Προς το τέλος του το ράλι του δολαρίου έναντι του ευρώ;

Προς το τέλος του το ράλι του δολαρίου έναντι του ευρώ;

Του Matthew Ryan*

Η κύρια είδηση την περασμένη εβδομάδα στις αγορές συναλλάγματος ήταν, αναμφισβήτητα, η αξιοσημείωτα τολμηρή εκτίμηση για την οικονομία της Ευρωζώνης, από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι. Μιλώντας στη Φρανκφούρτη, μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ ότι διατηρεί αμετάβλητη την νομισματική πολιτική της, ο Ντράγκι άφησε ανοιχτή την πιθανότητα της αύξησης των επιτοκίων στην Ευρωζώνη για πρώτη φορά από το 2011, εκτοξεύοντας το ευρώ στην υψηλότερη τιμή του από το τέλος Αυγούστου έναντι του δολαρίου.

Κατά τα άλλα, δεν υπήρξαν ιδιαίτερες εκπλήξεις από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ. Ο Ντράγκι επανέλαβε τα σχέδια για τερματισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης στο τέλος του έτους, ενώ επιβεβαίωσε ότι παραμένει σε τροχιά μείωσης του προγράμματος ανταλλαγής περιουσιακών στοιχείων, με στόχο να φτάσει στο μηδέν στο τέλος Δεκεμβρίου. Αυτό θα περιλαμβάνει μια σύντομη τρίμηνη περίοδο (από το τέλος Σεπτεμβρίου) μειωμένων αγορών ύψους 15 δις ευρώ το μήνα. (Σχεδιάγραμμα 1)

Σχεδιάγραμμα 1: Αγορές περιουσιακών στοιχείων (assets) από την ΕΚΤ ανά μήνα.

Πηγή: Thomson Reuters Datastream, 17/09/2018

Ο Ντράγκι πέτυχε να δώσει έναν αρκετά αισιόδοξο τόνο σχετικά με την κατάσταση της οικονομίας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. Παρά την πρόσφατη επιβράδυνση στην ανάπτυξη, ο Ντράγκι δήλωσε ότι οι πρόσφατοι δείκτες επιβεβαίωσαν την «διαρκώς ανοδική πορεία της ανάπτυξης». Είναι σημαντικό το ότι εξέφρασε μεγαλύτερη αισιοδοξία για τη πορεία του πληθωρισμού, καθώς ενδοκοινοτικά υπάρχει ανοδική τάση στις εγχώριες τιμές, με αποτέλεσμα να υποχωρεί η αβεβαιότητα ως προς τις χαμηλές τιμές του.

Οι προβλέψεις για η βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη υποβαθμίστηκαν σε 2% για το 2018 (από 2,1%), κάτι που αντανακλά την αδύναμη ζήτηση από από το εξωτερικό. Αυτό, ωστόσο, ήταν σε μεγάλο βαθμό προεξοφλημένο από τους traders συναλλάγματος, και έτσι οι τελευταίοι επικεντρώθηκαν σχεδόν αποκλειστικά στα αισιόδοξα σχόλια ως προς τον πληθωρισμό. Το ευρώ σημείωσε άνοδο κατά 0,5% περίπου κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, για να καταλήξει στο 1,17 έναντι του δολαρίου. Ωστόσο, την περασμένη Παρασκευή το νόμισμα υποχώρησε εκ νέου. (Σχεδιάγραμμα 2)

Σχεδιάγραμμα 2: Ευρώ/Δολάριο 10/9/2018 - 17/9/2018

Πηγή: Thomson Reuters Datastream, 17/09/2018

Όπως έχουμε επισημάνει πρόσφατα, το «δόγμα» της ΕΚΤ είναι να επαναφέρει το «βασικό πληθωρισμό» (δηλαδή τον πληθωρισμό που εξαιρεί τα ευμετάβλητα στην τιμή προϊόντα όπως καύσιμα, ενέργεια και τρόφιμα) «κοντά αλλά κάτω από» το ποσοστό του 2%. Κατά τη γνώμη μας, η αυξημένη αισιοδοξία μεταξύ των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου σχετικά με την πορεία της ανάπτυξης είναι μια σημαντική εξέλιξη και ενισχύει την πεποίθηση ότι η ΕΚΤ θα αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια εντός του 2019, για πρώτη φορά μετά το 2011.

Πιστεύουμε ότι τα σχόλια του Ντράγκι υποδηλώνουν ότι η ΕΚΤ θα κινηθεί προς την πορεία αύξησης των επιτοκίων είτε εντός του δευτέρου ή εντός του τρίτου τριμήνου του επόμενου έτους, εφόσον ο βασικός πληθωρισμός δείξει ότι τείνει προς το στόχο της Τράπεζας. Αυτό, βεβαίως, θα μπορούσε να καθυστερήσει μέχρι το τέλος του τρίτου τριμήνου του 2019, εφόσον ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη συνεχίσει να αποκλίνει από το στόχο του, που είναι κοντά στο 2% όπως αναφέραμε παραπάνω.

Καθώς η ΕΚΤ ενδέχεται να πλησιάζει στο σημείο εκκίνησης συζητήσεων για το χρονοδιάγραμμα αύξησης των επιτοκίων, πιστεύουμε ότι τώρα μπορεί να φτάνει και το τέλος της ανοδικής πορείας του δολαρίου έναντι του ευρώ. Ο συλλογισμός αυτός ενισχύεται από το ότι σχεδόν προεξοφλούνται δυο επερχόμενες αυξήσεις επιτοκίων από την Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα.

*O κ. Matthew Ryan είναι Senior Market Analyst στην fintech εταιρία Ebury