Όλα τα σενάρια για την ΣΕΚΑΠ

Όλα τα σενάρια για την ΣΕΚΑΠ

Του Γιώργου Φιντικάκη

Έντονο παρασκήνιο βρίσκεται σε εξέλιξη γύρω από την τύχη της ΣΕΚΑΠ, συμφερόντων Ιβάν Σαββίδη, ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης της Παρασκευής στο Εφετείο Κομοτηνής. Τότε θα αποφανθεί το δικαστήριο για το προ ημερών αίτημα αναστολής της εταιρείας κατά της απόφασης επικύρωσης του προστίμου ύψους 38,2 εκατ. ευρώ.

Σε αυτό το μοτίβο θα πρέπει να «διαβαστεί» και η χθεσινή ανακοίνωση της καπνοβιομηχανίας ότι συνεδριάζει εκτάκτως την Πέμπτη το διοικητικό της συμβούλιο, για να εξετάσει ακόμη και το ενδεχόμενο να τεθεί σε καθεστώς πτώχευσης.

Η «απειλή» χρεοκοπίας από τη ΣΕΚΑΠ επιχειρεί να λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης αφενός προς την κυβέρνηση, αφετέρου προς τη Δικαιοσύνη με επιχείρημα ότι εφόσον δεν γίνει δεκτό το αίτημά της για αναστολή επιβολής του προστίμου, «θα βρεθούν στο δρόμο 170 οικογένειες».

Σε αυτό το μοτίβο οι επαφές και σε πολιτικό επίπεδο έχουν ενταθεί, αν και στην παρούσα φάση η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης.

Στο σενάριο που απορρίπτεται το αίτημα της ΣΕΚΑΠ, πηγές κοντά στην εταιρεία κάνουν λόγο για ξαφνικό θάνατο, αφού το τελωνείο Κομοτηνής, θα πάψει να δέχεται τις εγγυητικές της, και θα ζητήσει την άμεση καταβολή του προστίμου. Ήδη, εδώ και μερικές ημέρες έχει μπλοκάρει την διαμονή των προϊόντων της.

Στο σενάριο που το δικαστήριο αποδεχτεί το αίτημά της, τότε η εταιρεία παίρνει παράταση ζωής μερικών μηνών, μέχρις ότου εκδικασθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή της για το πρόστιμο.

Σε αυτό το δεύτερο σενάριο, έχει ενδιαφέρον ότι πηγές με γνώση όσων διαμείβονται για την εταιρεία, δεν αποκλείουν να επιχειρηθεί εκ νέου η κατάθεση στη Βουλή «φωτογραφικής» τροπολογίας παρόμοιας με εκείνη του περασμένου Απριλίου, αλλά αυτή την φορά με αναδρομική ισχύ.

Διότι, όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, η επίμαχη τροπολογία δεν είχε αναδρομική ισχύ.

Η δικαστική απόφαση κατά της ΣΕΚΑΠ επιβλήθηκε το 2015, αλλά η φωτογραφική διάταξη που ψηφίστηκε στη Βουλή, και η οποία απάλλασσε αποκρατικοποιημένες εταιρείες από πρόστιμα, εφόσον κατά την ημερομηνία εξαγοράς, οι νέοι τους ιδιοκτήτες δεν γνώριζαν την ύπαρξή τους, είχε, έναρξη ισχύος από την ψήφιση του νόμου στον οποίο ενσωματώθηκε, και μετά. Δηλαδή από τον Απρίλιο του 2017, και όχι από παλαιότερα!

Διαφορετικά, δεν θα είχε κανένα λόγο πριν από μερικές εβδομάδες το Εφετείο Κομοτηνής να απορρίψει τις αιτιάσεις της ΣΕΚΑΠ, ανάμεσα στις οποίες και τις διατάξεις της επίμαχης τροπολογίας, επικυρώνοντας τελικά στην εταιρεία το πρόστιμο ύψους 38,2 εκατ. ευρώ.

Για την ιστορία θυμίζουμε ότι η επίμαχη τροπολογία προέβλεπε την απαλλαγή από πρόστιμα εταιρειών που αποκρατικοποιούνται, ακόμη και αν αυτά είχαν επιβληθεί για υποθέσεις λαθρεμπορίου, «εφόσον κατά την διάρκεια του εκάστοτε διαγωνισμού δεν είχε γνωστοποιηθεί η με οποιονδήποτε τρόπο εκκρεμούσα παράβαση στους ενδιαφερόμενους επενδυτές ώστε να έχουν πλήρη γνώση των κινδύνων που αναλαμβάνουν».

Σημειωτέον ότι κατά την θυελλώδη συζήτηση που είχε διεξαχθεί τον Απρίλιο στη Βουλή, ακόμη και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είχε παραδεχθεί ότι η τροπολογία αφορά την εξαγορά της καπνοβιομηχανίας από τον ομογενή επιχειρηματία, λέγοντας χαρακτηριστικά «η τροπολογία δεν είναι φωτογραφική, είναι οριζόντια, αφορά την ΣΕΚΑΠ, αλλά και άλλες επιχειρήσεις, και δεν το κρύβω».

Δείγμα ωστόσο της «πρεμούρας» που είχε επιδείξει τότε η κυβέρνηση στο συγκεκριμένο θέμα, δεν ήταν μόνο η πρόχειρη νομοτεχνική δουλειά με αποτέλεσμα η ρύθμιση να μην έχει αναδρομική ισχύ, αλλά και το γεγονός ότι έσπευσε να τη φέρει στη Βουλή πριν ακόμη φτάσει η υπόθεση στο Εφετείο.

Θυμίζουμε ότι το Πρωτοδικείο Κομοτηνής είχε εκδώσει την πρωτόδικη απόφαση για την υπόθεση της ΣΕΚΑΠ στις 4 Απριλίου, η τροπολογία κατατέθηκε και ψηφίστηκε από τη Βουλή στα τέλη Απριλίου, ενώ η απόφαση σε δεύτερο βαθμό, δηλαδή αυτή του Εφετείου, εκδόθηκε προ ημερών, μέσα στο Δεκέμβριο.

Την κριτική αυτή μάλιστα της είχαν ασκήσει αρκετοί βουλευτές τον περασμένο Απρίλιο, κατηγορώντας την ότι ψηφίζει όχι μόνο μια «φωτογραφική»¨τροπολογία αλλά και για μια υπόθεση που δεν έχει ακόμη τελεσιδικήσει.