Πρώτη η Ελλάδα στην ΕΕ στη μείωση μισθών

Πρώτη η Ελλάδα στην ΕΕ στη μείωση μισθών

Στην πρώτη θέση στις μειώσεις μισθών ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2010 έως το 2017 βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Συνδικαλιστικού Ινστιτούτου (ETUI) με τίτλο «Συγκριτική Αξιολόγηση της εργασίας στην Ευρώπη 2018» που δημοσιεύεται σήμερα.

Οι Έλληνες εργαζόμενοι καταγράφουν τη μεγαλύτερη απώλεια με 19,1% ενώ οι άλλες χώρες στις οποίες οι εργαζόμενοι είδαν μείωση στους μισθούς τους ήταν η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία, το Βέλγιο, η Πορτογαλία, η Φινλανδία, η Κροατία και η Κύπρος.

Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι σε 6 από τις παραπάνω χώρες – Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Βέλγιο, Ελλάδα και Φινλανδία – κέρδισαν λιγότερα το 2017 από το 2016 ενώ στη χώρα μας αυτήν την περίοδο οι αμοιβές μειώθηκαν κατά 0,4%.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τονίζουν την ανάγκη για μεγαλύτερες αυξήσεις μισθών σε χώρες της Ευρώπης, στοιχείο που αναδεικνύεται από τη σύγκριση των μισθών στις χώρες της ΕΕ την περίοδο προ της κρίσης (2002-2009), με την περίοδο που ακολούθησε από την έναρξη της κρίσης μέχρι και σήμερα.