Πρόεδρος BNP Paribas:  Πιστεύουμε στην Τουρκία

Πρόεδρος BNP Paribas: Πιστεύουμε στην Τουρκία

Την εμπιστοσύνη του στην τουρκική οικονομία, παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, εξέφρασε σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλικής Τράπεζα BNP Paribas. Ο Ζαν Λεμιέρ σε συνέντευξη του στο CNBC στο πλαίσιο οικονομικού φόρουμ στην Σιγκαπούρη τόνισε ότι η Τουρκία είναι μεγάλη χώρα και μεγάλη οικονομία με πολλές δυνατότητες.

«Πρώτα από όλα δεν πιστεύω ότι αντιμετωπίζουμε κρίση των αναδυόμενων αγορών. Η Τουρκία αντιμετωπίζει προβλήματα καθώς βρίσκεται σε ένα δύσκολο γεωπολιτικά περιβάλλον. Είμαι σίγουρος ότι ξέρουν πώς να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες, έχουν πάρει τα σωστά μέτρα μέχρι τώρα και δεν σκεφτόμαστε να φύγουμε», απάντησε σε ερώτηση σχετικά με το εάν η τράπεζα θα εξετάσει το ενδεχόμενο να αποσυρθεί από την Τουρκία δεδομένου ότι πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει δεν αναμένεται να επιλυθούν σύντομα.

Σημειώνεται ότι η BNP Paribas έχει μία από τις μεγαλύτερες εκθέσεις στην Τουρκία μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών, ενώ  σύμφωνα με το Reuters, ελέγχει το 72% της Turkish Economy Bank,  μέσω μιας τοπικής κοινοπραξίας.

Με φόντο τα παραπάνω, η Κεντρική Τράπεζα Τουρκίας, σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει τον πληθωρισμό και να θωρακίσει την συναλλαγματική αξία της τουρκικής λίρας προχώρησε χθες σε μεγάλη αύξηση του βασικού επιτοκίου της κατά περισσότερο από έξι μονάδες. Το βασικό επιτόκιο διαμορφώνεται πλέον στο 24%, από 17,75%, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των περισσότερων αναλυτών και οικονομολόγων.

AP Photo