8ος χρόνος, ημέρα 2428η
Σάββατο, 25 Ιουνίου 2022

Προχωρά από την Mytilineos η κατασκευή της μονάδας ηλεκτρισμού στο Τομπρούκ της Λιβύης

Προχωρά από την Mytilineos η κατασκευή της μονάδας ηλεκτρισμού στο Τομπρούκ της Λιβύης

Τα ενεργειακά project ελληνικού ενδιαφέροντος στη Λιβύη, με χαρακτηριστικό εκείνο της μονάδας ηλεκτρισμού που αναπτύσσει η Mytilineos στο Τομπρούκ, συζητήθηκαν χτες στο πλαίσιο της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Τρίπολη.

Σε συνάντηση μεταξύ της ηγεσίας της λιβυκής εταιρείας ηλεκτρισμού (GECOL) και του γενικού διευθυντή της Metka, που αποτελεί πλέον τμήμα της Mytilineos, συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από τη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Τομπρούκ, ισχύος 740 MW, για την οποία οι κατασκευαστικές εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει.

Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, το πρώτο τμήμα του έργου, προϋπολογισμού 550 εκατ. δηναρίων θα είναι σύντομα λειτουργικό, όπως προβλέπει και το χρονοδιάγραμμα.

Σημειωτέον ότι οι εργασίες για την κατασκευή της μονάδας επανεκκίνησαν μετά από τρία χρόνια καθυστερήσεων λόγω της εσωτερικής κατάστασης στη Λιβύη, καθώς πρόσφατα ενεργοποιήθηκαν οι απαραίτητες γραμμές χρηματοδότησης που παρέμεναν σε αδράνεια.

Στο πλαίσιο αυτό, η Mytilineos είχε πρόσφατα ανακοινώσει ότι η Γενική Αρχή Ηλεκτρισμού της Λιβύης (GECOL) έθεσε σε ισχύ το Letter of Credit προς την εταιρεία, ανάβοντας το «πράσινο φως» για την υλοποίηση της μονάδας, η οποία θα κατασκευαστεί σε τρεις φάσεις: Στο πρώτο στάδιο θα κατασκευαστεί η πρώτη τουρμπίνα, η οποία και θα μπορέσει να ενισχύσει άμεσα το ενεργειακό σύστημα της χώρας με σχεδόν 160MW.

Η εν λόγω μονάδα, όταν ολοκληρωθούν και τα τρία στάδια κατασκευής, θα έχει συνολική ισχύ που θα υπερβαίνει τα 650MW και θα έχει δυνατότητα διπλού καυσίμου (φυσικού αερίου ή υγρού καυσίμου). Θα περιλαμβάνει την προμήθεια και εγκατάσταση 4 αεριοστρόβιλων General Electric GT13E2 σε διάταξη ανοιχτού κύκλου, καθώς και όλου του σχετικού βοηθητικού εξοπλισμού και ενός υποσταθμού 220/66kV. Η συμβατική αξία για τη Mytilineos, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί ανέρχεται στα $400 εκατομμύρια.

Η Λιβύη αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια σοβαρότατο πρόβλημα ηλεκτροδότησης, με πολύωρες διακοπές ρεύματος γι' αυτό και στόχος της επένδυσης είναι να δώσει τη δυνατότητα στη χώρα να επενδύσει στην παραγωγική της ανασυγκρότηση, αλλά και να καλύψει επιτακτικές ανάγκες στην ευρύτερη περιοχή του έργου.

Σημειώνεται, τέλος, ότι συζητήθηκαν επίσης οι προοπτικές ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ Λιβύης και Metka στον τομέα της ενέργειας.