8ος χρόνος, ημέρα 2435η
Σάββατο, 2 Ιουλίου 2022

Πόλος έλξης επενδυτών η Λεωφόρος Πειραιώς

Πόλος έλξης επενδυτών η Λεωφόρος Πειραιώς
φωτογραφία αρχείου
Shutterstock

Τα πρώτα χρόνια μετά την δεκαετή οικονομική κρίση, μέσα 2017-αρχές 2018, η ανάκαμψη στην αγορά ακινήτων γινόταν σε νησίδες, δηλαδή το ρίσκο μειωνόταν σε συγκεκριμένα σημεία της αγοράς και σε συγκεκριμένα ακίνητα υπήρχε πτώση των αποδόσεων. Ωστόσο, το φαινόμενο δεν ήταν γενικό, η αγορά παρέμενε κατακερματισμένη δεν ανέκαμπτε εν συνόλω. Τα τελευταία όμως, χρόνια, κυρίως από το 2019, με μία ανάπαυλα το 2020 λόγω κορονοϊού, οι νησίδες ανάκαμψης στο real estate πολλαπλασιάστηκαν με αποτέλεσμα λίγες περιοχές να μείνουν εκτός του άρματος της ανόδου. Σήμερα, οι επενδυτές αναζητούν νέες περιοχές που παραμένουν προσιτές, προσφέροντας υπεραξίες. Μία από αυτές είναι ο άξονας της Λεωφόρου Πειραιώς που συνδέει την Αθήνα με τον Πειραιά, διασχίζοντας συνοικίες του ιστορικού κέντρου, όπως ο Κεραμεικός. Έτσι, οι επενδύσεις στην Λ. Πειραιώς έχουν πολλαπλασιαστεί με τις κορυφαίες από αυτές να περιλαμβάνουν τις εξής.

H Πολιτεία Καινοτομίας, που θα αντικαταστήσει τις παλιές εγκαταστάσεις της βιομηχανίας «ΧΡΩΠΕΙ», αποτελώντας επένδυση 100 εκατ. ευρώ που αναμένεται να οδηγήσει στη δημιουργία 2.000 θέσεων εργασίας. Για το Κέντρο Καινοτομίας, φακέλους εκδήλωσης ενδιαφέροντος έχουν καταθέσει τέσσερα σχήματα. Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με το εκκολαπτήριο νεοφυών επιχειρήσεων τεχνολογίας Found.ation και τη συμβουλευτική Mantis Business Innovation, η Dimand Real Estate με το Τεχνολογικό Πάρκο Βαρκελώνης, το σχήμα Intrakat με τη Factory International και η «Ακτωρ Παραχωρήσεις» με τη Reds, αμερικανικό συμβουλευτικό όμιλο, και το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών.

Το β’ τρίμηνο της φετινής χρονιάς θα επιλεγεί ο ανάδοχος του έργου του οποίου σκοπός είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου κτιριακού συγκροτήματος γραφείων, που θα φιλοξενεί νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας, όπως επίσης και τμήματα έρευνας και ανάπτυξης μεγάλων επιχειρήσεων. Απώτερος στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας χώρος εκκόλαψης και φιλοξενίας νέων εταιρειών υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας, αλλά και να «τρέχουν» ερευνητικά προγράμματα.

Επίσης, η Noval Property ΑΕΕΑΠ θυγατρική στο real estate του ομίλου Viohalco δρομολογεί την αστική ανάπλαση του πρώην βιομηχανικού ακινήτου, αρχικής επιφάνειας 72.500 τ.μ. περίπου, στην οδό Πειραιώς 252, με μικτές χρήσεις με συνδυασμό γραφείων, ξενοδοχείου, κατοικιών, αθλητικών εγκαταστάσεων.

Στη β’ φάση πέρασε και ο διαγωνισμός για το νέο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Υποδομών του υπουργείου ΥΠΟΜΕ στην οδό Πειραιώς 166 στο Δήμο Ταύρου-Μοσχάτου, έχοντας προκριθεί η Άβαξ, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και τα σχήματα Intrakat-Redex, Μυτιληναίος-Dimand. Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 112,5 εκατ. ευρώ με αντικείμενο την κατασκευή κτιρίου που θα αποτελείται από χώρους διοίκησης- γραφεία, αμφιθέατρο, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, συνεδριακό κέντρο, αίθουσες συσκέψεων, βιβλιοθήκη, μουσείο τεχνολογίας, εστιατόριο, κυλικεία, παιδικό σταθμό, ιατρείο, χώρους αρχείων, αποθηκευτικούς χώρους, χώρους Η/Μ εγκαταστάσεων και υπόγειους χώρους στάθμευσης. Σήμερα στο ακίνητο στεγάζεται το Κεντρικό Εργαστήριο Δημοσίων Έργων, που αποτελεί υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Υποδομών, του οποίου οι δραστηριότητες έχουν επεκταθεί σε όλο το οικόπεδο.

Σε κοντινή απόσταση από την Λεωφ. Πειραιώς βρίσκεται και το ακίνητο των πρώην αποθηκών του ΕΟΜΜΕΧ στον Ταύρο του οποίου το διαγωνισμό αξιοποίησης υλοποιεί το ΤΑΙΠΕΔ. Πρόκειται για έκταση σχεδόν 3.300 τ.μ. για την οποία ο συντελεστής δόμησης είναι 3, με το ακίνητο να δίνει τη δυνατότητα ανάπτυξης κτιρίων με συνολικό εμβαδόν που μπορεί να προσεγγίσει τα 10.000 τ.μ.

Η τοποθεσία του κτιρίου ενισχύει περαιτέρω τις προοπτικές αξιοποίησής του, επειδή βρίσκεται μόλις 250 μ. από την Λεωφόρο Πειραιώς και 150μ. από τη Λεωφόρο Χαμοστέρνας. Απέχει ακόμη 650 μέτρα από τον σταθμό ΗΣΑΠ «Ταύρος», 800 μέτρα από τον Προαστιακό σταθμό «Ταύρου» και 1 χλμ. από τον σταθμό ΗΣΑΠ «Πετράλωνα».