Παγκόσμια Τράπεζα: Οι αυξήσεις των δασμών μπορούν να μας επιστρέψουν στην κρίση του 2008

Παγκόσμια Τράπεζα: Οι αυξήσεις των δασμών μπορούν να μας επιστρέψουν στην κρίση του 2008

Οι αυξήσεις στο ύψος των δασμών μπορεί να οδηγήσουν το παγκόσμιο εμπόριο στα επίπεδα που βρισκόταν όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση του 2008, προειδοποιεί η Παγκόσμια Τράπεζα, στον απόηχο της νέας κλιμάκωσης της εμπορικής διαμάχης των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Στην πρόσφατη έκθεσή του, ο οργανισμός κάνει λόγο για καίριο πλήγμα τόσο στις αναδυόμενες, όσο και στις ανεπτυγμένες αγορές, εφόσον ενταθεί ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη, ενώ τονίζει ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο οι τομείς που θα πληγούν περισσότερο είναι η γεωργία και η μεταποίηση τροφίμων.

«Μια ευρεία αύξηση στους δασμούς θα έχει σοβαρές αρνητικές συνέπειες για το παγκόσμιο εμπόριο και τη δραστηριότητα. Η αύξηση των δασμών έως το επιτρεπόμενο νομικό ποσοστό θα μπορούσε να μεταφραστεί σε μείωση των παγκόσμιων εμπορικών ροών περίπου 9%, παρόμοια με εκείνη που παρατηρήθηκε κατά την παγκόσμια οικονομική κρίση το 2008-2009», τονίζει η Παγκόσμια Τράπεζα.  

Ο Καναδάς, το Μεξικό και η ΕΕ εξαπέλυσαν αντίποινα στις ΗΠΑ απαντώντας στους δασμούς που επέβαλε ο Τραμπ την περασμένη Πέμπτη, καταργώντας τις απαλλαγές στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου που επιβάλλονται από την Ουάσινγκτον για «λόγους εθνικής ασφάλειας».

Οι εξελίξεις έπονται των απειλών μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, οι οποίες ξεκίνησαν από τον Λευκό Οίκο με κατηγορίες για τις «αθέμιτες» εμπορικές πρακτικές του Πεκίνου και το τεράστιο εμπορικό πλεόνασμά του έναντι των ΗΠΑ. Οι δύο χώρες βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις, προσπαθώντας να αποφύγουν ή να μειώσουν τους δασμούς.

Η πολιτική του προστατευτισμού θα «χτυπήσει» κυρίως τις αναδυόμενες αγορές, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, με τους κλάδους της γεωργίας και της επεξεργασίας τροφίμων να δέχονται το μεγαλύτερο πλήγμα.