασιακή εμπειρία και θα προσληφθούν εντός του έτους, λαμβάνουν για 6 μήνες προπληρωμένο χρόνο εργασίας που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για την πρώτη τους απασχόληση».

Ο κ.Μητσοτάκης επεσήμανε πως «η ενίσχυση ανέρχεται σε 1200 ευρώ για τους πρώτους 6 μήνες πλήρους απασχόλησης. Από αυτό το ποσό τα μισά  θα τα λαμβάνει ο εργαζόμενος (πλέον του μισθού του) ως κίνητρο εύρεσης εργασίας και τα υπόλοιπα ο εργοδότης ως επιδότηση του μισθολογικού κόστους. Για εργασία μερικής απασχόλησης που αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 50% της πλήρους, θα δίνεται το ήμισυ του ποσού». 

Έτσι λοιπόν, ο νέος εργαζόμενος που θα προσλαμβάνεται με καθαρό μισθό 570 ευρώ, θα λαμβάνει άλλα 100 ευρώ από το κράτος, επομένως θα λαμβάνει περίπου 670 ευρώ. Στο εξάμηνο ο εργοδότησης θα καταβάλει 3.420 ευρώ, με το κράτος να επιχορηγεί 600 ευρώ.

Για εργασία μερικής απασχόλησης που αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 50% της πλήρους, θα δίνεται το ήμισυ του ποσού της επιδότησης, δηλαδή για 6 μήνες μερικής απασχόληση θα λάβει 300 ευρώ ο εργαζόμενος και 300 ευρώ ο εργοδότης.

Το δημοσιονομικό κόστος του μέτρου ανέρχεται σε 28 εκατ. ευρώ για το 2021 και 14 εκατ. ευρώ για το 2022, ενώ μέσω αυτού ενισχύεται το εισόδημα των χαμηλόμισθων συνήθως νέων εργαζόμενων, ενώ επιδοτείται  το κόστος εργασίας για τον εργοδότη. Σχετικά με το μέτρο «πρώτο ένσημο» αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες σχετική νομοθετική ρύθμιση το προσεχές διάστημα, ενώ υπενθυμίζεται πως από τις αρχές του 2022 αυξάνονται κατά 50.000 οι επιδοτούμενες θέσεις εργασίας για την πρόσληψη ανέργων χωρίς ηλικιακή προϋπόθεση.