Περισσότερες αποδείξεις από το 2019 για τους φορολογούμενους - Κινδυνεύει το αφορολόγητό τους

Περισσότερες αποδείξεις από το 2019 για τους φορολογούμενους - Κινδυνεύει το αφορολόγητό τους

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Κάθε χρόνος και χειρότερος για εκατομμύρια φορολογούμενους, οι οποίοι καλούνται να αυξήσουν τα ποσά των αποδείξεων που πρέπει να συγκεντρώνουν μέσω πλαστικού χρήματος ή e-banking για να έχουν ακέραιο το αφορολόγητο όριο. Στόχος της κυβέρνησης είναι ο περιορισμός της φοροδιαφυγής που έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, η χρήση κατά κύριο λόγο πλαστικού χρήματος καθώς και η ένταξη νέων επαγγελματικών κλάδων στην υποχρεωτική εγκατάσταση μηχανημάτων POS.

Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται και η σύνδεση σε πρώτη φάση των POS με τις ταμειακές μηχανές. Δηλαδή με την έκδοση της απόδειξης από το POS θα εκδίδεται και η απόδειξη λιανικής.

Σε ότι αφορά τους φορολογούμενους από το 2019 το ελάχιστο ποσό των e-αποδείξεων που θα πρέπει να συγκεντρώσουν και το οποίο προκύπτει (όπως και φέτος) από το ύψος του εισοδήματός τους σε συνδυασμό προοδευτική κλίμακα τροποποιείται ως εξής:

• 15% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ (από 10% σήμερα).

• 20% για εισόδημα από 10.000,01 έως 30.000 ευρώ (από 15% σήμερα).

• 25% για εισόδημα από 30.000,01 και άνω με το ανώτατο ποσό που θα πρέπει να συγκεντρώσει ο φορολογούμενος να ανέρχεται στις 30.000 ευρώ (από 20%).

Σήμερα, κάποιος φορολογούμενος με εισοδήματα:

• 10.000 ευρώ πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις ύψους 1.000 ευρώ, ενώ με τις αλλαγές που σχεδιάζονται θα πρέπει να συγκεντρώσει μέσω πλαστικού χρήματος 1.500 ευρώ.

• 20.000 ευρώ, απαιτούνται σήμερα αποδείξεις 2.500 ευρώ και με την αύξηση του ποσοστού 3.500 ευρώ.

• 40.000 ευρώ, απαιτούνται σήμερα αποδείξεις 6.000 ευρώ και με την αύξηση του ποσοστού 8.000 ευρώ.

Με βάση τη νομοθεσία κάθε μισθωτός, συνταξιούχος και κατ' επάγγελμα αγρότης, για να δικαιούται έκπτωση φόρου έως 1.900-2.100 ευρώ θα πρέπει να έχει εξοφλήσει με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής (με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες ή μέσω e-banking) δαπάνες για τις αγορές αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών.

Σε κάθε περίπτωση κατά την οποία ο φορολογούμενος δεν καταφέρει να καλύψει το απαιτούμενο ποσό δαπάνης με πληρωμές μέσω καρτών ή μέσω e-banking, το «ακάλυπτο» ποσό θα φορολογείται με συντελεστή 22%. Από την υποχρέωση να έχουν εξοφλήσει με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής (πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες ή e-banking) τις δαπάνες που κατοχυρώνουν την έκπτωση φόρου, εξαιρούνται οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι κατ' επάγγελμα αγρότες φορολογούμενοι 70 ετών και άνω, τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση, οι φορολογικοί κάτοικοι της Ε.Ε. ή του ΕΟΧ που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα και φορολογούνται με την κλίμακα από μισθωτή εργασία και συντάξεις.

Οι φορολογούμενοι που υπάγονται στις παραπάνω περιπτώσεις «εξαιρέσεων» οφείλουν, ωστόσο, να έχουν καλύψει τα προαναφερθέντα ποσοστά του ετήσιου εισοδήματος με δαπάνες αγοράς και παροχής υπηρεσιών, εξοφληθείσες με μετρητά. Για τον λόγο αυτό οφείλουν να έχουν συγκεντρώσει και να έχουν διαφυλάξει τις αποδείξεις των δαπανών αυτών στα σπίτια τους, ώστε να είναι σε θέση να τις προσκομίσουν στις αρμόδιες φορολογικές αρχές σε περίπτωση που τους ζητηθούν για έλεγχο.