Προς πώληση πακέτο ξενοδοχειακών δανείων με εξασφαλίσεις ακίνητα

Προς πώληση πακέτο ξενοδοχειακών δανείων με εξασφαλίσεις ακίνητα

Κόκκινα δάνεια που προσεγγίζουν τα 300 εκατ. ευρώ και αφορούν όλα σε περίπου 70 επιχειρήσεις με ισάριθμα μεσαία και μικρομεσαία ξενοδοχεία (κυρίως 4 αλλά και μερικά 5 αστέρων), βγαίνουν προς πώληση την Παρασκευή 29 Ιουλίου, από την Intrum προσελκύοντας ενόψει του peak της τουριστικής σεζόν, το ενδιαφέρον μεγάλων επενδυτών.

Οι εξασφαλίσεις με ξενοδοχεία, για τα δάνεια το 70% των οποίων έχει καταγγελθεί, είναι το μεγάλο δέλεαρ, καθώς περισσότερα από τα μισά, βρίσκονται σε ζηλευτούς τουριστικούς προορισμούς, σε Κρήτη, Κέρκυρα, Μύκονο, Κω, Σκιάθο και Χαλκιδική.

Είναι το πρώτο κλαδικό πακέτο «κόκκινων δανείων» της αγοράς και εστιάζει σε έναν κλάδο που έχει έρθει δυναμικά στο προσκήνιο μετά την εξασθένηση της πανδημίας, με την Intrum να έχει κάνει σύμφωνα με πληροφορίες, λεπτομερέστατη δουλειά, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους υποψήφιους επενδυτές, τόσο από funds, όσο και από ομίλους που δραστηριοποιούνται στο real estate ή στον τουρισμό, για λεπτομερείς υπολογισμούς και αξιολόγηση, στο επιλεγόμενο project Tethys.

Εκ των πραγμάτων, εκτιμάται ότι το πακέτο αυτό θα δημιουργήσει συνθήκες δεύτερης ευκαιρίας για τις επιχειρήσεις με τα κόκκινα δάνεια. Ο αγοραστής θα έχει τη δυνατότητα να αναδιαρθρώσει το δανεισμό για βιώσιμες επιχειρήσεις ή να εκπλειστηριάσει τις μονάδες που μπορούν να εκσυγχρονισθούν να ανανεωθούν ή να αλλάξουν μοντέλο επανερχόμενες σε λειτουργία.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πώληση του κλαδικού πακέτου, θα φέρει γρήγορα έσοδα για τα δάνεια που προέρχονται από τρεις διαφορετικές τιτλοποιήσεις (Sunrise I 91,7 εκατ. ευρώ, Sunrise II 136,2 εκατ. ευρώ και Vega II και ΙΙΙ 63,5 εκατ. ευρώ).

Το πακέτο  περιλαμβάνει συνολικά δάνεια εξασφαλισμένα με περίπου 70 ξενοδοχεία:

  • Περισσότερα από 4.000 δωμάτια.
  • Το μέσο δανειακό άνοιγμα υπολογίζεται σε περίπου 4 εκατ. ευρώ.
  • Το 1/5 των μονάδων διαθέτουν πάνω από 100 δωμάτια
  • Περίπου 20 ξενοδοχεία είναι μικρά με λιγότερα από 20 δωμάτια.
  • Το 60% των ξενοδοχείων έχουν δυναμικότητα μεταξύ 20 και 100 δωματίων.
  • Το 40% των ξενοδοχείων είναι σε παραθαλάσσιες περιοχές ενώ περίπου το 12% είναι ξενοδοχεία πόλης ή σε ορεινές περιοχές.