Οι Πρέσπες έφυγαν, οι πρόδρομοι δείκτες της οικονομίας προειδοποιούν για κρίση…

Οι Πρέσπες έφυγαν, οι πρόδρομοι δείκτες της οικονομίας προειδοποιούν για κρίση…

Του Χρήστου Ν. Κώνστα

Η χαλαρή, ύποπτα φιλική και συγκαταβατική, διάθεση των ελεγκτών της Τρόικας απέναντι στην Ελληνική κυβέρνηση, έχει ανοίξει την όρεξη των κυβερνητικών στελεχών που εξαγγέλλουν ακόμη περισσότερες «αταξίες» έναντι των συμφωνηθέντων και φυσικά πολλές νέες προεκλογικές παροχές.

Οι “πρόδρομοι δείκτες” της Ελληνικής οικονομίας προειδοποιούν ηχηρά ότι οι προβλέψεις της κυβέρνησης για οικονομική ανάπτυξη, συνεπή πληρωμή των φόρων και αύξηση της απασχόλησης είναι πολύ πιθανό να μην επιβεβαιωθούν.

Δεν υπάρχει αναλυτής που να ασχολείται με την Ελληνική οικονομία που να μην υπογραμμίζει -εμφατικά- το γεγονός ότι τα Δικαστήρια επιδικάζουν μαζικές αποζημιώσεις συνταξιούχων και εργαζομένων, ότι τα φορολογικά έσοδα δεν ανταποκρίνονται στις προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και οι κρατικές δαπάνες ξεπερνούν συστηματικά τα όρια του προϋπολογισμού.

Το Κράτος βρίσκει συνεχώς δικαιολογίες για να μην επιστρέφει στους ιδιώτες τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του, ενώ η προεκλογική περίοδος που έχει ήδη ξεκινήσει, ενθαρρύνει περιθωριακές κοινωνικές ομάδες σε πρωτοβουλίες καθυστέρησης των δρομολογημένων αποκρατικοποιήσεων…

 Οι δήθεν σημαντικές μειώσεις των φορολογικών συντελεστών που συστηματικά διαφημίζουν τα κυβερνητικά στελέχη, αφορούν τις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν τον Απρίλιο του 2020 και ελάχιστα θα συνεισφέρουν στην ανάπτυξη φέτος και στις νέες θέσεις εργασίας που ήδη δείχνουν σαφή σημάδια υστέρησης.

Υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν ότι μετά την υπερψήφιση από την Ελληνική Βουλή της συμφωνίας για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στη συμμαχία του ΝΑΤΟ, η συμπεριφορά ορισμένων Ευρωπαϊκών κυβερνήσεων απέναντι στην Ελληνική κυβέρνηση ενδεχομένως να αλλάξει και τα πολλά συσσωρευμένα οικονομικά προβλήματα θα αναδυθούν στην επιφάνεια.

Στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου, οι υπουργοί Οικονομικών δεν θα είναι τόσο πρόθυμοι να ξεχάσουν -όπως μέχρι σήμερα- ότι έχουν βάλει την υπογραφή τους σ' ένα κείμενο συγκεκριμένων δεσμεύσεων και μεταρρυθμίσεων ως προϋπόθεση για την εκταμίευση των 644 εκατ. Ευρώ. προς την Ελλάδα.

Την ίδια ακριβώς εποχή -οι ίδιοι πρόδρομοι δείκτες των διεθνών οργανισμών δείχνουν ότι – οι οικονομίες των «ισχυρών» Ευρωπαίων εταίρων μας, θα επιβραδύνονται σε βαθμό ανησυχητικό και οι υπουργοί οικονομικών θα δυσκολεύονται να δείχνουν την προεκλογική αλληλεγγύη και ανεκτικότητα στην οποία απελπισμένα ποντάρει η κυβέρνηση….