Ούτε V, ούτε W. Η ανάκαμψη θα είναι Κ. Οι επενδυτές ας λάβουν τα μέτρα τους...

Ούτε V, ούτε W. Η ανάκαμψη θα είναι Κ. Οι επενδυτές ας λάβουν τα μέτρα τους...

Διαβάζουμε ότι η ανάκαμψη θα έχει είτε σχήμα V, είτε σχήμα W. Διαβάζουμε αναλύσεις για το αν θα έχει έναν, ή δύο πυθμένες. Διαβάζουμε επίσης για το πόσες συνολικά διακυμάνσεις θα ακολουθήσει. Κατά τη γνώμη μας η ανάκαμψη θα έχει το σχήμα του γράμματος Κ. Αυτό είναι το συμπέρασμα που βγαίνει από την συμπεριφορά, που επιδεικνύουν οι αγορές.

Η φετινή χρονιά που σε λίγο καιρό κλείνει τον κύκλο της, θα μείνει στην χρηματιστηριακή ιστορία, ως μια χρονιά γεμάτη από συγκινήσεις. Η  πρωτόγνωρη πανδημία, το διαρκές τύπωμα χρήματος σε όλο τον κόσμο μαζί με την πρωτοφανή μεταβλητότητα των χρηματιστηρίων, αποτελούν τα τρία βασικά χαρακτηριστικά των αγορών μέσα στο 2020. 

Επιπροσθέτως έχουμε τον αριθμό των ομολόγων με αρνητικές αποδόσεις, σε επίπεδα ρεκόρ. Σε αριθμό ρεκόρ, βρίσκεται και ο αριθμός των μη κερδοφόρων επιχειρήσεων, που εισέρχονται στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. 

Μαγική εικόνα 

Τέλος, από τις 500 μετοχές που συμπεριλαμβάνονται τον αμερικανικό χρηματιστηριακό δείκτη S&P 500, οι 5 από αυτές που συγκροτούν και το ακρωνύμιο FAAMG, δηλαδή η Facebook, η Apple, η Amazon, η Microsoft και η Google, έχουν αποδώσει +52,5% μέσα στο 2020, ενώ οι υπόλοιπες 495 έχουν αποδώσει μόλις 6,3%. H συνολική αξία των FAAMG έχει υπερβεί τα 7,2 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Επομένως μέσα από αυτό το πολυπαραγοντικό σύστημα, με αναρίθμητες εξισώσεις και αγνώστους, η αναμενόμενη ανάκαμψη που θα ακολουθήσει την κορύφωση της πανδημίας, δεν αναμένεται να είναι ούτε για τους πολίτες η ίδια, ούτε για τις επιχειρήσεις η ίδια, αλλά ούτε για τις οικονομίες η ίδια. 

Η λειτουργία του covid, ως επιταχυντή της ιστορίας, θα ωθήσει ορισμένες οικονομίες, επιχειρήσεις και πολίτες προς τα πάνω και ταυτόχρονα θα επιδεινώσει τη κατάσταση για κάποιες άλλες οικονομίες, κάποιες άλλες επιχειρήσεις και για κάποιους άλλους πολίτες. 

Θα απογειώσει τις οικονομίες, που είναι σωστά στημένες, τις επιχειρήσεις που βρίσκονται στην αιχμή της καινοτομίας και τους πολίτες που μπορούν να ακολουθήσουν τους νέους τομείς που ανοίγονται και που μπορούν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες απασχόλησης. 

Αντίθετα, θα καταβαραθρώσει,  τις οικονομίες που επιβιώνουν λαθραία, τις επιχειρήσεις που αδυνατούν να ακολουθήσουν τις εξελίξεις και τους πολίτες που δεν έχουν ούτε τις γνώσεις, αλλά ούτε και τις δεξιότητες που απαιτούνται για τη μετά covid εποχή.

Στο γράμμα Κ, αποτυπώνεται ακριβώς αυτό. Ότι από το ίδιο σημείο αναφοράς, ξεκινάει και η κίνηση προς τα πάνω, αλλά και η κίνηση προς τα κάτω.

Στον δικό μας κόσμο, στον κόσμο των χρηματιστηρίων και των επενδύσεων, θα συμβεί το ίδιο. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας απασχολεί κάθε στιγμή που επιθυμούμε να ακουμπήσουμε το πληκτρολόγιο για να περάσουμε μια εντολή ή να επικοινωνήσουμε με τον χρηματιστή μας ή με τον επενδυτικό μας σύμβουλο. Πρέπει να μας απασχολεί, το προς ποια κατεύθυνση του Κ, κινείται η μετοχή, το παράγωγο, το ETF, το CFD, το ομόλογο ή το νόμισμα, στο οποίο επιθυμούμε να επενδύσουμε.  

Ας μην λησμονούμε ότι κάθε επενδυτικό εργαλείο έχει ως σημείο αναφοράς, μια οικονομία, ένα κλάδο και μια επιχείρηση. Η ανάκαμψη της οικονομίας, δεν θα έρθει για όλους τους κλάδους και για όλες τις επιχειρήσεις. Ας επιλέξουμε τις επιχειρήσεις που είναι τοποθετημένες σωστά στη αγορά, σε ένα αντικείμενο που θα υπάρχει και που θα αναπτυχθεί και την επόμενη ημέρα. 

Ας επιλέξουμε εταιρείες, με ένα management που μπορεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις και τις απαιτήσεις του νέου κόσμου, που διαμορφώνεται.   

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.