Παζάρια για τις συντάξεις, με το βλέμμα στον Δεκέμβρη

Παζάρια για τις συντάξεις, με το βλέμμα στον Δεκέμβρη

Δυο γραμμές επικρατούν στο κυβερνητικό στρατόπεδο σχετικά με το μέτρο της περικοπής των συντάξεων, με τις τελικές αποφάσεις να αναβάλλονται για το Eurogroup του Δεκεμβρίου (και όχι το Eurogroup του Νοεμβρίου, όπως είχε εκτιμηθεί αρχικά). 

Η κυβέρνηση επιμένει να προκαταλαμβάνει πως οι περικοπές στις συντάξεις δεν θα εφαρμοστούν και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επιμένει πως η προσέγγιση του όλου ζητήματος επιβάλλεται να είναι επιφυλακτική.

Ο κ. Τσακαλώτος είχε χθες συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του, Όλαφ Σολτς, με τον οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, συζήτησαν για τα υπερπλεονάσματα και τον τρόπο κατά τον οποίο θα μπορούσαν ν'' αξιοποιηθούν από την ελληνική κυβέρνηση.

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών, δεν υπάρχει καν η λέξη «συντάξεις, αλλά αφήνεται να εννοηθεί ότι συζητήθηκε το εν λόγω θέμα. Ακόμη και η απάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου στη συνέντευξη χθες ήταν προσεκτική και ιδιαίτερα προσγειωμένη. Είπε χαρακτηριστικά απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα της περικοπής ή μη των συντάξεων: «Πιστεύουμε ότι η λογική θα επικρατήσει». 

Απάντηση, ωστόσο, δεν υπήρξε προς τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών από τον κ. Σολτς και όλα δείχνουν οι αποφάσεις θα ληφθούν στο Eurogroup του Δεκεμβρίου, καθώς θα πρέπει πρώτα να υπάρξουν συγκεκριμένες εκτιμήσεις για τον «δημοσιονομικό χώρο» που θ'' αποτυπώνονται στον προϋπολογισμό του 2019, το τελικό σχέδιο του οποίου θα κατατεθεί στη Βουλή στις 21 Νοεμβρίου και θα γίνει «φύλλο και φτερό» από τους εταίρους.

Εξάλλου, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, σχεδόν όλοι εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι το μέτρο δεν θα ισχύσει στο σύνολό του, εμ την εν λόγω αισιοδοξία να μην προκύπτει από πουθενά.