Oxford Economics: Δυνατό rebound του real estate – Έκρηξη ζήτησης σε βιομηχανικά -oικιστικά ακίνητα

Oxford Economics: Δυνατό rebound του real estate – Έκρηξη ζήτησης σε βιομηχανικά -oικιστικά ακίνητα

Το real estate θα συνεχίσει να αναπτύσσεται δυναμικά και το 2022, καταγράφοντας ανάπτυξη έως 8%. Η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα για τα βιομηχανικά κυρίως και δευτερευόντως στα οικιστικά ακίνητα. Ωστόσο τα έσοδα των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, αναμένεται να υποστούν πιέσεις εξαιτίας του πληθωρισμού. Το βασικό σενάριο όμως είναι πως από τα μέσα του 2022 και ύστερα, σταδιακά ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει. Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα νέου report της Oxford Economics.

Πολλοί μάλιστα επενδυτές βλέπουν τα ακίνητα ως ένα «καταφύγιο» απέναντι στην αύξηση του πληθωρισμού και αυτός είναι ένας λόγος για που το ενδιαφέρον για οικιστικά και βιομηχανικά ακίνητα αυξάνεται.  Το επενδυτικό ενδιαφέρον δεν επικεντρώνεται μόνο σε αυτούς τους δύο κλάδους, αλλά εκτείνεται στα ξενοδοχεία, στα logistics , στα γραφεία και στα ακίνητα retail. H ανάπτυξη που αναμένεται να καταγράψει η παγκόσμια οικονομία το 2022, καθώς τα εμβολιαστικά προγράμματα στις χώρες προχωρούν, αναμένεται να δώσει περαιτέρω ώθηση στην ανάπτυξη του κλάδου των ακινήτων.

Παράλληλα όπως αναφέρουν οι αναλυτές, καθώς η κατανάλωση αναμένεται να επιστρέψει στην κανονικότητα, όπως και ο πληθωρισμός, σταδιακά από το 2022, αναμένεται να δοθεί περαιτέρω ώθηση στο real estate. Επιπροσθέτως, οι τιμές των διαρκών αγαθών αναμένεται να ισορροπήσουν. Η αύξηση αυτή της κατανάλωσης οδηγεί σε σημαντική ανάπτυξη της ζήτησης στα βιομηχανικά ακίνητα, κυρίως για χρήσεις logistics και οικολογικών κτηρίων.  Οι επενδυτές αναμένεται να προχωρήσουν σε αγορές τέτοιων ακινήτων, με την αύξηση του e-commerce να οδηγεί στις επενδυτικές αποφάσεις.

Η αγορά της Βόρειας Αμερικής αναπτύσσεται ταχύτερα από άλλες και ακολουθεί η αγορά της Ευρώπης. Στη Βόρεια Αμερική καταγράφεται αύξηση της ζήτησης για τα οικιστικά ακίνητα, εκτός των βιομηχανικών, τα οποία και καταγράφουν ανάπτυξη 9%.