Οριακή αύξηση στα έσοδα της ΔΕΗ στο εννεάμηνο

Οριακή αύξηση στα έσοδα της ΔΕΗ στο εννεάμηνο

Οριακή αύξηση τόσο στα συνολικά όσο και στα έσοδα από πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας εμφάνισε ο όμιλος της ΔΕΗ το εννεάμηνο του 2015. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε, οριακά, κατά 28,6 εκατ. ευρώ ή 0,6% και διαμορφώθηκε σε 4,452 δισ. ευρώ έναντι 4,423 δισ. ευρώ το εννεάμηνο 2014. Στον κύκλο εργασιών περιλαμβάνεται ποσό 36,8 εκατ. ευρώ που αφορά στη συμμετοχή χρηστών του δικτύου για τη σύνδεσή τους σε αυτό, έναντι 51,3 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο 2014.

Τα έσοδα από πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας, αυξήθηκαν και αυτά οριακά, σε 4,320 δισ. ευρώ το εννεάμηνο 2015 έναντι 4,287 δισ. ευρώ το εννεάμηνο 2014, αύξηση 33,5 εκατ. ευρώ ή 0,8% (30 εκατ. ευρώ στην εγχώρια αγορά ή 0,7%).

Παράλληλα, τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) το εννεάμηνο 2015 μειώθηκαν κατά 21 εκατ. ευρώ (2,6%) σε σχέση με το εννεάμηνο 2014, με το περιθώριο EBITDA να διαμορφώνεται σε 17,4%, έναντι 18%, λόγω της αύξησης των προβλέψεων κατά 386,6 εκατ. ευρώ, η οποία υπεραντιστάθμισε την μείωση των 320,2 εκατ. ευρώ για δαπάνες υγρών καυσίμων, φυσικού αερίου και αγορών ενέργειας.

Η μείωση των αποτελεσμάτων είναι ακόμη μεγαλύτερη σε επίπεδο κερδών προ φόρων με τα σχετικά μεγέθη να διαμορφώνονται σε 63,3 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο 2015 έναντι 179,5 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο 2014, δηλαδή μείωση κατά 116,2 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της αύξησης των αποσβέσεων κατά 111 εκατ. ευρώ μεταξύ των δύο περιόδων όπως περιγράφεται στη συνέχεια.

Αντίστοιχα, τα μετά από φόρους κέρδη διαμορφώθηκαν σε 5,9 εκατ. ευρώ έναντι 121,8 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο 2014.

Γ'' τρίμηνο 

Ειδικότερα, στο γ'' τρίμηνο 2015, κατά τη διάρκεια του οποίου παρατηρήθηκε και η μεγαλύτερη αύξηση των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις της τρέχουσας περιόδου, τα κέρδη προ τόκων φόρων και αποσβέσεων ήταν μειωμένα κατά 46,3% σε 132,6 εκατ. ευρώ από 246,7 εκατ. ευρώ. 

Σε επίπεδο μητρικής, στο γ'' τρίμηνο 2015, παρά την μείωση των δαπανών για υγρά καύσιμα, φυσικό αέριο και αγορές ενέργειας κατά 244 εκατ. ευρώ, η αύξηση των προβλέψεων κατά 304,9 εκατ. ευρώ, είχε σαν αποτέλεσμα ζημίες προ φόρων ύψους 121,4 εκατ. ευρώ έναντι κερδοφορίας 9 εκατ. ευρώ πέρυσι, με τα αντίστοιχα μεγέθη σε επίπεδο εννεαμήνου να διαμορφώνονται σε κέρδη ύψους 9,8 εκατ. ευρώ φέτος έναντι 93,4 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Σε ο,τι αφορά τον όμιλο, τα προ φόρων αποτελέσματα του γ'' τριμήνου 2015 διαμορφώνονται σε ζημίες ύψους 101,7 εκατ. ευρώ έναντι κερδών ύψους 36,9 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα της περιόδου, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, κ. Εμμανουήλ Παναγιωτάκης δήλωσε:

«Τα αποτελέσματα του γ'' τριμήνου 2015 επιβαρύνθηκαν με σημαντική αύξηση των επισφαλειών από πελάτες, οι οποίες διαμορφώθηκαν σε 359,4 εκατ. ευρώ. Το γεγονός αυτό, παρά τη μείωση των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου και των αντίστοιχων δαπανών, οδήγησε τον Όμιλο ΔΕΗ σε ζημίες ύψους 101,7 εκατ. ευρώ. 

Σε επίπεδο εννεαμήνου, ο Όμιλος παραμένει κερδοφόρος. Το EBITDA του Ομίλου διαμορφώνεται σε 773,4 εκατ. ευρώ έναντι 794,4 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2014, ενώ τα κέρδη προ φόρων διαμορφώνονται σε 63,3 εκατ. ευρώ, και προκύπτουν κυρίως από τις δραστηριότητες των δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

Για το σύνολο του έτους 2015, λαμβάνοντας υπόψη την επίδραση των περιορισμών στις κινήσεις κεφαλαίων αλλά και τη γενικότερη οικονομική συγκυρία, το περιθώριο EBITDA εκτιμάται ότι μπορεί να διαμορφωθεί σε 17,5% - 18,5%, με εκτιμώμενα συνολικά έσοδα 5,8 δισ. ευρώ και έσοδα από πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας 5,6 δισ. ευρώ. Οι νέες εκτιμήσεις προκύπτουν από την εξέλιξη των προβλέψεων για επισφαλείς πελάτες το γ'' τρίμηνο και βασίζονται σε παραδοχές για την τιμή πετρελαίου Brent $46/bbl και για την ισοτιμία €/$ 1,07 το διάστημα Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2015. Η τιμή δικαιωμάτων CO2 ανέρχεται σε 8,2 ευρώ/τόνο με βάση τις ήδη πραγματοποιηθείσες αγορές για το τέταρτο τρίμηνο.

Ο όγκος των εγχώριων πωλήσεων της ΔΕΗ στο εννεάμηνο αυξήθηκε κατά 468 GWh (1,3%) ως εξής:

αύξηση στη Χαμηλή Τάση 594 GWh και μείωση στη Μέση Τάση κατά 181 GWh. Το μερίδιο της ΔΕΗ στην αγορά μειώθηκε κατά 1,2%, σε 96,7% από 97,9%, αλλά στα τμήματα πελατών χαμηλού ρίσκου η μείωση είναι μεγαλύτερη.

Όπως έχω κατ' επανάληψη τονίσει, ο βαθμός είσπραξης των οφειλών προς την ΔΕΗ είναι το πιο άμεσο και σοβαρό πρόβλημα για την Εταιρεία, και η αντιμετώπισή του αποτελεί κυρίαρχο στόχο. Για το σκοπό αυτό, εντείνουμε τις δράσεις μας έναντι όλων των οφειλετών μας, συμπεριλαμβανομένων των φορέων του Δημοσίου και της Κεντρικής Κυβέρνησης. Ήδη ως αποτέλεσμα της έντασης των προσπαθειών μας, σε συνδυασμό με τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στις τραπεζικές συναλλαγές, έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των πελατών μας που κάνουν χρήση του συστήματος διευκολύνσεων που έχει θεσπίσει η Εταιρεία από τον παρελθόντα Ιούνιο και ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα ο ρυθμός των σχετικών διακανονισμών έχει σχεδόν διπλασιαστεί.

Για τη βελτίωση της εισπραξιμότητας διατηρούμε συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς, κατά την εκτίμησή μας, ένα μεγάλο μέρος των οφειλετών μας είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Χαρακτηριστικά, από το σύνολο των 2,1 εκατ. πελατών Χαμηλής Τάσης που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, οι 250.000, δηλ. το 11,9% οφείλει περίπου το 45% της συνολικής οφειλής.

Υπενθυμίζω ακόμη τα μέτρα επιβράβευσης των συνεπών πελατών, τα οποία θεσπίστηκαν τον Σεπτέμβριο και τα οποία αναμένεται να συμβάλουν θετικά στην εισπραξιμότητα. Ακόμη, στο αμέσως προσεχές διάστημα θα δοθεί η δυνατότητα εξόφλησης των λογαριασμών με πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες μέσω της ιστοσελίδας της ΔΕΗ ή μέσω συσκευών POS.

Ευελπιστώ ότι οι αρμόδιες αρχές σε ό,τι αφορά το ζήτημα της δυνατότητας αλλαγής προμηθευτή, θα προβούν στις δέουσες ρυθμίσεις ώστε αυτή να είναι δυνατή μόνο αφού έχουν τακτοποιηθεί οι υποχρεώσεις προς τον προηγούμενο. Αυτό θα συμβάλει στην αύξηση της εισπραξιμότητας, αλλά και στην εμπέδωση μιας συμπεριφοράς αρμόζουσας στον υγιή ανταγωνισμό.

Κρίνω σκόπιμο να αναφερθώ στο θέμα του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική αγορά, το οποίο τελευταία βρίσκεται έντονα στην επικαιρότητα. Η επιβαλλόμενη, μέσω της Συμφωνίας Χρηματοδότησης της Ελλάδας, μείωση στο 75% και προοπτικά, μέχρι το 2020, στο 50% πρέπει να γίνει με τρόπο ομαλό, ώστε να λειτουργήσει κατά το δυνατό σε όφελος των καταναλωτών και της εθνικής οικονομίας, χωρίς παράλληλα να προκαλέσει αξεπέραστα προβλήματα στη ΔΕΗ. Επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά. Η ηλεκτρική ενέργεια δεν προσφέρεται για γρήγορο και εύκολο κέρδος. Οι εμπλεκόμενοι στον τομέα, οφείλουν να κάνουν τις αναγκαίες επενδύσεις και να αναλάβουν το επιβαλλόμενο ρίσκο. Η αγορά δεν έχει ανοίξει μέχρι σήμερα ακριβώς γιατί οι ανταγωνιστές μας δεν έχουν ενεργήσει με αυτό το πνεύμα.

Ειδικότερα στη χώρα μας, δεν μπορεί να αγνοηθεί το γεγονός ότι σήμερα το 30% των καταναλωτών είναι υπερήμεροι έναντι της ΔΕΗ, ενώ καταναλωτές όπως βιομηχανία, αγρότες, δικαιούχοι κοινωνικού τιμολογίου, Δημόσιοι φορείς, κλπ., που αντιστοιχούν περίπου στο 50% της αγοράς, επιλέγουν προς το παρόν αποκλειστικά τη ΔΕΗ.

Τέλος, και με αφορμή τα μέτρα που προβλέπονται στη Συμφωνία Χρηματοδότησης για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, τονίζω ότι η ΔΕΗ υποστηρίζει τον όσο το δυνατό ταχύτερο συνολικό μετασχηματισμό της με τη μετάβαση στο Target Model, τα δε τυχόν μεταβατικά μέτρα θα πρέπει να διέπονται από ορθολογισμό χωρίς να προσθέτουν καμία επιβάρυνση στους καταναλωτές». 

Δείτε εδώ αναλυτικά τα αποτελέσματα της ΔΕΗ.