8ος χρόνος, ημέρα 2435η
Σάββατο, 2 Ιουλίου 2022

Προχωρά κανονικά η κοινοπραξία Total-Exxon-ΕΛΠΕ στις έρευνες υδρογονανθράκων στην Κρήτη

Προχωρά κανονικά η κοινοπραξία Total-Exxon-ΕΛΠΕ στις έρευνες υδρογονανθράκων στην Κρήτη
Shutterstock

Τέλος στα σενάρια για ενδεχόμενη αποχώρηση της κοινοπραξίας Total-Exxon- EΛΠΕ από τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Κρήτη, βάζει εκπρόσωπος της γαλλικής εταιρείας με δηλώσεις του στο Liberal Markets.

Όπως τονίζει «η κοινοπραξία συνεχίζει κανονικά το έργο της και στόχος μας είναι έως τις αρχές του 2022 να έχουμε τα σεισμικά στην περιοχή. Δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα στον αρχικό μας σχεδιασμό», ενώ προσθέτει πως «μέσα στο καλοκαίρι μάλιστα εκδόθηκαν οι σχετικές περιβαλλοντικές άδειες».

Μετά την αποχώρηση της Repsol από την ελληνική αγορά υδρογονανθράκων και τη στροφή των πολυεθνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην ενέργεια σε «πράσινα» χαρτοφυλάκια, εκφράζονται φόβοι για αποχώρηση και άλλων εταιρειών από την ελληνική αγορά. Κάτι που όμως δεν ισχύει στην περίπτωση της κοινοπραξίας Exxon-Total και ΕΛΠΕ. Εκτός όμως από την Total και πηγές των ΕΛΠΕ αναφέρουν πως οι τρεις εταιρείες θα συνεχίσουν κανονικά το πρόγραμμα ερευνών στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της κοινοπραξίας στις αρχές του 2022 θα υπάρχουν τα σεισμικά δεδομένα, με τις έρευνες να εκτείνονται σε πάνω από 40.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, έκταση μεγαλύτερη από την Πελοπόννησο. Η δεύτερη φάση αφορά στο χρονικό διάστημα 2022-2025.

Αφού αναλυθούν τα δεδομένα από τις πρώτες σεισμικές έρευνες, ακολουθούν έρευνες σε στοχευμένα μέρη, δηλαδή οι λεγόμενες τρισδιάστατες απεικονίσεις. Αυτές αφορούν σε περιοχές που είναι πιθανό να υπάρχουν υδρογονάνθρακες.

Η τρίτη και τελευταία περίοδος από το 2025-2027 αφορά στη δοκιμαστική γεώτρηση, σε περίπτωση που υπάρξουν ισχυρές ενδείξεις για την ύπαρξη υδρογονανθράκων. Μέσω ενός πλοίου πραγματοποιείται η γεώτρηση και εφόσον υπάρξουν αποθέματα φυσικού αερίου ή πετρελαίου ακολουθεί η τελική επενδυτική απόφαση.

Tα σενάρια περί αποχώρησης αμερικάνικών πολυεθνικών από την ελληνική αγορά υδρογονανθράκων (Εxxon) πυροδότησε δήλωση του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ που δημοσιεύθυκε στο Greece Investor Guide, όπου αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την παρουσία αμερικάνικων ενεργειακών εταιρειών στη χώρα.