7ος χρόνος, ημέρα 2226η
Κυριακή, 5 Δεκεμβρίου 2021

Polygreen – Εverest: Δυναμική συνεργασία για την κυκλική οικονομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη

Polygreen – Εverest: Δυναμική συνεργασία για την κυκλική οικονομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη

Μια καινοτόμα συνεργασία μεταξύ Polygreen και Everest έρχεται να ενισχύσει τις πρωτοβουλίες για την κυκλική οικονομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Οι δύο εταιρείες ξεκινούν ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα κυκλικής οικονομίας που αφορά στον καφέ. Πρόκειται για ένα βιώσιμο μοντέλο κατανάλωσης καφέ, καθώς μέσα από την κυκλική διαδικασία τα υπολείμματα ανακυκλώνονται. Όπως ανακοίνωσαν τα στελέχη των εταιρειών σε σχετική εκδήλωση, το πρόγραμμα ονομάζεται Just Go Zero Coffee.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε περιήγηση στις πρωτότυπες εγκαταστάσεις κυκλικής οικονομίας και επεξεργασίας προϊόντων της Polygreen στα Μέγαρα. Πρόκειται για έναν χώρο που τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής, συμβάλει στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας (καθώς συλλέγονται και επεξεργάζονται τα υπολείμματα κτηνοτρόφων των Μεγάρων) και ενισχύεται η πράσινη οικονομία.
Όπως δήλωσε ο επικεφαλής Νίκος Παντελιάδης «η μονάδα επεξεργάζεται περίπου 20.000 τόνους το έτος, ενώ αναμένεται να υπάρξει επένδυση ύψους 4 εκατ.ευρώ για παραγωγή ενέργειας από το μεθάνιο» Η μονάδα θα είναι ισχύος 1 MW και όχι μόνο θα καλύπτει τις ανάγκες του εργοστασίου κομποστοποίησης, αλλά θα συνδέεται και με το σύστημα.

Η έκταση είναι 45 στρεμμάτων και στην ουσία θα παράγεται, σε μέρος αυτής, ηλεκτρική ενέργεια από τα απόβλητα, ενώ θα είναι έτοιμη μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

Σε ό,τι αφορά στη συνεργασία με την Everest, μέσα από το Just Go Zero Coffee, ο καφές ακολουθεί μια εντελώς κυκλική διαδρομή. Αρχικά η Polygreen συλλέγει τα υπολείμματα καφέ που δημιουργούνται σε καταστήματα Everest και στη συνέχεια τα μεταφέρει στις μονάδες επεξεργασίας της στα Μέγαρα Αττικής, όπου κομποστοποιούνται και μετατρέπονται σε βελτιωτικό για το έδαφος, που προσφέρεται σε παραγωγού. Παράλληλα, ένα μέρος της ποσότητας μετατρέπεται σε πρώτη ύλη από την οποία παράγονται χρηστικά αντικείμενα για τα καταστήματα everest από την εταιρία Phee.

Στόχος του προγράμματος είναι ο μηδενισμός των αποβλήτων του καφέ μέσα από μια πλήρως κυκλική διαχείριση, αλλά και η ενθάρρυνση ακόμα περισσότερων επιχειρήσεων του κλάδου να εντάξουν τις αρχές της κυκλικής οικονομίας στη λειτουργία τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεκάδες χιλιάδες τόνοι υπολειμμάτων καφέ παράγονται κάθε χρόνο στη χώρα μας, καθένας από τους οποίους απελευθερώνει στην ατμόσφαιρα 340 κυβικά μέτρα μεθάνιο, έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες που συντελούν στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο του πρώτου «κινήματος» κυκλικής οικονομίας στην Ελλάδα «Just Go Zerο», που ανακοίνωσε πρόσφατα η Polygreen, το οποίο σχεδιάζει και υλοποιεί καινοτόμες λύσεις ανακύκλωσης, σε πρώτη φάση με τις επιχειρήσεις και τις τοπικές κοινότητες, και έχει ως αποστολή την κυκλική διαχείριση των απορριμμάτων και την καλλιέργεια μια νέας περιβαλλοντικής κουλτούρας, μέσα από στοχευμένες δράσεις εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης του κοινού.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα, ο Αθανάσιος Πολυχρονόπουλος, ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Polygreen σημείωσε πως «η συνεργασία μας με τα everest αποτελεί μια πολύ σημαντική στιγμή στην πορεία μας για την εφαρμογή κυκλικών λύσεων διαχείρισης των αποβλήτων, καθώς δημιουργεί ένα παράδειγμα για άλλες επιχειρήσεις, αρχικά στον χώρο του καφέ και της εστίασης, αλλά σε δεύτερο χρόνο και σε άλλες κατηγορίες, για μια λειτουργία μηδενικών αποβλήτων».

Από την πλευρά της η Κατερίνα Παπαγεωργίου, Chief Operating Officer της Vivartia ανέφερε πως «η δημιουργία ενός δικτύου αποκομιδής των υπολειμμάτων του καφέ ήταν μια ιδέα που διερευνούσαμε στα everest πριν από την έλευση της πανδημίας. Καταφέραμε να τη σχεδιάσουμε σε συνεργασία με την Polygreen και να την εισάγουμε δοκιμαστικά στα καταστήματά μας μέσα στις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες των lockdowns. Από την αρχή είχαμε ως στόχο να διευκολύνουμε τη διαδικασία ένταξης και άλλων σημείων εστίασης σε αυτό το δίκτυο, ξεκινώντας από την Αθήνα και με την ελπίδα επέκτασης σε όλη την Ελλάδα»