P. Praet: Εύθραυστη η κατάσταση στην Ελλάδα

P. Praet: Εύθραυστη η κατάσταση στην Ελλάδα

Σύμφωνα με συνέντευξη που παραχώρησε στην «La Libre Belgique» ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Peter Praet, δήλωσε πως η Τράπεζα θα διατηρήσει για όσο χρειαστεί χαλαρή τη νομισματική πολιτική της, λόγω των ρίσκων που συνεχίζουν να υπάρχουν όπως, ο βραδύτερος ρυθμός ανάπτυξης στις αναδυόμενες οικονομίες.

Η ΕΚΤ μείωσε το επιτόκιο καταθέσεων στις αρχές του μήνα και παρέτεινε το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων σε μια προσπάθεια να μειώσει τον πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ, και να τον επαναφέρει στον στόχο του 2 τοις εκατό.

«Η ΕΚΤ θα επιδιώξει μια χαλαρή νομισματική πολιτική για όσο διάστημα χρειαστεί. Χωρίς να υπάρχει μια συγκεκριμένη ημερομηνία, το χρονικό διάστημα θα είναι αρκετά μεγάλο, δήλωσε ο κ. Praet σύμφωνα με το Reuters.

«Πρόσθετα ρίσκα έχουν προκύψει από την επιβράδυνση στις αναδυόμενες οικονομίες, ρίσκα τα οποία είναι αρκετά σημαντικά για τη ζώνη του ευρώ. Υπάρχουν επίσης πτωτικές πιέσεις στις τιμές στον μεταποιητικό τομέα, ως αποτέλεσμα της πλεονάζουσας παραγωγής και του πολύ υψηλού επίπεδου ανεργίας».

Ο κ. Praet πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να δράσει από μόνη της και οι κυβερνήσεις οφείλουν να κάνουν το καθήκον τους και να πράξουν αναλόγως.

«Ο κόσμος περιμένει πάρα πολλά από την ΕΚΤ, αν οι άλλοι παράγοντες μετριάσουν τις προσπάθειές τους κάθε φορά που παίρνουμε μέτρα, βλέπουμε μικρότερη προσπάθεια από την δημοσιοοικονομική πλευρά», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ ο κ. Praet δήλωσε πως έχει επιτευχθεί μεγάλη πρόοδος σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, αν και η κατάσταση στη χώρα παραμένει πολύ εύθραυστη.

«Οι συζητήσεις συνεχίζονται και είναι ακόμα πολύ εντατικές σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο, αλλά υπάρχει η θέληση για επιτυχία και το κλίμα των συνομιλιών έχει βελτιωθεί σημαντικά», δήλωσε ο Praet, ερωτηθείς για το εάν η κατάσταση στην Ελλάδα είναι τώρα υπό έλεγχο. «Είναι σαφώς πιο θετικό απ' ό,τι ήταν στις αρχές του χρόνου. Έχει γίνει ήδη μεγάλη πρόοδος μέσω αυτών διαπραγματεύσεων. Έχουν ψηφιστεί σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Οι τράπεζες θα είναι ανακεφαλαιοποιημένες. Ωστόσο, η κατάσταση παραμένει πολύ εύθραυστη στη χώρα».

Τέλος, ο κ. Praet δήλωσε πως η Ευρώπη πρέπει να δείξει πως είναι μια ευημερούσα και ασφαλή περιοχή μιας και στο επόμενο χρονικό διάστημα το μεταναστευτικό θα έχει ένα οικονομικό αντίκτυπο με την μορφή μιας δημοσιοοικονομικής ανάπτυξης με μερικώς θετική επίπτωση στην ανάπτυξη.