Παγκόσμιος πόλεμος μεταξύ των γιγάντων της Τεχνολογίας

Παγκόσμιος πόλεμος μεταξύ των γιγάντων της Τεχνολογίας

Δεν έχουν περάσει πάνω από δύο εβδομάδες από την ανακοίνωση της συμφωνίας μεταξύ της Google και της ένωσης των Γάλλων εκδοτών ειδησεογραφικού περιεχομένου (H «ήττα» της Google στη Γαλλία αποτελεί μόνο την αρχή για μια νέα εποχή στα MME) και το επόμενο επεισόδιο αυτής της σειράς εξελίσσεται στην Αυστραλία.

Η διαμάχη της Αυστραλιανής κυβέρνησης με την Google και την Facebook έχει ακριβώς την ίδια αιτία. Την άρνηση των δύο αμερικανικών εταιρειών να πληρώσουν τις αυστραλιανές επιχειρήσεις που παράγουν ειδησεογραφικό περιεχόμενο όταν αυτό το περιεχόμενο εμφανίζεται στην υπηρεσία Google News και στην αντίστοιχη της Facebook. Η σχετική νομοθεσία, την οποία έχει προτείνει η αυστραλιανή κυβέρνηση, είναι έτοιμη προς ψήφιση αλλά οι δύο μεγάλες εταιρείες ζητούν την απόσυρσή της και δηλώνουν πως όχι μόνο δεν θα την εφαρμόσουν αλλά θα μειώσουν δραστικά τις δραστηριότητές τους στην Αυστραλία.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός απάντησε λέγοντας πως δεν πρόκειται υποκύψει στον εκβιασμό των εταιρειών, παρά την παρέμβαση της αμερικανικής κυβέρνησης υπέρ τους.

Τα πράγματα έγιναν ακόμα πιο ενδιαφέροντα όταν η Microsoft εμφανίστηκε ξαφνικά και δήλωσε πως η προτεινόμενη νομοθεσία είναι απόλυτα λογική, και στην περίπτωση που η Google σταματήσει να παρέχει τις υπηρεσίες διαδικτυακής αναζήτησης, όπως έχει απειλήσει πως θα κάνει, θα φροντίσει να τις παράσχει αυτή με πολύ ευνοϊκούς όρους.

Παρά την φαινομενικά σκληρή στάση της Google και της Facebook, το πιθανότερο είναι πως στο τέλος θα υποχωρήσουν, όπως έγινε και στην Γαλλία μετά την δικαστική ήττα της Google. Η απώλεια αγορών δεν συμφέρει κανέναν, πόλύ δε περισσότερο όταν οι ανταγωνιστές καραδοκούν.

Οι δύο μεγάλες εταιρείες λογικά γνωρίζουν πως σταδιακά θα αναγκαστούν να συνάψουν συμφωνίες σαν αυτήν της Google στην Γαλλία  σε όλο και περισσότερες χώρες, αλλά δεν έχουν κανένα λόγο να το παραδεχθούν δημοσίως.

Τα «αυστραλιανά» προβλήματα των δύο εταιρειών δεν είναι τα μόνα που αντιμετωπίζουν οι μεγάλες αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες. Σε πάρα πολλές χώρες του κόσμου αυξάνουν οι φωνές που υποστηρίζουν πως οι Google, Facebook, Apple, Amazon έχουν πλέον υπερβολική ισχύ και δρουν σαν μονοπώλια, και αρκετές χώρες έχουν ήδη κινήσει διαδικασίες δίωξής τους.

Είναι απολύτως βέβαιο πως τα πράγματα θα γίνουν σύντομα αρκετά πιο δύσκολα για αυτές. Αυτό μας δείχνει και η χθεσινή είδηση πως η γερουσιαστής Amy Klobuchar, επικεφαλής της επιτροπής δικαστικών υποθέσεων της Γερουσίας, κατέθεσε νομοσχέδιο που προβλέπει πολύ πιο αυστηρές ποινές για τις εταιρείες που θα καταδικαστούν για μονοπωλιακή συμπεριφορά.

Και βέβαια, οι κατηγορίες για μονοπωλιακή συμπεριφορά δεν είναι το μόνο τους πρόβλημα. Ο τρόπος με τον οποίον αποφεύγουν την φορολόγηση των κερδών τους, η κατάχρηση των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του διαδικτύου, η διασπορά ψευδών ειδήσεων μέσα από τις υπηρεσίες τους είναι κάποια από τα πολλά ζητήματα που στρέφουν την κοινή γνώμη εναντίον τους.  

Μέσα σε αυτό το αρνητικό περιβάλλον και ενώ οι «εχθροί» παραμονεύουν, εντύπωση προκαλεί η δημόσια διαμάχη μεταξύ της Apple και της Facebook, και μάλιστα σε επίπεδο κορυφής, με ανταλλαγές κατηγοριών ανάμεσα στον Tim Cook, διευθύνοντα σύμβουλο της Apple και τον Mark Zuckerberg, βασικό μέτοχο και διευθύνοντα σύμβουλο της Facebook.

Η Facebook κατηγορεί την Apple πως, μέσω κάποιων αλλαγών στο λειτουργικό σύστημα των κινητών της τηλεφώνων iPhone, προσπαθεί να κάνει πιο δύσκολη την προβολή διαφημίσεων στην εφαρμογή της Facebook (και άλλων αντίστοιχων εφαρμογών όπως π.χ. η Snapchat) με σκοπό να κρατήσει για τον εαυτό της μεγαλύτερο μερίδιο της διαφημιστικής «πίτας». Η Apple κατηγορεί την Facebook για αθέμιτη χρήση των δεδομένων των πελατών/χρηστών της και υποστηρίζει πως οι αλλαγές στο λειτουργικό σύστημά των τηλεφώνων της προσπαθούν να καταπολεμήσουν τέτοια φαινόμενα.

Η ανταλλαγή κατηγοριών δεν σταματά εκεί, αλλά αυτό δεν έχει μεγάλη σημασία. Αυτό που έχει σημασία είναι το γεγονός πως δύο από τις πιο μεγάλες τεχνολογικές επιχειρήσεις κατηγορούν η μία την άλλη για ακριβώς τα ίδια πράγματα για τα οποία σύντομα θα κληθούν να απολογηθούν δημοσίως απέναντι σε κρατικές αρχές.

Η Facebook υπονοεί σαφώς πως η Apple δρα σαν μονοπώλιο και η Apple λέει ξεκάθαρα πως η Facebook κάνει κατάχρηση των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του δικτύου της.

Θα περίμενε κανείς μία πιο προσεκτική συμπεριφορά από την μεριά αυτών των εταιρειών μπροστά στους κινδύνους που αντιμετωπίζουν αλλά, όπως πολύ έξυπνα αναφέρει σχετικό άρθρο του Bloomberg Businessweek: «φαίνεται πως είναι τόσο σίγουροι πως θα συνεχίσουν να είναι τόσο ισχυροί για τα επόμενα δέκα χρόνια, που ενδιαφέρονται περισσότερο για το πως θα τσακωθούν μεταξύ τους».

Αν αυτό ισχύει, σύντομα θα βρεθούν προ μεγάλων και καθόλου ευχάριστων εκπλήξεων.

  Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτο
ιες.