Οι νέες προοπτικές που δίνει η πυρηνική επιστήμη στη θεραπεία του καρκίνου

Οι νέες προοπτικές που δίνει η πυρηνική επιστήμη στη θεραπεία του καρκίνου

Η πυρηνική ενέργεια και πιο συγκεκριμένα οι αντιδραστήρες νέας γενιάς  έχουν  έρθει και πάλι στο προσκήνιο λόγω των χαμηλών εκπομπών άνθρακα και της πιθανής απάντησης που μπορεί να δώσουν στην αναζήτηση του κατάλληλου ενεργειακού μείγματος που θα μας οδηγήσει το γρηγορότερο δυνατόν στην πράσινη μετάβαση.  

Στο πρόσφατο αφιέρωμα μας για τους νέους πυρηνικούς αντιδραστήρες μιλήσαμε για την τεχνολογία που παρέχει ασφαλή, οικονομικά προσιτή και άφθονη ενέργεια χωρίς άνθρακα.

Μέσω της ίδιας τεχνολογίας όμως αναπτύσσονται και διαδικασίες για την εξαγωγή ραδιοϊσοτόπων προκειμένου να χρησιμοποιηθούν σε θεραπείες κατά  καρκίνου σώζοντας ζωές.

Υπενθυμίζουμε ότι η TerraPower ιδρύθηκε από τον Bill Gates και μια ομάδα ομοϊδεατών οραματιστών που αποφάσισαν ότι ο ιδιωτικός τομέας έπρεπε να αναλάβει δράση για την ανάπτυξη προηγμένης πυρηνικής ενέργειας που θα καλύψει όχι μόνο τις αυξανόμενες ανάγκες για ηλεκτρική ενέργεια αλλά και την ανάσχεση του ρυθμού της κλιματικής αλλαγής.

Χάρη όμως στις  βελτιωμένες υπολογιστικές δυνατότητες που ήταν αδιανόητες πριν από μερικές δεκαετίες, φτάσαμε σήμερα στη δημιουργία όχι μόνο προηγμένων αντιδραστήρων αλλά και άλλων ισοτοπικών εφαρμογών που υπόσχονται τη βελτίωση της ζωής του ανθρώπου.  

Το πρόγραμμα TerraPower Isotopes® αξιοποιεί την εστίαση της εταιρείας στην πυρηνική επιστήμη και την καινοτομία για να την εφαρμόσει στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Το πρόγραμμα υποστηρίζει την ιατρική έρευνα αναπτύσσοντας προηγμένες τεχνικές  χάρη στις οποίες εξάγονται αποτελεσματικά, σπάνια ισότοπα με δυνητικά σωτήριες ιδιότητες.  Ένα από αυτά είναι  το Actinium-225.

Τι είναι το Actinium-225;

Το Actinium-225 είναι ένα ραδιονουκλίδιο που εκπέμπει ακτινοβολία άλφα με τη δυνατότητα να θεραπεύει αποτελεσματικά ασθένειες όπως καρκίνους του  προστάτη, του μαστού, του παχέος εντέρου, ή το μελάνωμα και το λέμφωμα.

Οι ερευνητές της TerraPower ανακάλυψαν ότι μικρές ποσότητες του ήπιου και σπάνιου ραδιενεργού Actinium-225 – 225Ac- μέσω μορίων στόχευσης μπορούν να συνδεθούν με συγκεκριμένες πρωτεΐνες που εκφράζονται  στα καρκινικά κύτταρα, μεταφέροντας το  225Ac σε αυτά. Όταν το 225Ac εκπέμπει ακτινοβολία, το καρκινικό κύτταρο σκοτώνεται ενώ τα  περιβάλλοντα υγιή κύτταρα παραμένουν άθικτα.

Εν ολίγοις, το 225Ac συνδέεται σε ένα μόριο που στοχεύει  επιλεκτικά τον καρκινικό ιστό. Φτάνοντας το Actinium-225 στο σημείο του καρκίνου, η εκπομπή άλφα Actinium-225 μπορεί να καταστρέψει τον καρκινικό ιστό με ελάχιστη βλάβη στα κοντινά υγιή κύτταρα.

Δυστυχώς όμως , το Actinium-225 είναι εξαιρετικά σπάνιο σε παγκόσμιο επίπεδο, για αυτό και μέχρι πρότινος ήταν ελάχιστες οι δοκιμές προς διερεύνηση της αποτελεσματικότητας αυτού του κρίσιμου ραδιονουκλιδίου.

Χάρη όμως στην  καινοτόμο  συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που ξεκίνησε το 2019 στις ΗΠΑ, φτάσαμε σήμερα να μπορούμε να εξασφαλίσουμε ισότοπα για προηγμένες θεραπείες καρκίνου.  Τα data εξάγονται και παρακολουθούνται από το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ -DOE- ενώ πρόσφατα επετεύχθη με την υποστήριξη της TerraPower η εξαγωγή Thorium-229 από το Uranium-233.

Πώς το Actinium-225 γίνεται ένα φαρμακευτικό προϊόν για πιθανές θεραπείες καρκίνου;

Το Thorium-229   είναι η  βασική πρώτη ύλη  για το Actinium-225. Η TerraPower συλλέγει το Actinium-225 από το Thorium-229 χρησιμοποιώντας προηγμένες γεννήτριες ραδιοϊσοτόπων. Οι ειδικοί της εταιρείας ανέπτυξαν αυτές τις γεννήτριες για να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα και τον αυτοματισμό, επιτρέποντας μια ισχυρή παροχή Actinium-225 που προορίζεται για δοκιμές φαρμάκων και ανάπτυξη προηγμένων θεραπειών για τη θεραπεία του καρκίνου.

Μόλις εξαχθεί, το Actinium-225 μεταβιβάζεται  σε βιοτεχνολογικές και φαρμακευτικές εταιρείες ως  πρώτη ύλη για  διάφορες ενώσεις που «στοχεύουν» όγκους.

Τον Αύγουστο για παράδειγμα, η TerraPower και η Cardinal Health ανακοίνωσαν τη συνεργασία τους για την ανάπτυξη και την παραγωγή Actinium-225 με στόχο τις κλινικές δοκιμές από καινοτόμες εταιρείες φαρμάκων και την ανάπτυξη και εμπορική διάθεση νέων φαρμάκων για τον  καρκίνο του προστάτη, το  λέμφωμα, το μελάνωμα και άλλους καρκίνους.

Αν σκεφτούμε ότι το 2020 μόνο στις ΗΠΑ το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας υπολογίζει γύρω στις 1,8 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις καρκίνου, κατανοούμε πόση σημασία έχει η πρόοδος της πυρηνικής επιστήμης και οι  νέες προσεγγίσεις στην ιατρική εφαρμογή της τεχνολογίας των ραδιοϊσοτόπων.

*Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.