Π. Μυλωνάς: Θα χτίσουμε έναν ισχυρό οργανισμό για το μέλλον

Π. Μυλωνάς: Θα χτίσουμε έναν ισχυρό οργανισμό για το μέλλον

Στο στόχο της Εθνικής Τράπεζας να καταστεί η πρώτη επιλογή για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις στην εγχώρια αγορά αναφέρθηκε ο νέος διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ, Παύλος Μυλωνάς στη γενική συνέλευση της τράπεζας.

Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκε σήμερα η Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της Εθνικής Τράπεζας, η οποία εξέλεξε και το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας για την επόμενη τριετία.

Στην ομιλία του, ο κ. Μυλωνάς τόνισε ότι η Εθνική έχει τον πιο ισχυρό ισολογισμό μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, επισημαίνοντας τα περιθώρια ρευστότητας, τον χαμηλότερο δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και τον υψηλό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας. 

Η σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, το οποίο περιλαμβάνει συνολικά 11 μέλη εκ των οποίων 4 νέα, έχει ως εξής:

  1. κ. Κώστας Μιχαηλίδης
  2. κ. Παύλος Μυλωνάς
  3. κ. Δημήτριος Δημόπουλος
  4. κ. Παναγιώτης Δασμάνογλου
  5. κ. Claude Piret ως ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου
  6. κ. Χαράλαμπος Μάκκας ως ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίο
  7. κ. Eva Cederbalk ως ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου
  8. κ. Andrew McIntyre ως ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου
  9. κ. John McCormick ως ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου
  10. κ. Ιωάννης Ζωγραφάκης
  11. κ. κ. Περικλής Δρούγκας– ως εκπρόσωπος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σύμφωνα με το ν.3864/2010

Κατά τη σημερινή Γενική Συνέλευση, μιλώντας προς τους μετόχους της τράπεζας, τόσο ο Πρόεδρος της Εθνικής Κώστας Μιχαηλίδης όσο και ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος Παύλος Μυλωνάς, προανήγγειλαν την έναρξη ενός μεγάλου μετασχηματισμού της Εθνικής Τράπεζας, που θα την οδηγήσει στη νέα εποχή.

Διακήρυξαν την απόφαση της νέας Διοίκησης να γυρίσει σελίδα η Εθνική και να ανταποκριθεί απολύτως στις νέες προκλήσεις ενός οικονομικού και τραπεζικού περιβάλλοντος που αλλάζει με ταχύτητα.

Ο Πρόεδρος της Εθνικής Κώστας Μιχαηλίδης, κατά την ομιλία του, αναφέρθηκε στο νέο αυτό τραπεζικό περιβάλλον, τις αρχές και την έναρξη του μετασχηματισμού της τράπεζας, τονίζοντας μεταξύ άλλων:

Η στιγμή αυτή είναι καθοριστική για το μέλλον της τράπεζας και για τη θέση της στο τραπεζικό σύστημα. Σε όλα μας τα χρόνια, πρωτοστατούσαμε σε κάθε προσπάθεια ανόρθωσης της χώρας. Αυτό ακριβώς καλούμαστε να κάνουμε και σήμερα. Έφτασε η ώρα να δούμε το ρόλο της Εθνικής μέσα από το πρίσμα της νέας πραγματικότητας που έχει διαμορφωθεί, να αναδείξουμε νέες δυνατότητες και να προετοιμαστούμε εγκαίρως για την επόμενη γενιά.

Οι αλλαγές είναι αμείλικτες και ραγδαίες σε ολόκληρο τον κόσμο. Διεθνώς, οι τράπεζες δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να διατηρήσουν τον παραδοσιακό τρόπο λειτουργίας τους,  λόγω των τεχνολογικών αλλαγών αλλά και των προσδοκιών των πελατών τους.

Οι νέες χρηματοπιστωτικές τεχνολογίες (Fintech) αλλάζουν ριζικά το τραπεζικό σύστημα, τόσο στην παροχή υπηρεσιών, όσο και στην εισαγωγή νέων επιχειρηματικών μοντέλων. Τα τελευταία πέντε χρόνια, οι επενδύσεις στον τομέα του FinTech, σε παγκόσμιο επίπεδο, τριπλασιάστηκαν.

Γεγονός είναι ένα: το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Η μετάβαση στη νέα ψηφιακή εποχή του τραπεζικού κλάδου αποτελεί προτεραιότητα και δημιουργεί προκλήσεις και ευκαιρίες για όλους. Η ΕΤΕ αλλάζει σελίδα. Ήδη, με απόφαση του ΔΣ το Μάιο, έχει ξεκινήσει η εφαρμογή σχεδίου εκσυγχρονισμού της Τράπεζας και του Ομίλου, προς το συμφέρον των εργαζομένων, των μετόχων και της ελληνικής οικονομίας.  

Ο μετασχηματισμός αυτός έχει σαφή στόχευση και αίσθημα αποστολής.

  • Δημιουργούμε και αναδεικνύουμε ένα νέο υπόδειγμα λειτουργίας, το οποίο θα υποστηρίζει με επάρκεια και κοινωνική ευαισθησία μια νέα εποχή για την τραπεζική στην Ελλάδα.
  • Ανατρέπουμε εδραιωμένες αντιλήψεις και παρωχημένες πρακτικές. Βασιζόμενοι στις παραδοσιακές αξίες μας, υπηρετούμε τις αρχές της διαφάνειας και της σύγχρονης, υπεύθυνης διακυβέρνησης. Το πρώτο βήμα γίνεται ήδη με την συγκρότηση Επιτροπής Ηθικών Αξιών και Εταιρικής Κουλτούρας της τράπεζας.
  • Ξαναφτιάχνουμε μια τράπεζα ελκυστική για τους μετόχους, τους πελάτες και τους υπαλλήλους της. Θα ξαναγίνουμε η κορυφαία τράπεζα στην Ελλάδα και μία από τις καλύτερες στην Ευρώπη.

Στη συνέχεια ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Παύλος Μυλωνάς αναφέρθηκε στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, στον ισχυρό ισολογισμό της Εθνικής, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει και τη στρατηγική που διαμορφώνει η τράπεζα για τη νέα εποχή. Υπογράμμισε μεταξύ άλλων:

Τους τελευταίους μήνες έχουν σημειωθεί σημαντικές αλλαγές στη χώρα :

  • Πρώτον, παρατηρούμε υγιή και διατηρήσιμη πρόοδο στην οικονομία, με

1) την ανάπτυξη του ΑΕΠ να ξεπερνάει πια το 2%, στηριζόμενη σε εξαγωγές,

2) την απασχόληση να συνεχίζει να αυξάνεται με σταθερούς ρυθμούς και

3) τις τιμές των ακινήτων να δείχνουν απτά σημάδια ανάκαμψης μετά από μια 10-ετή πτώση.

  • Δεύτερον, παρατηρούμε σημαντική πτώση της αβεβαιότητας, αναγκαία προϋπόθεση για να προσελκύσουμε επενδύσεις στην χώρα μας. Η μείωση κατά κύριο λόγο προέρχεται από την αναμφισβήτητη βελτίωση της πραγματικής οικονομίας, μαζί με την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων και την επιτυχή λήξη του οικονομικού προγράμματος με τους πιστωτές.
  • Τρίτον, η «υγεία» του τραπεζικού κλάδου έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο με τις 4 συστημικές τράπεζες:

1) να έχουν περάσει επιτυχώς τα τεστ προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test),

2) να έχουν υιοθετήσει το νέο λογιστικό πρότυπο IFRS9, του οποίου η εφαρμογή ήταν χρονοβόρα και απαιτητική,

3) να έχουν μειώσει σημαντικά την έκθεσή τους στον ELA  και

4) να υπάρχουν ενδείξεις αυξημένης χορήγησης νέων δανείων, ειδικά προς τον επιχειρηματικό κλάδο.

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι η Εθνική Τράπεζα έχει σήμερα τον πιο ισχυρό ισολογισμό μεταξύ των ελληνικών τραπεζών. Συγκεκριμένα:

  • Έχει περιθώρια ρευστότητας , που της δίνει τη δυνατότητα να χρηματοδοτεί την ελληνική οικονομία.
  • Έχει τον χαμηλότερο δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο 40% και
    τον -- κατά πολύ -- υψηλότερο δείκτη κάλυψης αυτών των δανείων με προβλέψεις (60%), που της δίνει την αναγκαία ευελιξία στην «κόκκινη» αντιμετώπιση τους. 
  • Τέλος, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας παραμένει στο υψηλό επίπεδο του 16.5% .
    Παρά την πρόοδο της οικονομίας και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η Εθνική, το μέλλον επιφυλάσσει σημαντικές προκλήσεις.

Η ανάπτυξη της οικονομίας χρειάζεται χρηματοδότηση με κύρια πηγή τις τράπεζες. Εδώ καλείται η Εθνική να εκμεταλλευτεί τον ισχυρό ισολογισμό της για να διαδραματίσει πρωτοποριακό ρόλο.  

Μακροπρόθεσμα, θα προστεθούν νέες και δυνητικά πιο επικίνδυνες προκλήσεις τόσο στην ΕΤΕ όσο και στις άλλες τράπεζες. Η ψηφιακή τεχνολογία και οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο δημιουργούν ευκαιρίες σε νέους πιο ευέλικτους ανταγωνιστές να εισέλθουν στην αγορά.

Η επιβίωση των συστημικών τραπεζών απαιτεί σημαντικές αλλαγές στο λειτουργικό τους μοντέλο. Χωρίς καθυστέρηση πρέπει να υιοθετήσουμε τη νέα ψηφιακή τεχνολογία ώστε να γίνουμε πολύ πιο ευέλικτοι και με σημαντικά χαμηλότερο λειτουργικό κόστος.

Τούτο αναγκαστικά θα οδηγήσει στην αυτοματοποίηση όλων των διαδικασιών και τη λειτουργία μικρότερου και πιο ευέλικτου δικτύου καταστημάτων. Θα απαιτήσει επίσης, την προσφορά πολύ υψηλότερης ποιότητας υπηρεσιών και πιο καινοτόμων προϊόντων, με τις κλασικές συναλλαγές να έχουν πια πλήρως τυποποιηθεί.

Αυτό το νέο λειτουργικό μοντέλο δεν είναι συμβατό με την παλιά κουλτούρα του τραπεζοϋπαλλήλου. Οι τραπεζοϋπάλληλοι θα πρέπει να δρουν ως οικονομικοί σύμβουλοι των πελατών, τόσο των επιχειρήσεων όσο και των νοικοκυριών, γεγονός που απαιτεί νέες δεξιότητες και διαφορετικό τρόπο σκέψης.

Η διοίκηση της Εθνικής, με την πλήρη στήριξη του Διοικητικού Συμβουλίου, έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα μετασχηματισμού με το οποίο προσδοκά να αντιμετωπίσει τόσο τα προβλήματα του παρελθόντος όσο και τις προκλήσεις του μέλλοντος που αναλύθηκαν προηγουμένως.

Θέλουμε να γίνουμε ξανά η πρώτη επιλογή στην εγχώρια αγορά, ο προτιμητέος συνεργάτης και σύμβουλος των Ελλήνων. Αρωγός μας, η ιστορική εμπιστοσύνη στο όνομα της Εθνικής από την ελληνική κοινωνία.