Οι προσδοκίες που πυροδοτούν το χρηματιστηριακό ράλι της Intracom Holdings

Οι προσδοκίες που πυροδοτούν το χρηματιστηριακό ράλι της Intracom Holdings

Η μετοχή της Intracom έχει καταγράψει άνοδο 814% σε διάστημα 1,5 έτους. Η κεφαλαιοποίησή της έχει αυξηθεί στα 182,4 εκατ.ευρώ, από 21 εκατ.ευρώ το 2020. Από τον Απρίλιο φέτος η άνοδος αποκτά εκθετικά χαρακτηριστικά και διπλασιάζει η μετοχή την αξία της. Σήμερα η μετοχή διαπραγματεύεται στα 2,56 ευρώ, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2010. Την ίδια στιγμή η άνοδος της τιμής της μετοχής από 31 Δεκεμβρίου του 2020 έως σήμερα, αγγίζει το 180%, εντάσσοντας την Intracom στους μεγάλους πρωταγωνιστές του ταμπλό.

Οι λόγοι που οδηγούν σε αυτή την χρηματιστηριακή εικόνα είναι αρκετοί. Ο κυριότερος εξ'αυτών είναι οι προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί για το σύνολο των εταιρειών της Holdings. Eιδικότερα η Intracom Defence (IDE) αναμένεται να ενισχύσει τα οικονομικά της μεγέθη, καθώς αναμένεται αύξηση των εξοπλιστικών δαπανών στη χώρα μας. Ως κορυφαία εταιρεία στην αμυντική βιομηχανία, είναι πολύ πιθανό να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας. Όπως αναφέρει παράγοντας της αγοράς , το 80-90% του κόστους μιας φρεγάτας είναι τα συστήματα που αυτή διαθέτει. Κάτι που σημαίνει πως υπάρχει σημαντικό περιθώριο κέρδους για την IDE, σε περίπτωση που επιλεγεί για τέτοιου είδους έργα.

Η εταιρεία είναι εξωστρεφής, συνάπτοντας συμβάσεις με σημαντικές εταιρείες και οργανισμούς. Αποτελεί από τους βασικούς προμηθευτές του ΝΑΤΟ, ηγείται σε ευρωπαϊκά projects του Προγράμματος Βιομηχανικής Ανάπτυξης, ενώ πρόσφατα υπέγραψε έργο με τη μεγαλύτερη αμυντική βιομηχανία στο Ισραήλ. Το έργο αφορά στην προμήθεια υβριδικού συστήματος παροχής και διαχείρισης ενέργειας για στρατιωτική χρήση. Παράλληλα έχει εκτελέσει συμβάσεις με τις Ένοπλες Δυνάμεις, ενώ παρέδωσε τηλεχειριζόμενους σταθμούς επιτήρησης με ραντάρ στο Πολεμικό Ναυτικό.

H άλλη εταιρεία του ομίλου, η Intrasoft αποτελεί από τις ηγέτιδες εταιρείες στον χώρο των τεχνολογικών λύσεων και υπηρεσιών. Με έδρα το Λουξεμβούργο, η Intrasoft International απασχολεί 2.200 υψηλής ειδίκευσης εργαζομένους και έχει γραφεία σε 13 χώρες. Ανάμεσά τους, η Κύπρος, η Δανία, η Κένυα, η Ρουμανία, οι ΗΠΑ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιορδανία. Το Ταμείο Ανάκαμψης δημιουργεί προσδοκίες πως θα υπογράψει σημαντικά έργα, καθώς για τη χώρα μας προβλέπονται περίπου 2 δισ.ευρώ έργα που αφορούν στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Ήδη έχει υλοποιήσει έργα σε δημόσιους οργανισμούς, όπως είναι ο ΕΦΚΑ και αναμένεται να συνεισφέρει στο ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους.

Η τρίτη εταιρεία της Intracom Holdings, η Intrakat αναμένεται να κινηθεί δυναμικά με την ανάληψη νέων έργων και με στόχο τη μεγιστοποίηση της αξίας των μετοχών της. Η διοίκηση της εισηγμένης εκτιμά πως το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ θα πυροδοτήσουν επενδυτική έκρηξη, δίνοντας ώθηση στα έργα υποδομής, στα έργα ψηφιακής τεχνολογίας και στην ενέργεια από ΑΠΕ.

Προς αυτή την κατεύθυνση άλλωστε κινείται και η συγχώνευση με τη ΓΑΙΑ ΑΝΕΜΟΣ που διαθέτει μοναδική τεχνογνωσία στις ΑΠΕ και άδειες παραγωγής ενέργειας από αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής δυναμικότητας περίπου 1 GW. Τα έργα υπό ωρίμανση για κατασκευή περιλαμβάνει 500 MW με διάρκεια κατασκευής έως το 2024 και 600 MW έργα προς κατασκευή. Σύμφωνα με πληροφορίες η εισγμένη διαθέτει επενδυτικό πλάνο που δυνητικά μπορεί να αγγίξει το 1 δισ.ευρώ. Το ανεκτέλεστο της κατασκευαστικής αγγίζει τα 750 εκατ.ευρώ, με την εταιρεία να αναλαμβάνει συνεχώς νέα projects.