Ποιοι εντάσσονται και ποιοι αποκλείονται από τη ρύθμιση 120 δόσεων

Ποιοι εντάσσονται και ποιοι αποκλείονται από τη ρύθμιση 120 δόσεων

Στη Βουλή αναμένεται μέχρι την Μεγάλη εβδομάδα να φτάσει η ρύθμιση για τις οφειλές στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, γνωστή και ως ρύθμιση των 120 δόσεων.

Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει από το υπουργείο Εργασίας, για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους θα προβλέπονται τα κάτωθι:

Βάσει του σχεδιασμού, ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους (πρ. ΟΑΕΕ - ΕΤΑΑ) θα προβλέπονται τα εξής:

• Δυνατότητα εθελοντικού επανυπολογισμού των οφειλών που αφορά ωστόσο μόνο μόνο την περίοδο 2002-2016 και εκτιμάται πως θα οδηγήσει σε «κούρεμα» της αρχικής οφειλής για τη συντριπτική πλειονότητα όσων επιλέξουν τον επανυπολογισμό. Να τονιστεί ωστόσο ότι ο επανυπολογισμός αυτός θα έχει σημαντική αρνητική επίπτωση στο ύψος της μελλοντικής σύνταξης που θα καταβληθεί. Θ

• Μείωση των προσαυξήσεων κατά 85% για την περίοδο 2002-2016.

• Ρύθμιση της εναπομείνασας οφειλής σε έως 120 δόσεις, με ελάχιστη δόση 50 ευρώ τον μήνα. Οι δόσεις θα έχουν ετήσια προσαύξηση 5%.

Για τους αγρότες, η δόση θα είναι 30 ευρώ,με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο ότι δεν θα μπορέσουν να υπαχθούν στη διαδικασία επανυπολογισμού, λόγω του ευνοϊκού καθεστώτος που ίσχυε για εκείνους τα προηγούμενα χρόνια.

Αναφορικά με τα χρέη των εργοδοτών, το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει εξόφληση σε έως 120 δόσεις, με 50% έκπτωση στα πρόστιμα και στις προσαυξήσεις.

Ρύθμιση 120 δόσεων για χρέη προς εφορία

Στη ρύθμιση που έχουν ετοιμάσει στο υπουργείο Οικονομικών με τη βοήθεια τη φορολογικής διοίκησης εντάσσονται μισθωτοί, συνταξιούχοι και όσους δεν εντάσσονται στη ρύθμιση του εξωδικαστικού συμβιβασμού Η ρύθμιση είναι λιγότερο ελκυστική από αυτή που ανακοίνωσε η υπουργός Εργασίας Ε. Αχτσιόγλου καθώς στη ρύθμιση τη εφορίας θα περιλαμβάνονται και εισοδηματικά κριτήρια, κάτι που δεν ισχύει στη ρύθμιση των ταμείων (προς το παρόν). Η νέα ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών χωρίς τις παρατηρήσεις ή και τις αλλαγές των θεσμών προβλέπει:

- αποπληρωμή δόσεων έως και 120 δόσεις.

- Ελάχιστή δόση 25-30 ευρώ.

- Διαγραφή των οφειλών από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής. Ανάλογα με το ύψος της οφειλής αλλά και τον χρόνο που δημιουργήθηκαν αυτές θα κλιμακώνεται το «κούρεμα» στις προσαυξήσεις το οποίο θα φθάνει στην πλήρη διαγραφή σε ορισμένες περιπτώσεις.

- Για τους μικρούς οφειλέτες η ρύθμιση θα είναι ιδιαίτερα γενναιόδωρη δεδομένου ότι το πλήθος των οφειλετών έχει χρέη μεταξύ 3.000-5.000 ευρώ

- Διαγραφή του 95% των οφειλών από πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από τη φορολογική διοίκηση.

- Αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια