Οι καταναλωτές «επιστρέφουν», η βιομηχανία παραπαίει
Ευρωπαϊκή οικονομία

Οι καταναλωτές «επιστρέφουν», η βιομηχανία παραπαίει

Μετά από διαδοχικούς μήνες κατάρρευσης ιστορικών διαστάσεων για την οικονομική δραστηριότητα, σημειώνονται οι πρώτες επί τα βελτίω αναθεωρήσεις καθώς τα οικονομικά στοιχεία αποδεικνύονται καλύτερα των προσδοκιών. Οι καταναλωτές επιστρέφουν και οι συνθήκες βελτιώνονται σε ό,τι αφορά την επιχειρηματική δραστηριότητα, παρ’ όλα αυτά, η ανάκαμψη για τη βιομηχανία είναι βασανιστικά αργή, ενώ οι επενδυτές δεν... συγκινούνται από τις μακροπρόθεσμες προοπτικές.

Οι τελικοί δείκτες PMI που είδαν την Παρασκευή το φως της δημοσιότητας επιβεβαιώνουν την ανάκαμψη της επιχειρηματικής δραστηριότητας από τα ιστορικά χαμηλά των προηγούμενων μηνών, ενώ σήμερα ο δείκτης Sentix έδειξε βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, ενώ εντυπωσιακή – αλλά με αστερίσκους - είναι η εικόνα ανάκαμψης των λιανικών πωλήσεων.

Ας δούμε αναλυτικά τα στοιχεία:

Λιανικές πωλήσεις

Ισχυρή ανάκαμψη σημείωσαν το μήνα Μάιο οι λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη, αλλά συνολικά στο β’ τρίμηνο η καταναλωτική δαπάνη αναμένεται να έχει καταρρεύσει. Οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 17,8% το Μάιο, που συνεπάγεται ότι ανακτήθηκαν περίπου τα 2/3 της κατά 21% πτώση που καταγράφηκε την περίοδο Φεβρουαρίου-Απριλίου. Σύμφωνα με σημερινά στοιχεία, οι πωλήσεις παρέμειναν χαμηλότερα από τα η εικόνα ήταν καλύτερη από τον Φεβρουάριο. Επομένως, η Capital Economics εκτιμά ότι ο Ιούνιος θα είναι ένας πάρα πολύ καλός μήνας για τις πωλήσεις σε πολλές χώρες.  Την ίδια ώρα, ωστόσο, η καταναλωτική εμπιστοσύνη παραμένει χαμηλά και οι πωλήσεις αυτοκινήτων δεν έχουν ανακάμψει το ίδιο ισχυρά με τις λιανικές πωλήσεις. Επίσης, και άλλοι τομείς των πωλήσεων παραμένουν υποτονικοί, κυρίως όσοι σχετίζονται με τον τουρισμό και τον κλάδο της φιλοξενίας.

Βιομηχανία

Μετά από πτώση κατά το 1/3 την περίοδο Φεβρουαρίου-Απριλίου, η βιομηχανική παραγωγή στην Ισπανία ενισχύθηκε κατά 14,7% τον Μάιο. Η παραγωγή διαρκών αγαθών αυξήθηκε σημαντικά, αλλά των μη διαρκών αγαθών υποχώρησε και πάλι. Η συνολική παραγωγή βρίσκεται ακόμα 23% χαμηλότερα από το επίπεδο του Φεβρουαρίου. Στη Γερμανία, οι βιομηχανικές παραγγελίες εμφανίστηκαν χειρότερες των προσδοκιών, παρά το γεγονός ότι αυξήθηκαν κατά 10,4% σε μηνιαία βάση, ενώ παραμένουν κατά 1/3 χαμηλότερα από τον Φεβρουάριο.

Επενδυτική εμπιστοσύνη

Ο δείκτης επενδυτικής εμπιστοσύνης Sentix ενισχύθηκε στο -18,2 τον Ιούλιο, έναντι -24,8 τον Ιούνιο, όταν οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για βελτίωση στο -11. Είναι ο τρίτος διαδοχικός μήνας ενίσχυσης του δείκτη, εντούτοις παραμένει χειρότερων των προσδοκιών και πολύ μακριά από το επίπεδο του Φεβρουαρίου. Μάλιστα, ο δείκτης προσδοκιών εμφάνισε πτώση στο 19,5 από 21,8 προηγουμένως. Σύμφωνα με το Sentix, πίσω από αυτή την εξέλιξη βρίσκεται η προσδοκία των επενδυτών ότι η ανάκαμψη μετά τα lockdown θα συνεχιστεί αλλά δεν θα οδηγήσει σε πλήρη ανάκαμψη της οικονομίας. Αυτό σημαίνει ότι δεν σημειώθηκε βελτίωση στο μακροπρόθεσμο outlook τις τελευταίες 4 εβδομάδες. Οι χαμηλότερες προσδοκίες είναι σημάδι ότι υπάρχει κίνδυνος να «ξεφουσκώσει» η ανάκαμψη ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι.